Review: Plantronics BackBeat Pro

Ontelbare hoofdtelefoons worden geïntroduceerd. Veelal van de bekende spelers zoals Bose, Philips, Beats en soms een nieuwkomer die vaak geen blijver is. Plantronics is voor veel consumenten relatief nieuw, maar voor professionals al jaren bekend. De BackBeat Go2 overtuigde vorig jaar al als in-ear. Nu is er dan een noise-canceling over-the-ear hoofdtelefoon met heel veel slimme extra functies. De doos is al prachtig, maar hoe klinkt de BackBeat PRO en wat zijn dan die extra’s?

backbeat-pro-packageUnboxing
Het uitpakken van hoofdtelefoons is vaak een feestje als het een premium model betreft. De BackBeat PRO is zo’n premium hoofdtelefoon. In de luxe doos ligt de hoofdtelefoon netjes gepresenteerd in een voorgevormd verpakkingsdeel. Dit deel lijkt van gerecycled materiaal. Geen homp plastic dus die je weer in de afvalemmer moet proppen. Onder deze houder zit een tasjes met twee kabeltjes. Een USB laadkabeltje en een audio kabeltje voor wanneer je de hoofdtelefoon niet draadloos kan of wil gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer de accu leeg is of wanneer je in een omgeving bent waar geen draadloze apparatuur gebruikt mag worden. Dat kan het vliegtuig zijn, maar ook sommige afdelingen in een ziekenhuis. Dit audio kabeltje enkel ideaal voor IOS apparaten. Op Android speelt de audio wel, maar hebben de volumeknoppen geen functie. Het materiaal is een zeer fraaie combinatie van matzwart met een heel chique paars als accent. Het kabeltjes, de binnenkant van de schelpen en het Plantronics labeltje zijn paars.

xbbpro_headset_man_couch_laptop.jpg.pagespeed.ic.TRhX-XF2ooGeluid en gemak
Deze hoofdtelefoon belooft ultiem geluid en gebruiksgemak zodat je hem altijd bij je houdt. Het geluid is zeer fraai. Lekker ruimtelijk geluid met veel detail. Eigenlijk is er geen verschil te horen tussen kabel en draadloos gebruik. Dat is vooral te danken aan de allernieuwste bluetooth technologie met aptX codec. Hierdoor wordt muziek nauwkeurig en zonder kwaliteitsverlies draadloos overgedragen. De BackBeat PRO kan met twee apparaten tegelijkertijd verbonden zijn. Natuurlijk zijn veel meer verbindingen mogelijk, maar twee zijn actief door elkaar te gebruiken. Bijvoorbeeld luisteren naar je pc en tegelijkertijd kunnen bellen met je smartphone via de BackBeat PRO is mogelijk. Dat zorgt er voor dat je de hoofdtelefoon heel lang op houdt. Dat kan ook gemakkelijk door het comfort en de wonderbaarlijk sterke accu. Dik twee weken na het uitpakken van de hoofdtelefoon speelt hij nog steeds op de eerste lading. Plantronics claimt ook een extreem lange accu duur. Deze is goed voor 24 uur continu gebruik, 21 dagen stand-by en 180 dagen in diepe slaap modus. Het is super als je niet steeds je hoofdtelefoon moet opladen. Telkens wanneer je de hoofdtelefoon inschakelt hoor je een vrouwenstem vertellen dat de accu nog geheel of half vol is. Wanneer de accu opgeladen moet worden, waarschuwt de stem.

backbeat-proOp de oorschelpen zitten twee grote ringen. De ene kant is voor het volume en de andere kant voor ‘volgende’ of ‘vorige’ track. De linkeroorschelp heeft een grote knop voor pause/play en de rechterkant voor het beantwoorden van een telefoongesprek. De rechterknop is echt alleen voor beantwoorden en beëindigen van telefoongesprekken. Per ongeluk de knop indrukken resulteert niet in herhalen van het vorige telefoongesprek of activeren van siri of andere functie. Sommige andere merken hebben deze functie en in de praktijk is dat alleen maar onhandig. Het gemak van skippen en volume aanpassen met de grote knoppen is voortreffelijk. Ongelooflijk dat niemand anders dit zo eerder heeft opgelost. Het voelt zo natuurlijk aan dat de BackBeat PRO ook door de jongere gezinsleden het liefst gepakt wordt uit de keuze aan hoofdtelefoons. Een klein knopje onder de rechter oorschelp reduceert het volume van de BB PRO zodat je even met iemand kan praten. Deze knop werkt wel alleen in de draadloze en actieve modus. Leg je overigens de hoofdtelefoon neer, dan pauzeert de muziek automatisch. Zet je de hoofdtelefoon weer op en de muziek gaat weer door waar je gepauzeerd bent. Het zijn deze doordachte slimme functies plus de waanzinnig goede accu die de BackBeat PRO een voorbeeld maakt voor andere hoofdtelefoon makers.

backbeat-pro-pouchNoise Canceling
Echt goede noise canceling is nog sporadisch te vinden bij hoofdtelefoons. Bose heeft de ene na de andere fabrikant het lastig gemaakt door inbreuk op patenten aan te vechten. Hoe Plantronics de actieve noise canceling regelt is nergens in de documentatie te lezen, maar het resultaat is ronduit goed. Om noise-canceling in te schakelen moet je een aparte schakelaar gebruiken. Het noise-cancelen is dus in en uit te schakelen. Vooral monotoon gebrom wordt prima weggefilterd. Bose heeft hier de standaard mee gezet, maar bij wat testjes in de auto, trein, vliegtuig maar ook kantoor, is er geen verschil te merken tussen het effect van de twee hoofdtelefoons. De BackBeat PRO is wat zwaarder dan de Quiet Comfort 15 maar klinkt veel voller en minder iel. De Bose variant moet het niet alleen qua geluidkwaliteit afleggen ten opzichte van de BackBeat PRO, maar vooral de vele slimme mogelijkheden van de Plantronics hoofdtelefoon maken hem een echte winnaar.

Conclusie
De Plantronics BackBeat PRO is zonder twijfel de meest all-round hoofdtelefoon die er nu te koop is. Fraai geluid, heerlijk draagcomfort, geen draadjes, te koppelen met twee apparaten tegelijkertijd, ingebouwde microfoon voor bellen en twee grote knoppen voor volume en track controle. Van de vele hoofdtelefoons die we getest hebben is dit echt de winnaar voor wie er het geld voor over heeft. Eenmaal aangeschaft is het de perfecte huis, reis, kantoor en studio hoofdtelefoon. Ook perfect om mee te skypen of te bellen. Enkel voor DJ-en zou je nog een andere hoofdtelefoon kunnen overwegen. De Bose Quiet Comfort 15 kan op marktplaats.

 

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • accu
  • gebruiksgemak
  • geluidskwaliteit
  • draadloos
  • draagcomfort
  • plat opbergbaar
  • compleet geleverd

THE BAD

  • mag iets lichter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.