Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Nespresso Lattissima Pro met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer stille melkopschuimer
  • Zeer schone melkopschuimer
  • Mogelijkheid tot het zetten van thee
  • Mogelijkheid tot het maken van warme melk
  • Melkschuimdikte zelf aanpasbaar
The Bad
  • Blijft lang nadruppelen


Nespresso laat al jaren prachtige koffiemachines bouwen, maar met de Lattissima Pro tilt Nespresso haar ambities naar een veel hoger niveau. Iets dat we niet alleen terugzien in het gebruik van een LED display, maar ook in de toegevoegde functies.

Unboxing

Wie al een Nespresso machine heeft, zal niet verrast worden tijdens de unboxing. Ze bevat de doos een mooie map met documentatie en natuurlijk een startpakket met vele smaken Nespresso capsules waaronder de vanille grand cru (want zo heten de cupjes).

Design

De Nespresso machines vallen in veel gevallen op door hun sierlijke vormen en mooie kleuren. Zelfs de Lattissima kent traditioneel vele rondingen en glanzend plastic. Met de Nespresso Lattissima Pro is dat helemaal anders. Hoewel de hoeken aan de bovenkant afgerond zijn, kent de machine verder alleen scherpe hoeken van 90 graden en woord met metaal en metaal-achtig plastic gewerkt. Hierdoor krijgt de Nespresso Lattissima Pro een RVS uitstraling zonder al te veel last te hebben van vieze vingerafdrukken. Een professioneel ontwerp dus.

De Nespresso Lattissima Pro wordt geproduceerd door machinepartner DeLonghi. Dit in tegenstelling tot de kleinere machines die in onze markt over het algemeen door Krups en Magimix worden geproduceerd.

Bediening

Het bedieningspaneel van de Nespresso Lattissima Pro is ook compleet nieuw voor Nespresso. Het bedrijf neemt afscheid van de standaard knoppen die we overal tegenkwamen. De bovenkant van het apparaat kent een serie touch knoppen met daarboven een status display. En ook dat display is een primeur in de Nespresso Lattissima Pro.

Het linker deel van het bedieningspaneel kent de standaard bereidingen die je ook op de machines als de U terug kan vinden. Ristretto, Espresso en Lungo. Wanneer je de waterspuit in de machine plaatst, krijg je in het midden de functie om kokend water uit de machine te laten lopen. Steek je de melkkaraf in de machine, dan licht het rechter deel op met daarop de diverse melkbereidingen.

Nespresso-Lattissima-Pro-Bediening

In het midden zit ten slotte nog de instellingen knop. Daarmee kun je onder anderen de waterdoorgifte naar smaak aanpassen. Zo kan jouw espresso net iets meer of minder water vragen dan de standaard bij Nespresso. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld Pixie kopjes voor de gewone bereidingen en die voldoen aan de standaard maten van Nespresso. Voor melkbereidingen heb ik geen Nespresso servies en heb ik aanpassingen aan de hoeveelheden gemaakt zodat mijn visite toch een volle kop krijgt. De Nespresso Lattissima Pro past zich dus geheel aan jouw servies aan.

Handmatige capsuleperforatie

Sinds de release van de Nespresso U, heb ik met veel plezier met die machine mijn grand cru’s uitgeschonken. Die machine debuteerde de automatische perforatie van capsules en de anti-druppel snuit. Beiden zijn in de Nespresso Lattissima Pro afwezig. Nu is het handmatig perforeren van de capsules (door simpelweg de klep te sluiten) geen enkel probleem, maar de Nespresso Lattissima Pro blijft wel doordruppelen. Dit is op te lossen door na de bereiding de klep van de capsule-invoer opnieuw te openen en te sluiten en zo de capsule in het afvalbakje te werpen.

Thee zetten

De Nespresso Lattissima Pro is de eerste Nespresso machine waarmee je theewater kunt zetten. Dit via de waterspuit die rechts achter een klepje is weggewerkt. Het is niet alleen handig om deze tweede functie in de Nespresso Lattissima Pro te plaatsen, maar ook goed voor het milieu. In klassieke waterkokers wordt veelal teveel water gekookt doordat gebruikers niet afmeten wat ze nodig hebben. De Nespresso Lattissima Pro verwarmt enkel het water wat het uit de machine laat lopen.

Warme melk

Heb je moeite om in slaap te komen en drink je dan graag wat warme melk? Ook dat kan met de Nespresso Lattissima Pro. De machine heeft een optie om gewoon een beker vol gestoomde melk te serveren.

De schoonste melkopschuimer ooit

Ik heb de afgelopen jaren heel wat melkopschuimsystemen mijn keuken zien passeren. De één nog sneller dan de ander, maar alle stoomschuimers worden gekenmerkt door lawaai, veel schoonmaakwerk en vroeg bederf van de houdbare melk. Met de melkopschuimer van de Nespresso Lattissima Pro is dat anders.

Nespresso heeft de Nespresso Lattissima Pro namelijk van een melkopschuimer met een clean stand uitgerust. Na iedere bereiding zal de machine vragen om de melkopschuimer in de clean stand te zetten. Dan zakt de nog ongebruikte melk terug uit de flexibele buis om zo weer snel te koelen in de overige melk.

Daarna start de Nespresso Lattissima Pro met het pompen van stoom door de melkleidingen om zo de hele boel schoon te spoelen. Nespresso geeft aan dat je op deze manier je melk tot twee dagen goed kunt houden wanneer je de melkopschuimer direct in de koelkast zet. Mijn ervaring gaat verder tot maximaal vier dagen, maar dat is afhankelijk van hoelang het melkpak al open is geweest. Twee dagen is wat mij betreft in ieder geval het absolute minimum.

Een ander voordeel is dat de Lattissima Pro melkopschuimer bedoelt is om in de vaatwasser schoongemaakt te worden. Alle onderdelen komen gemakkelijk los en laten zich gemakkelijk in de vaatwasser plaatsen. Ideaal!

De smaken

Voor wat betreft de ristretto, espresso en lungo bereidingen zijn de smaken zoals ik ze al ken uit de andere Nespresso machines. Ook de Lattissima Pro werkt namelijk met het 19 bar druksysteem dat Nespresso in elke machine plaatst.

De smaakverbetering zit hem wederom in de geniale melkopschuimer. Deze laat je met een draaiknop namelijk bepalen hoe stijf of fijn het schuim moet zijn, en dat werkt perfect. Hierdoor krijg je eindelijk de controle over het mondgevoel van een melkbereiding.

De verschillende bereidingen zijn in het unboxing filmpje te zien.

Conclusie

Iedere machine van Nespresso wordt gekenmerkt door kleine innovaties. Ik mis het anti-druppelsysteem van de U machines, maar zou de stap terug nu al niet meer welen nemen. De Lattissima Pro is de eerste multifunctionele machine van Nespresso wat gebruik door het hele gezin stimuleert. Daarnaast bevat de Lattissima Pro de beste melkopschuimer die ik tot nu toe heb mogen ervaren.

Beschikbaarheid

De Lattissima Pro is nu beschikbaar. De adviesprijs bedraagt €499.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.