Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Vodafone Smart 4 Power

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Relatief kale Android ervaring
  • Prima prestaties voor de gemiddelde gebruiker

THE BAD

  • De kwaliteit van de fotolens laat te wensen over

Na jaren van afwezigheid legt Vodafone eindelijk weer echt eigen telefoons in de schappen. Voor het eerst zijn het zelfs echte smartphones en dan meteen op basis van Android natuurlijk. De afgelopen weken ben ik druk met deze modellen in de weer geweest.

Unboxing

Vodafone levert haar smartphones lekker compleet. Als bonus krijg je er zelfs twee lege NFC tags bij. Deze kun je gebruiken om de smartphones te programmeren om bepaalde acties uit te voeren wanneer de tags worden gescand.

Design

Qua design is de Smart 4 Power een typische chinees met, en dat kan ik nog steeds enorm waarderen, knoppen onder het display. De verdere afwerking is clean & simple.

Display

De Smart 4 Power is uitgerust met een 5 inch display met een resolutie van 960×540 pixels of qHD. Voor filmliefhebbers is dat niet optimaal, maar scherp genoeg. De displays die we in dit soort toestellen veelvuldig tegenkomen, hebben vaak een wat beperkte kijkhoek. Zo ook deze Smart 4 Power. Wanneer je niet recht op het display kijkt, kunnen zwarte partijen wat grijs worden. Echt bezwaarlijk wordt het in ieder geval niet.

Specs

Een goede chipset is tegenwoordig niet al te duur in China en dat zien we terug in de quad-core 1.3GHz chipset die Vodafone in de Smart 4 Power heeft laten leggen. Deze chipset heeft een keurige 1GB aan werkgeheugen meegekregen. De CPU krijgt ondersteuning van een Mali-400 GPU en dat is voor gamers slecht nieuws. De Mali-400 GPU kan bij zelfs de meest simpele 3D Mark test geen maximale score neerzetten. Daarmee kwalificeert de Smart 4 Power zich niet als een smartphone voor gamers.

Camera

Qua camera moet je het met 5 megapixels doen. Dat is niet ongewoon in deze prijsklasse. De kleuren in de foto’s zijn best goed, maar echt scherp is het allemaal niet. Natuurlijk heb ik een paar voorbeelden voor je.

Gebruikservaring

De Smart 4 Power ligt lekker in de hand en de gesprekskwaliteit is goed. Zeker wanneer je met iemand die ook HD Voice ondersteuning heeft belt. Door de ondersteuning van Android 4.4.2 Kitkat Bluetooth 4.0 kun je met vrijwel alle nieuwe accessoires overweg.

Zolang je geen games gebruikt, verloopt het wisselen van de apps ook redelijk soepel. Het afspelen van HD content kent ook geen problemen, maar dat is niet vreemd. Hij hoeft immers niet op Full HD weer te geven omdat het scherm daar simpelweg ongeschikt voor is.

Verder heeft Vodafone haar Android schil niet heel zwaar gemaakt. Het zijn vooral de hints bij het eerste gebruik die flink zijn uitgebreid tegenover wat Google normaal allemaal laat zien en weten. Daarnaast levert Vodafone een sloot apps mee die vooral heel handig zijn voor eigenaren van een Vodafone abonnement. Maar dat zal geen verrassing zijn.

Conclusie

De markt voor sub-€200 4G LTE toestellen is met de Smart 4 Power van Vodafone een sterke speler sterker, maar het is nog maar de vraag of hij opgewassen is tegen de concurrentie. Sony komt bijvoorbeeld met de E3. Deze is op 1.2GHz geklokt, maar biedt verder vergelijkbare specs voor een paar tientjes minder en voor de toestellen van de grote merken is het vaak net even iets makkelijker om accessoires te vinden. De Smart 4 Power is voor €199 een goed toestel, maar net iets te duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.