Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Heineken The Sub (biertap voor thuis)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Compact ontwerp
  • Bier wordt perfect gekoeld
  • Gemakkelijk te tappen
  • Lekbakje gemakkelijk schoon te houden

THE BAD

  • Vraagt veel 'diepte' op het aanrechtblad
  • Bierafschuimer krijg je pas na registratie

Ineens was hij er, de opvolger van de Beertender. The Sub. Een nieuwe thuistap met een bijzonder design dat voortkomt uit een samenwerking tussen Heineken, Krups en ontwerper Marc Newson. De afgelopen weken mochten wij de nodige litertjes tappen om deze thuistap eens goed aan de tand te kunnen voelen.

Unboxing

Wij ontvingen de standaard uitvoering van The Sub en maakten natuurlijk een filmpje van de unboxing.

Het enige, maar grote, gemis is de bierafschuimer. Deze krijg je niet standaard meegeleverd, maar kun je na registratie gratis bestellen bij Heineken. Hoewel deze bij ons binnen een werkdag werd geleverd, kan dit toch een gemis zijn als je meteen het eerste biertje wilt tappen. Onhandig dus.

Design

Het design van The Sub is opvallend. Hoewel mensen om me heen al snel refereren aan een biervat, verwijst de naam van The Sub natuurlijk naar een onderzeeër. De manier van het laden van de bierflessen (vaten zijn het niet meer) gaat op een vergelijkbare manier als torpedo’s. Wellicht ook de reden dat deze flessen de naam Torp hebben gekregen.

Door het langwerpige design zal niet ieder aanrechtblad voldoende diep zijn om The Sub te huisvesten. Zelf loste ik dit op door er gewoon een plank onder te leggen. Het lekbakje en de mat zitten namelijk enkel met een magneet aan The Sub vast, waardoor deze toch echt steun nodig hebben. Dit is wel het enige nadeel dat ik aan het design heb kunnen ontdekken. Wat slim is, is dat de achterkant in plaats van normale voetjes, voorzien is van zuignapjes. Deze hechten zich gemakkelijk aan gladde oppervlakken.

The Sub vs. de Beertender

De Torp flessen bevatten een siliconen leiding en een tuitje waar het bier uit loopt. Bij The Sub zit dan ook niet meer het mooie chromen pijpje dat we van de beertender kennen. Qua looks is dit jammer, maar je hoeft dat tuitje niet meer schoon te maken. Wanneer je een Torp vervangt, vervang je immers het totale leidingwerk. Heel goed bedacht.

Wat ook opvalt, is dat het geheel minder hoog is en dat het geheel veel kleiner lijkt te zijn. Doordat het bier in PET flessen zit, is er minder materiaal dat gekoeld moet worden wat weer ten goede van het energieverbruik zou moeten zijn. Al met al is The Sub misschien geen tap zoals je een klassieke tap zou verwachten, maar wel een tap waar heel goed is over nagedacht.

Het bier

Vanaf de start kun je kiezen uit bier van Heineken, Affligem, Desperados, Pelforth (FR), Birra Moretti Baffo d’Oro (IT), Wieckse Witte en Tiger Beer. Daarnaast belooft Heineken met regelmaat met andere bieren te komen.

Voor onze tests ontvingen we Heineken bier. Een bekende en vertrouwde smaak en daarmee ideaal voor een smaaktest. Hoewel het bier dus in een PET fles zit, is de smaak zoals je hem verwacht van de tap in de bar. Daarnaast is het bier heerlijk koud. The Sub koelt dit namelijk terug naar twee graden.

torps

Daar ligt ook meteen een kleine uitdaging. Doormiddel van een groene ring om de power knop geeft The Sub aan dat het bier op de juiste temperatuur is. Torps uit de koelkast moeten echter nog een flink stuk verder worden teruggekoeld. Is je Torp op, moet je dus enkele uren wachten voor de volgende Torp op de ideale temperatuur is. Tijdens feestjes is het dus handig om de Torps uren van te voren in de koelkast te zetten en deze maximaal te laten koelen. Overigens schenkt hij wel uit als de ideale temperatuur niet is bereikt. Je kunt tijdens een feestje dus genoegen nemen met net iets minder gekoeld bier.

Heineken beloofde ons ook dat het bier in The Sub lang houdbaar is. Wij hebben een Torp aangebroken en zijn er na 15 dagen verder uit gaan schenken. Hier komt The Sub haar belofte na. Na het spoelen van het bier in de leiding, is het bier gewoon lekker koud en op haar vertrouwde smaak.

Conclusie

Het gebruiksgemak van The Sub ligt erg hoog en de machine ziet er weer prachtig uit. De belofte dat bier ruim twee weken getapt kan worden, komt Heineken zeker na. In onze testperiode beperkten we ons tot het bier van Heineken zelf, maar dat stelde qua smaak niet teleur. Dit smaakt dan ook naar meer.

2 reacties

  1. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden waarom Heineken zoveel geld heeft geinvesteerd terwijl men al 11 jaar de fantastische Beertender heeft.
    2 liter is veel te weinig voor een thuistap, stuk duurder dan de Beertender per liter, en betwijfel of de smaak van de Sub de Beertender kan evenaren kwa zachtheid van smaak. Koop een Beertender B95 voor een prikkie op Marktplaats en je kan zelf je temperatuur regelen en hebt gewoon 4 liter ipv slechts 2 liter. De Sub ziet er wel mooi uit natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.