Review: VTech Storio 3S

Iedere ouder weet, tablets hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Om nou te voorkomen dat ze in een opwelling je iPad slopen of al je berichten wissen, heeft Vtech sinds enkele jaren ook kindertablets in haar assortiment. De nieuwste generatie is de Storio 3S.

Unboxing

De Unboxing van de Storio 3S laat zien dat VTech met ons meedenkt. In verschillende markten wordt de tablet namelijk in verschillende uitvoeringen uitgebracht. De Nederlandse Storio 3S is o.a. voorzien van een reserve stylus en een pakket van twee herlaadbare accu's en een netstroomladertje. Je hoeft dus niet meteen een bak met losse batterijen aan te schaffen. De Storio 3S is meteen klaar voor gebruik.

Design

De Vtech Storio 3S is een echte kindertablet. Dat zie je niet alleen aan de kleuren, maar ook het materiaalgebruik. De tablet blijkt enorm stevig wanneer mijn peuter er mee speelt. De stylus krijgt hij niet gebroken, laat staan door het scherm geduwd. Daarnaast valt de tablet ook nogal vaak uit zijn handen of van een bank of stoel. Dit blijkt allemaal geen probleem voor de Storio 3S. Natuurlijk zit er weleens een krasje op, maar daar blijft het bij. Nu geef ik toe dat onze testpeuter geen wildebras is, maar het is een fijne gedachte dat de Storio 3S zo stevig is.

Installatie

Wanneer een kind de Storio 3S krijgt, kan die meteen aan de slag. Er hoeft alleen een profiel te worden aangemaakt en het is handig om de Storio 3S met WiFi te verbinden. Daarna is het voor jou als ouder zaak om de Explor@ Park software te installeren. Daarmee gebruik je de PC om content op de Storio 3S te beheren en om eventueel data over het gebruik uit te lezen.

Qua content beheer kun je apps en video's van de Explor@ Park app store downloaden. Je krijgt bij registratie twee gratis downloads voor apps, maar het aanbod gratis apps is wel sterk beperkt. Mijn tip is dan ook om eerst goed te zoeken wat je op dat moment kunt downloaden en daarna je keuze te maken. Overigens staan er al een flink aantal apps op de Storio 3S, dus wees niet bang dat je kind er meteen met je creditcard vandoor gaat ;-).

Wil je meer apps of video's downloaden, dan betaal je met een creditcard of via PayPal. Veel video's van o.a. Nick Jr. en Disney zijn via VTech voor een paar euro te downloaden.

Heb je zelf video's en muziek op je computer staan, kun je deze via de Explor@ Park software overzetten naar de Storio 3S. Ook kun je foto's van de Storio 3S naar je PC kopiëren. Voor muziek kan de Storio 3S zonder problemen met MP3 overweg. Video's overzetten vraagt iets meer aandacht. Deze zal je in veel gevallen moeten converteren. Dit kan onder anderen met AVS Video Converter. Door het specifieke formaat (MJPEG/H.264 Baseline Profile Video met MP3 audio als .avi) is het dus wel even zoeken naar geschikte software.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat je video's en muziek alleen op extern geheugen kunt zetten. De Storio 3S heeft hiervoor een MicroSD slotje bij de linker accu. Kinderen kunnen hier niet zomaar bij.

Voor meerdere kinderen

De Storio 3S is geschikt voor gebruik door meerdere kinderen. Er kunnen verschillende profielen op de tablet worden aangemaakt. Komt een kind op bezoek, dan is er de gast modus. Niet alle apps zijn dan bruikbaar. Helaas worden de apps die niet bruikbaar zijn niet van het scherm gehaald waardoor kinderen met regelmaat moeten horen dat ze dit als gast niet kunnen gebruiken. Gelukkig snappen kinderen dit snel.

Het plezier

Wanneer kinderen starten met de Storio 3S, en misschien al het meespelen op een iPad of Android gewend zijn, is het gebruik van de Storio 3S even wennen. Vooral omdat de apps langzaam starten en ook de menu's zijn niet heel vlot. Niet vreemd natuurlijk, want de Storio 3S is een erg goedkope tablet en dan mag je niet verwachten dat er eerste klas hardware in zit.

Zijn de kinderen eenmaal over dit drempeltje heen, leren ze de Storio 3S al snel kennen en krijgt deze al snel de voorkeur. De apps op de Storio 3S zijn immers erg laagdrempelig in gebruik. Ook leuk is dat de Storio 3S bij alles zegt wat het kind gaat doen. Voor mijn peuter draagt de Storio 3S dan ook zeker bij aan de taalontwikkeling omdat alles steeds weer wordt nagezegd. Daarmee is de Storio 3S voor mijn gevoel een betere oplossing dan het kopen van een kindvriendelijke hoes voor bijvoorbeeld een iPad. Dit omdat het kind zelfstandig aan het werk kan.

Het enige dat niet handig is voor kinderen, is de plaatsing van de plug om de Storio 3S op te laden. Deze is, lekker speels, schuin geplaatst. Jonge kinderen lijken graag houvast te hebben aan een rechte of haakse positie omdat ze dit ook bij andere hardware in huis zien. VTech geeft aan dat dit een taak van de ouders is, maar vanaf een jaar of drie moet een kind dit ook zelf kunnen.

Uitwisseling met smartphones

Als ouder kun je ook een Vtech app op je Android of iPhone installeren (kid connect). Daarmee kun je contact houden via tekstberichten en foto's. Zeker als je als ouder op zakenreis bent een leuke toevoeging. Ik kan alleen maar hopen dat Vtech dit doorontwikkeld tot een Skype-achtig geheel zodat je ook videogesprekken kunt voeren. Alle contacten van je kind moeten overigens worden goedgekeurd, dus je hebt als ouder optimale controle. Een fijne gedachte

Foto's

De Storio 3S bevat ook een kleine camera die via een rolscharnier zowel aan de voor- als achterkant kan worden gebruikt. Slim en lekker speels. De kwaliteit is niet indrukwekkend, maar goed genoeg voor kinderen om trots op te zijn en dan wil je als ouder de foto's ook gewoon bewaren ;-).

Accessoires

Hoewel de Storio 3S erg stevig is, komt Vtech zelf met beschermhoezen. Handig als je de Storio 3S mooi wilt houden om hem later door te kunnen verkopen. Met behulp van de hoofdsteuntas is de Storio 3S bovendien aan een hoofdsteun van een auto te bevestigen. Onder de accessoires bevinden zich ook Storio spelcassettes. De Storio 3S kan met zowel cassettes voor de Storio 3S als de Storio 2 overweg. Binnenkort lees je meer over de meerwaarde ten opzichte van het kopen van apps in Explora Park.

Conclusie

Het is even wennen dat het starten van de apps en het bladeren door menu's niet heel vlot gaat. Ongeduldige kinderen kunnen hier in het begin echt even op de proef worden gesteld. Daar staat tegenover dat de Vtech Storio 3S zover ik kan zien de enige Nederlandstalige tablet is die een leuke en veilige omgeving voor kinderen levert waar ze zelfstandig in kunnen werken. Daarmee is de Vtech Storio 3S onze favoriete kindertablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 comments on “Review: VTech Storio 3S”

 1. Helemaal met de review eens. Fijne kinder tablet. Ben benieuwd naar het stuk over de meerwaarde van explora park.

  1. Dat de Storio wat langzaam is, is ook onze ervaring, maar jonge kinderen zetting zich daar erg gemakkelijk overheen. Kijk je in de markt van de Android tablets in dit prijssegment, dan zie je hoe weinig ruimte er is voor snelle chipsets. Zeker wanneer het ding ook nog enorm stevig moet zijn. Helaas biedt Vtech niet te optie om een duurdere, dus snellere, variant aan te schaffen.

 2. Ik had begrepen dat kinderen ook op internet kunnen kunnen ze dan ook op youtube om zo flimpjes te kijken net als op de gewone ipad. En kunnen ze ook spellen downloaden net zo als bij play store?

  1. Nee. De Storio's zijn kindveilige tablets. Er zit wel een app store op, maar van VTech zelf. De spellen die daarin staan zijn allemaal betaald, maar ook allemaal in het Nederlands. Als ouder kan ik vertellen dat ze zeer goed zijn voor de taalontwikkeling en dus het geld ook wel waard.

   Je kan bij VTech ook video's kopen en downloaden, maar je kan ze ook zelf op de Storio zetten. Er is geen toegang tot YouTube omdat VTech niet kan garanderen dat wat ze zien, ook echt goed voor ze is. Ook daar kan ik het als ouder wel mee eens zijn. Het is wel een lekker idee om niet te hoeven controleren wat ze bekijken.

 3. Dank voor de review! Begrijp ik het goed dat alleen cassettes van de 2 en 3s werken op deze tablet en oudere generaties cassettes hier niet op werken?

  Ia Explor@Park weer volledig operationeel?

  Dank alvast!!!

 4. Hoe komt het dat deze nergens meer te verkrijgen is? Kan mij iemand zeggen waar deze nog te vinden is?

  alvast bedankt!

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Accu's meegeleverd
 • Veel leuke apps meegeleverd
 • Enorm aanbod Nederlandstalige apps
 • Apps voor verschillende leeftijdsgroepen

THE BAD

 • Hij kan wat langzaam zijn
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram