Logo GadgetGear.nl
Picture of Kevin Krechting
Kevin Krechting

Review: Fifa 15 (nog realistischer, kan dat?)

Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • emoties in de game
  • grasmat is levend
  • mooie verhouding overtredingen

THE BAD

  • Publiek kan nóg beter

Dat is de vraag die ik me altijd stel bij elke Fifa game. En ja hoor, ook deze keer is de game weer verder dan ooit.EA, een grote uitgever en producent van vele games die elk jaar een nieuwe versie uitbrengen. Dan heb je veel mankracht nodig en genoeg creativiteit om de games aantrekkelijk te houden. Je zult zien dat de menu’s veelal hetzelfde zijn gebleven maar de gameplay wederom anders en leuker is geworden! Laten we maar snel beginnen dan! Laat ik beginnen met iets waar ik me jaren al aan stoor. Aan het opstarten van Fifa. Je moet al die logo’s van al die competitites altijd zien enz. Nu dus niet meer. Dit betekend een veel kortere opstarttijd. Heerlijk als je snel aan de slag wilt. Binnen een minuut kun je aan het spelen zijn, een verbetering die wellicht niet altijd opvalt.

Menu en carrière

Dit is veelal hetzelfde gebleven. De Windows 8 stijl met tegels en daar is niet echt veel aan veranderd. Veel dingen staan exact hetzelfde, moet dit een slecht punt zijn? Zeker niet, wat goed werkt lekker zo laten. Wat er wel bij is gekomen is het tabje met echt voetbalnieuws. Je kunt standen bekijken, nieuws lezen enz. Je kunt ook komende wedstrijden spelen van je favoriete club. Erg leuk gedaan en zo kun je al gamend toch op de hoogte blijven van het allerlaatste voetbalnieuws. Wat ook anders is, het teammanagement. ik vind dit even wennen maar het wordt er wel een stuk duidelijk van. Zie daarvoor de foto hieronder. Je ziet meteen aan de hand van een soort ronde grafiek waar de speler goed en minder goed in is. Ook kun je twee spelers met elkaar in een mum van tijd vergelijken en zo bepalen wie het beste tot zijn recht komt in de komende wedstrijd. Erg handig, voorheen moest je de pagina’s met statistieken bekijken en zelf bepalen wie nu waar beter is was. Dat is dus verleden tijd!

Ook kun je voorgestelde wissels kiezen als je zelf niet zo goed weet wie een vervanger kan zijn voor bijv. je geblesseerde middenvelder. Ook terug, zijn de spelersrollen, weer lekker vertrouwd. Je kunt nu wel alle tien je veldspelers individueel instructies geven om bijvoorbeeld druk te blijven zetten op de achterste linie, dat de speler niet mee hoeft te verdedigen of juist terug moet komen, enzovoort. Dit vind ik een leuke diepte-optie, je kunt nu nog meer managen. Ook handig is de feature dat je een speler voor 1 wedstrijd kan vervangen wanneer er een speler bijvoorbeeld rood heeft gekregen. Wanneer je een wedstrijd wilt spelen geeft Fifa 15 aan dat 1 speler niet speelgerechtigd is en of we deze speler voor 1 wedstrijd willen vervangen. Hoe lekker is dat, geen gehannes meer door in het teammanagement te hoeven duiken om te wisselen om na de wedstrijd de speler vergeten te wisselen of dat je er wel aan denkt en weer het teammanagement induikt voor 1 speler. Ook dit scheelt weer tijd. zo zijn het de kleine dingen die Fifa 15 beter snellen en gamevriendelijker maken.

fifa15_xboxone_ps4_teammanagement_squadDan een ander pijnpuntje, het transfer network. Je weet wel, het geneuzel wat je door moest maken om goede spelers te vinden die voorheen meteen duidelijk waren. Er zijn wel wat verbeteringen aangebracht gelukkig. Zo herkennen scouts je zwakke plekken binnen je selectie en gaan automatisch op zoek naar spelers die van waarde kunnen zijn. Dit scheelt een hoop ellende in het doorspitten van waardeloze spelers. Ze scouten ook meteen spelers waar je interesse in hebt getoond, voorwaarde is wel dat je in dat land natuurlijk een scout hebt zitten. Dit kan erg handig zijn als je de speler niet meteen binnen kan halen maar er wel in geïnteresseerd in blijft. Zo blijf je hem volgen en weet je nog beter waar je aan toe bent met die speler. De rest blijft wel grotendeels hetzelfde, we zullen er maar aan moeten wennen. Je kunt wel makkelijker spelers op naam zoeken, terwijl je aan het typen bent komen de spelers al tevoorschijn  die voldoen aan je aanslagen. Zo kun je veel sneller de juiste speler selecteren. Een leuke handigheid van Fifa 15. Wat ook supernetjes gedaan is, het groeipotentieel van de spelers. Was dit voorheen redelijk willekeurig, dat is nu totaal anders. Nu staat meer vast welke spelers wel goed groeien en wie niet. Oudere spelers zullen minder snel de voetbalschoenen aan de wilgen hangen wat ook erg leuk is omdat je langer van ze kunt genieten en wellicht ook een keer kunt kopen in de herfst van hun carrière als je een club hebt die niet meteen zoveel geld heeft. Nog een pluim.

Gameplay

Allemaal leuk en aardig die menu’s maar waar het natuurlijk om draait is hoe Fifa 15 speelt. Het is wennen, de bal is nog meer van iedereen en je moet vechten voor elke bal. De keepers hebben een flinke make-over ondergaan en zijn nu op de conventionele manieren moeilijker te passeren. Andere manieren gaan dan wel weer makkelijk, maar dat is aan jou om uit te zoeken.

Laat ik beginnen met mijn grootste ergernis van vorig jaar qua gameplay. Het verschil in overtredingen tussen jou en de tegenstander. Wauw, wat een wereld van verschil. Het gaat nu gelijk op en ik heb al meerdere keren meegemaakt dat je de verdedigers zo dol speelt dat ze je tackelen en direct rood krijgen of mogen douchen met hun tweede gele kaart. Dat is echt een heerlijk gevoel dat er ook eindelijk spelers van de tegenstanders eruit gestuurd kunnen worden, dit maakt de game een stuk spannender, realistischer en leuker! Ea, well done. In de video hieronder tegen Man. City kreeg Kompany in de 80ste minuut zelfs rood en een penalty tegen voor het neerhalen van mijn speler. Dat is best wel kicken.

image1

Bij een hoekschop kun je nu kiezen welke soort hoekschop je wilt nemen. Moeten je spelers bij de tweede paal of eerste paal gaan staan, moeten ze juist rond de keeper of rond de 16 meter plaatsnemen? Jij beslist het. Best leuk om daar mee te experimenteren. Je kon voorheen al zelf je hoekschoppen maken maar nu wordt het ook toegankelijk voor iedereen. Wat ook mooi is om te zien zijn de emoties, de frustratie van een tegendoelpunt, de vreugde van een doelpunt, zelfs van de keeper. De ruzies wanneer er een vieze overtreding is gemaakt, de teleurstelling van een wissel of het ongeloof bij een penalty. Je merkt dat EA de spelers meer karakter en emoties hebben gegeven door de kleine cutscenes en ook tijdens het spelen. Het zijn niet meer de emotieloze gezichten.

Buitenspel is ook ander gemaakt, net zoals in het echt duurt het even voordat de grensrechter een beslissing maakt en dit doorgeeft aan de scheidsrechter. Het kan dus zijn dat je een steekpass gegeven hebt en al hebt gescoord om dan pas afgefloten te worden. De mix van vreugde om het doelpunt en de teleurstelling van het affluiten is mooi om mee te maken, net zoals bij echt voetbal dus. In de rust en na de wedstrijd zie je een mooie samenvatting van de acties in het veld, de doelpunten, de reddingen en de overtredingen. Allemaal mooi en spectaculair weergegeven. Kijk maar aan het einde van de video waar je alle hoogtepunten van mijn wedstrijd mooi terugziet. Overal genomen is er meer mogelijk, het dribbelen en pingelen is erg leuk en het afpakken van de bal moeilijker. De acties voor het doel zijn nog diverser dan bij Fifa 14 en daardoor onberekenbaar. Je maakt soms de mooiste doelpunten maar je kan ook de meest simpele goals missen. Dat is voetbal en nu ook te vinden in FIFA.

Ultimate Team

De populairste modus van FIFA 15 mogen we wel zeggen. Al bij het begin dat FIFA 15 uitkwam waren al velen deze modus aan het spelen. Maar wat is er anders? Nou je kunt nu met vrienden een seizoen spelen, kon dat voorheen alleen maar solo of online, nu dus ook met vrienden! Je kunt spelers ook een aantal wedstrijden huren. Erg leuk om dit te doen met kaarten die normaal gesproken ver buiten je bereik liggen. Zo heb ik Robben eindelijk eens voor drie wedstrijden aan mijn zijde, dit was de enigste kaart van Oranje die ik nooit te pakken heb kunnen krijgen. Verder is er veel hetzelfde, je kunt meedoen aan toernooien, het team van de week uitdagen enz. Je kunt spelers kopen, tenues, badges, staf, stadions en meer. Je kunt ook Fifa punten kopen met echt geld om daar dan weer pakjes van te kopen in de hoop dat er een goede kaart tussen zit.

Graphics

Waar zal ik beginnen, het veld dan maar. Dat is ook mooi onder handen genomen, je ziet meer gras en ook beschadigingen. Het veld lijkt dus meer te leven. Het is ook mooi om te zien wanneer het regent. Je ziet water opspatten wanneer spelers rennen en wanneer de bal door het veld rolt. Het doel is ook mooi gemaakt, bij een harde knal zie je de achterkant van het doel lekker omhoog gaan om de kracht van het schot nog maar eens aan te geven. Er kan nu ook aan de shirts getrokken worden en dat levert wel eens een vrije trap op, mooi om te zien. Over shirts gesproken, ze kunnen nu ook lekker vies worden, ben je een keer gevallen of heb je een sliding gemaakt dan reken maar op wat vlekken in je shirt en broek.

De stadions van vooral de Premier League zijn echt goed nagebouwd. Ziet er gelikt uit. Het publiek dan, er zit al verbetering in maar naar mijn mening nog altijd het zorgenkindje van de game grafisch gezien dan. De armen zien er niet echt goed in de close-ups. Dat is wel jammer, hopelijk wordt het publiek volgend jaar eens grondig onder handen genomen want de rest van de game ziet er namelijk gewoon erg goed uit.

Geluid

Geluid zorgt voor sfeer, of dat nu in het menu is of in de stadions. Speel maar eens een wedstrijd zonder geluid van het publiek, dan weet je hoe het voelt om in het eerste van SV lutjebroek te spelen. De sfeer in het stadion wordt grotendeels gemaakt door het publiek, ze zingen, gaan op de banken staan, houden hun adem in, fluiten hun spelers uit en noem maar op. Dit zit goed in elkaar, zo beleef je de wedstrijd ook een stuk beter. De muziek in de game is lekker fris, het is modern met wat dance, top 40, r&b enz. Leuke nummers, lekker vlot.

Conclusie

Fifa 15 is toch weer beter dan zijn voorganger. Qua menu is er niet veel veranderd op het teammanagement na.Qua gameplay is de game stukken vooruit gegaan, geen bizar verschil meer in overtredingen en de bal is nog vrijer dan voorheen. Mooie acties en doelpunten tot gevolg.Ultimate team, daar kun je nu spelers huren in je catalogus en wat ook nieuw is, dat je samen met een vriend de gamemodus seizoenen kan doen. Samen door de divisies heen voetballen dus.

Kortom, weer wat bijgeschaafd en wat speelt het lekker!

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.