Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Bosch PAS 18 LI (snoerloze stofzuiger)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Werkt met een uitwisselbare accu
  • Handige accessoires
  • Prima zuigkracht
  • Ligt lekker in de hand

THE BAD

  • De accu moet eruit om op te laden
  • De machine is niet makkelijk op te hangen
  • Stoffilter heeft veel invloed op de zuigkracht

Deze zomer kondigde Bosch ineens een snoerloze stofzuiger aan. Niet één die met haar vrolijke kleurtjes bij de grote stofzuigers past, maar één die geheel in de gereedschaplijn is geïntegreerd. Inclusief accu die uitwisselbaar is met je schroefboormachine en andere gereedschappen.

Bosch heeft al jaren ervaring in het bouwen van goede stofzuigers en kruimelzuigers. Het is ook niet de eerste keer dat Bosch met een zuiger komt voor in de werkplaats. Zo ben ik al jaren de trotse eigenaar van het Bosch Ventaro systeem dat mij bij al mijn klussen bijstaat. Wanneer het om snoerloze stofzuigers gaat, hebben we tot nu toe vooral naar de modellen van Dyson gekeken. Ik zal in deze review dan ook regelmatig de vergelijking met de Dyson DC35 trekken. Een ouder model van Dyson met vergelijkbare zuigkracht en uitrusting, maar met een hogere aanschafwaarde.

Unboxing

De doos van de PAS 18 LI bevat naast de kruimelzuiger ook een lange buis en sledemond om er een snoerloze stofzuiger van te maken. Een spleetzuiger volt het pakket aan voor het krachtig zuigen in kleine openingen en een borstelkop vormt de ideale mond voor het zuigen op bekleding. Helaas bevat het pakket van Bosch geen simpel rekje om je stofzuiger en accessoires op te hangen. In plaats daarvan krijg je een simpel klemmetje om de accessoires op de buis te klikken. Zo hou je de boel ook bij elkaar, maar echt praktisch is het niet.

Afhankelijk van de uitvoering die je koopt, bevat het pakket wel of geen lithium-ion accu. Als je al een 18 Volt 2,0Ah in jouw andere Bosch Power4All gereedschappen hebt zitten, is het goedkoper om die accu te gebruiken. Bosch laat jouw de keuze.

Design

We kennen de snoerloze stofzuigers natuurlijk vooral van Dyson en dan zie je dat het design van Bosch heel anders is. De PAS 18 LI is vooral gemaakt van plastics die een stootje kunnen hebben en een krasje niet misstaan. Het is meer een stofzuiger voor naast de werkbank dan naast de wasmachine. Het is een machine die qua design compleet aansluit bij het gereedschap van Bosch, inclusief een erg plezierige non-slip handgreep en een vergrendelbare power knop. Deze laatste twee elementen mis ik nog altijd in de prachtige designmachines van Dyson.

Techniek

Qua techniek is de PAS 18 LI meer een traditionele kruimelzuiger. Het grote reservoir en de motorunit worden door een stoffilter gescheiden. Naarmate het stoffilter vol loopt met kleine stofdeeltjes neemt de zuigkracht wat af. Het stoffilter is verwisselbaar, maar op dit moment is er nog geen informatie over de kosten van een nieuw filter. Gelukkig is het wel goed schoon te kloppen.

De sledezuigkop van de PAS 18 LI bevat geen motorborstel zoals we bij Dyson kennen. Hoewel de zuigkracht dik in orde is, wordt licht vastzittend vuil niet losgeborsteld. Dit verschil merk je nauwelijks op harde vloeren, maar wel op laagpolig tapijt en op vloermatten.

Comfort

Voor lange mensen (1.85M+) is de PAS 18 LI wat aan de korte kant. Ik merk dat ik met een licht gebogen rug moet lopen. Voor even stofzuigen is dit geen enkel bezwaar, maar voor langere zuigbeurten is dat wat irritant.

Qua geluidsproductie heb ik ook niet echt te klagen over de PAS 18 LI. Je hoort de machine goed, maar niet harder of zachter dan andere snoerloze stofzuigers die ik de afgelopen jaren heb mogen testen. Het geluid gaat ook niet irriteren.

De accu van de PAS 18 LI is met 1,5 uur geladen en biedt maximaal een half uur aan zuigkracht. Gezien de gemiddelde zuigbeurt niet langer dan 15~20 minuten zal duren is dat lang genoeg. Over de gebruikte accu zijn weinig tot geen klachten te vinden, maar die kennen we natuurlijk al van vele andere gereedschappen en is dan ook goed doorontwikkeld.

Wat een nadeel aan de PAS 18 LI is, is het laden van de accu. Bosch gebruikt hiervoor een losse lader die niet op te hangen is. De accu moet ook uit de PAS 18 LI worden gehaald om te laden. Doordat de PAS 18 LI een stofzuiger is die je ook pakt bij kleine ongelukjes, kan het zijn dat de accu dan net leeg is, of nog in de lader zit. Het zou plezierig zijn als Bosch de mogelijkheid zou geven om opvolgers van deze PAS 18 LI te voorzien van een laadstation dat er voor zorgt dat de PAS 18 LI altijd van stroom voorzien is. Ook hier wijs ik toch weer even naar de simpele, maar effectieve manier waarop Dyson dit probleem aanpakt.

Qua zuigkracht heb ik verder niets op te merken omdat die goed aansluit bij wat ik in deze prijsklasse van een snoerloze stofzuiger verwacht.

Conclusie

De Bosch mist nogal wat gebruikscomfort en zuigkracht als ik deze met de Dyson DC35 vergelijk, maar dat is dan ook een veel duurdere machine dan de PAS 18 LI. Daarnaast is de PAS 18 LI echt een stofzuiger voor in de wat ruigere omgevingen dan enkel de woonruimten. Past de PAS 18 LI geheel binnen dit stramien, dan heb je er, zeker tegen de adviesprijs van het apparaat, een enorm plezierig stuk schoonmaakgereedschap bij. In het andere geval loont het om toch even door te sparen.

Beschikbaarheid

De Bosch PAS 18 LI is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Daar hebben ze zowel de versie met als zonder accupakket. Wanneer je al een Bosch 18v accupakket hebt, scheelt dit een hoop geld.

het-innovatieve-huis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.