Google TV is hopeloos geflopt, maar de Chromecast van Google was een enorm succes. Met de Google Nexus Player komt Google opnieuw met een mediaplayer/streamer maar dan op basis van Android 5.0 Lollipop. Wij analyseerden de eerste reviews in Amerika.

Wanneer het om mediaplayers gaat is Android, zeker sinds de ondersteuning voor XBMC, een enorm succes. Hoewel Android nooit officieel geschikt werd verklaard voor dit soort gebruik zijn er merken als Minix, Ugoos en Tronsmart die al jaren ervaring hebben opgedaan en snelle, veelzijdige Android mediaplayers op de markt weten te zetten. Met de Google Nexus Player heeft Google een mediaplayer door Asus laten bouwen die geheel in lijn ligt met de Nexus filosofie van Google. Maar of dat nou een succes wordt…

De reacties uit Amerika zijn wisselend. Websites als Engadget en Slashgear zijn enorm te spreken over de integratie van de Cast functie van de Chromecast waardoor het niet nodig is om beiden in je TV te steken. Beiden zijn het er ook mee eens dat dit soort kastjes prima ‘verstopt’ kunnen worden. Koeling is immers geen probleem en de aansturing verloopt via een app of via de bijgeleverde RF afstandsbediening. Er is dus geen noodzaak om de Google Nexus Player in het zicht te hebben staan.

Slashgear maakt zit, terecht, ernstig zorgen om de aansluitmogelijkheden van de Google Nexus Player. Deze zitten in een sleuf aan de onderkant. Grove HDMI pluggen kunnen hier mogelijk niet goed worden geplaatst omdat er te weinig ruimte is. Slashgear geeft ook toe dat dit maar een klein deel van de kabels op de markt zijn.

De Micro USB poort blijkt alleen voor onderhoud toegankelijk en zou niet als OTG poort kunnen worden ingezet. Hierdoor is het niet mogelijk om USB accessoires zoals sticks en harddrives op de Google Nexus Player aan te sluiten. Daardoor moet je het doen met de 8GB aan opslagruimte in de Google Nexus Player en dat is bij een prijskaartje van €99 niet zo gek veel.

nexus-player-android-tv-review-sg-16-600x353

Een ander nadeel door het gebrek aan aansluitingen is dat de Google Nexus Player niet op een LAN kabel geprikt kan worden. Net als bij de Chromecast van Google ben je dus afhankelijk van de kwaliteit van jouw WiFi.

Verder trekt The Verge vooral de vergelijking met de Fire TV van Amazon. Een alternatief dat wij hier in Nederland nog niet kunnen kopen. Opvallend is dat de afstandsbedieningen bijna identiek zijn.

Een sterke eigenschap is de ondersteuning voor Google Voice al zijn de reviews hier wisselend enthousiast over. Bij de één werkt het prima, bij de ander niet. Het zal er dus om spannen hoe goed Google Voice in Nederland zal werken.

Qua interface werkt Android TV vooral met kaarten (kennen we o.a. van Windows 8). Hierop zet Google vooral haar eigen aanbod van series en films op Google Play en YouTube met daarnaast de mogelijkheid om diensten als Netflix te gebruiken. Geen enkele review die ik heb gelezen kijkt ook echt naar de ondersteuning van lokale media.

Google-Nexus-Player-Interface

Het mag duidelijk zijn, Google heeft voor de Nexus Player niet afgekeken bij de gevestigde orde en probeert het gewoon weer lekker zelf. De verwachting is dat merken als Minix en Ugoos al snel met hun eigen Android 5.0 versies komen. Ook voor bestaande spelers. Wij wachten met smacht op een reviewmodel, maar tot die tijd moet je het even met deze informatie doen. Wil je meer informatie over de verschillende Android TV mediaplayers van dit moment, check dan ook de Android TV Startpagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.