Test: Teufel Motiv B (Speakerset)

Een stereo speakerset die over voldoende bass beschikt om mij te plezieren. Kan dat? Jawel hoor! Baalde ik gister nog dat de Ceol Carino van Denon zonder sub werd geleverd, laat Teufel zien dat je met goede speakers helemaal geen behoefte aan een subwoofer hebt.

Unboxing

Teufel levert de Motiv B bijna compleet aan. Je krijgt naast de twee speakers ook twee standaards en een kabel om ze onderling te verbinden. Een analoge 3,5mm audiokabel om ze met een PC te verbinden ontbreekt helaas.

Design

Teufel lijkt voor het design vooral een moderne variant van de bookshelf speaker te hebben willen maken. Dit zien we terug aan de grote plaat plexiglas die met vier dikke schroeven op de voorkant van de speaker is vastgezet. Wat mij betreft geheel overbodig omdat de behuizing erachter ook gewoon mooi en strak is afgewerkt.

Door deze plaat, kun je de Motiv B set niet standaard plat neerzetten. De speakers zullen altijd wat omhoog wijzen. Dit lost Teufel handig op met een set flexibele voetjes. Leg je deze plat onder de achterkant van de Motiv B, blijft deze mooi recht staan. Gebruik je ze aan de voorkant, kun je zelf kiezen hoe schuin de speakers moeten staan. Slim bedacht!

Aansluiten

De Motiv B hangt qua functionaliteit een beetje tussen de traditionele PC speaker en de mobiele speaker in. Je kunt namelijk bluetooth 3.0 met aptX gebruiken om je smartphone, tablet of computer te verbinden en dan is dit zonder twijfel de beste stereoweergave voor mobiele apparaten. De meeste ‘stereo’ speakers bestaan namelijk maar uit één speaker met daarin een linker en rechter kant. Doordat je de speakers van de Motiv B lekker uit elkaar kunt zetten (de kabel is 3 meter lang), kun je nu eindelijk een echt brede stereobeleving neerzetten.

Ben je meer een audiofiele luisteraar, dan biedt Teufel de optie om de 3,5mm kabel te gebruiken. Zo heb je geen last van compressiesporen die soms in het bluetooth signaal kunnen ontstaan. Nee, muziek gewoon direct uit de bron. Heerlijk.

Specs

De Motiv B van Teufel is een actieve speakerset. In de rechter speaker zit een klasse-D tweekanaals eindversterker. Deze heeft voor de tweeters een maximaal vermogen van 18 Watt ten opzichte van maximaal 30 watt op de woofers. Inderdaad, de Motiv B is een volwaardige 2-weg speakerset.

De 22mm tweeters in de Motiv B zijn gemaakt van stof terwijl Teufel bij de 70mm woofers voor polypropeen heeft gekozen. De lage tonen worden er tenslotte met een basreflex constructie uitgeperst.

Geluid

Dat Teufel voor een basreflex heeft gekozen is geen gekke gedachte. Hoewel je de fijnafstemming in het bass gebiedt een beetje mist, heb je geen enorme derde kast en een tweede stopcontact voor de lage tonen nodig. Voor de gemiddelde luisteraar zal de hoeveelheid bass ruim voldoende zijn.

Ook de keuze voor een behuizing van MDF pakt goed uit en draagt bij aan het warme geluid terwijl het resonantie zoveel mogelijk voorkomt.

Conclusie

De Teufel Motiv B is de eerste speakerset waar ik een beetje verliefd op werd toen ik hem mocht uitpakken. Het gewicht, het design, de speaker drivers, alles straalt kwaliteit uit. Als mobiele speaker mis je natuurlijk ondersteuning voor een accu, maar is het de enige die echt een stereobeleving neerzet. Als PC speaker is het de set met het beste geluid wat ik dit jaar heb mogen ervaren. Zeker tegen de adviesprijs van €249,99.

Beschikbaarheid

Teufel verkoopt de Motiv B enkel via haar eigen website.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • 3,5mm audio-aansluiting
  • Bleutooth met aptX
  • Breed stereoklankbeeld
  • Vol, helder geluid

THE BAD

  • Geen 3,5mm audiokabel meegeleverd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.