Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Domke Metro Messenger Bag (foto/video tas)

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • kwaliteit kwaliteit
  • natuurlijke uitstraling
  • veelzijdig in te delen
  • fluisterstil e gebruiken
  • veel vakken
  • schouderband perfect

THE BAD

  • kwaliteit heeft een prijs
  • extra schotje had gemogen

Op de CES begin 2014 werden de nieuwste tassen van het legendarische, maar haast evenzeer in Nederland onbekende, merk Domke geïntroduceerd. Een enthousiaste product designer overtuigde stap voor stap dat een tas ook echt uniek kan zijn. Van materiaal tot functies. Over alles is nagedacht. De ervaring van de meest vooraanstaande foto journalisten uit Amerika zit in de tassen verwerkt. Deze zomer kwam er zo maar een tas om te testen. Hoe goed bevalt ie?

 

Domke is geen bekend merk voor de massa. Domke werd in 1976 opgericht door de fotojournalist Jim Domke. Jim vond de bestaande tassen maar niets. Zo ontwierp hij zijn eerste tas de Domke F-2. Deze tas is ontworpen voor fotojournalisten zoals Jim zelf en wordt nog steeds geproduceerd. Kenmerkend is het gebruik van veelal natuurlijke materialen. Stevig doek in plaats van kunststof. En wax voor waterdichtheid in plaats van één of ander high tech membraan. Trost als Amerikanen zijn, worden de Domke tassen in Amerika gemaakt. Sommige onderdelen zoals ritsen, gespen en drukkers komen soms uit Azie. Het materiaal is inmiddels Cordura of vergelijkbaar materiaal.

Het merk Domke groeide en werd verkocht aan Saunders in 1990, en vervolgens overgenomen door Tiffen in 1999. Nu valt het merk onder dezelfde organisatie als Steadicam, Zowel Licht , Tiffen filters en Davis & Sanford statieven.

Domke Metro Messenger frontDe Metro Messenger bag is gemaakt van kwaliteitsmaterialen waar Domke in de USA een iconische status mee heeft verworden. De Messenger tas is leverbaar in zwart en legergroen Cordura. Het natuurlijk ogende materiaal zal eerder mooier worden door langdurig gebruikt. Voor wie niet jaren kan wachten, is er een speciale versie van zogenaamd ‘ruggedwear’ zodat de tas er al gebruikt uitziet. Vergelijk het met een stonewashed denim. De tas bevat allerlei functies in de geest van foto journalist Jim Domke. Geen lawaaierige ritsen of krakend klittenband. Tijdens een persbijeenkomst kan je geruisloos alle materialen uit de tas halen. Voor snelle toegang heeft de tas een rits aan de bovenkant. Ook deze rits maakt geen lawaai. Het is dus niet noodzakelijk om de gehele flap open te slaan. In de zijvakken kan je lenzen of voice recorder kwijt. Deze zijvakken zijn extra groot te maken voor bijvoorbeeld een dikke lens.

Domke Metro Messenger topDe tas zelf heeft een groot binnen compartiment met verstelbare schotjes. Die schotjes kan je perfect plaatsen dankzij klittenband op de randen. Let op dat bij het indelen van de schotten dat dit klittenband wél lawaai maakt. Standaard komt de tas met twee tussenschotjes. Deze zijn los te bestellen. Alleen de randen hebben klittenband. Dit maakt het plaatsen erg prettig en veelzijdig. De tas heeft aan de achterkant twee grote vakken. Bijvoorbeeld voor een laptop en papieren. Onder de flap en in de flap zitten ook twee grote vakken die over de gehele breedte en hoogte van de tas lopen. Aan de voorzijde zitten drie kleine vakjes voor kaartjes en twee vakken die met drukknopen extra groot te maken zijn. Kortom als je alles vult, loop je met een kilo’s zware tas. Je schouder zal het eerder begeven dan de oerdegelijke tas. Ook de schouderband is weer zo’n doordacht detail. Aan 1 kant zit rubber in de band geweven zodat deze nooit gaat schuiven over de schouder. Op één of andere manier draait de band nooit in de praktijk. Net als andere merken zitten er rondom draaiende scharnieren op de band, maar bij deze tas werken ze ook werkelijk. Altijd zit de tas in één zwaai goed op of om de schouder en blijft zo hangen.

Domke Metro Messenger Back

De Metro Messenger tas is oerdegelijk en gemaakt om jaren mee te gaan. Het design is ook tijdloos. De snit is zo gemaakt dat je bij een buitje nooit bang hoeft te zijn dat de inhoud nat wordt. De vakjes en ritsen zijn zo ontworpen dat water er langs loopt. Ook de rits aan de bovenkant is geen risico op inregenen. Extra leuk zijn de losse accessoires, zoals een portemonnee, die dankzij klittenband perfect aan de binnenkant van de tas blijft plakken. Altijd dus bij de hand en geen risico op snelle diefstal. Deze accessoire is enkel los te koop.

Conclusie
Jarenlange praktijk ervaring blijkt uit alle details die in de Metro Messenger Bag zijn verwerkt. Het materiaal en sluitingen is van hoge kwaliteit. De jas is gemaakt om jaren intensief gebruikt te worden. De Metro Messenger Bag is onze standaard tas geworden om events mee afte struinen voor GadgetGear nieuws. De tas is niet goedkoop en kost ongeveer 350 Euro. Inmiddels is de tas bij diverse punten in Nederland te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.