Review: Risk Refresh (Bordspel)

Hou je van strategische bordspellen, dan is de kans groot dat je het klassieke Risk in de kast hebt liggen. De kans is ook groot dat je veel mensen kent die Risk veel te lastig vinden om even snel met je te spelen. Met Risk Refresh komt Hasbro met een nieuwe, snellere spelvariant.

Unboxing

Wanneer je de door opent, krijg je meteen een machtig gevoel. In zes bakjes zitten vijf legers met allen een eigen kleur en drie soorten grondtroepen. Daarnaast bevat de doos drie zwarte, en twee rode dobbelstenen voor het gevechtssysteem en een hele stapel landenkaarten.

Risk Refresh Opstelling

Design

De landkaart is vormgegeven met frisse, heldere kleuren en duidelijke grenzen. Ook zijn de punten per continent duidelijk te zien alsmede een paar tabellen die handig zijn tijdens het spel. Zeker wanneer je met onervaren spelers te doen hebt.

De soldaten zijn keurig uit plastic gegoten. Je hoeft ze zelf niet los te maken van plastic frames zoals we zien bij bouwpakketten en sommige andere bordspelen. Hasbro heeft dit al netjes voor je gedaan. Wel merk je al snel dat de soldaatjes van onderen hebben vastgezeten aan hun frames. Lang niet alle poppetjes blijven zelfstandig overeind staan omdat er nog uitstulpsels onder zitten. Het zijn vooral de kleine 'voetjes' die dan voor instabiliteit zorgen.

Risk Refresh Soldaat

Wil je zonder ergernis spelen, loont het de moeite om de voeten van de soldaten even kort over een fijn schuurpapiertje te halen. Buiten dit, zit het geheel er netjes uit.

Het nieuwe Risk

De grootste verandering in Risk Refresh is dat het spel dus versimpeld is. Het gaat er enkel om dat je de wereld veroverd. Het spel kan nu op twee manieren ten einde komen. Tussen de landenkaarten zit een sudden death-achtige kaart die je kunt trekken. Deze heet de 'wapenstilstand'. Daarna is het landen tellen en heeft de sterkste speler gewonnen. In het andere geval is het (afhankelijk van het aantal spelers) zo dat het spel stopt wanneer een speler 25, 20 of 15 landen in bezit heeft en daarmee automatisch dominant is in het spel.

Risk Refresh Artilerie

Het spelen van het klassieke Risk is overigens nog steeds te spelen met de nieuwe Refresh uitvoering. Je speelt dan door tot één speler alle landen in bezit heeft. Dit klassieke spel duurt een stuk langer.

De ervaring

Voor nieuwe spelers is Risk best een ingewikkeld spel. Het is vooral het aanvalsysteem dat wat onduidelijk kan zijn en dat is vrijwel in tact gebleven. De vrees dat een potje Risk enorm lang kan duren is wel verdwenen met Risk Refresh. In een drie kwartier is het spel dan ook af te ronden.

Ik heb het spel met zowel volwassenen als kinderen uit de bovenbouw gespeeld. In beide gevallen werd het systeem van aanvallen en verdedigen als ingewikkeld ervaren, maar was men het er over eens dat het spel wel lekker vlot te spelen is.

Conclusie

Een minder ingewikkelde manier om Risk te spelen is meer dan welkom, en met Risk Refresh zet Hasbro een stevige stap in de juiste richting. De snellere spelregels maken het spel een stuk avontuurlijker, spannender en zorgen ervoor dat je het net iets eerder uit de kast trekt. Alleen de afwerking van de soldaatjes had iets nauwkeuriger gemogen. Toch is dit wat mij betreft de beste Risk tot nu toe.

Beschikbaarheid

Risk Refresh is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Let op, de naam 'Refresh' staat niet op de doos, maar de link wijst naar de goede versie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooi speelbord
  • Veel sneller te spelen
  • Duidelijke handleiding

THE BAD

  • De afwerking van de speelstukken kan beter
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram