Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Smappee (slimme energiemonitor)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Snel te installeren
 • App met veel mogelijkheden
 • Gratis comfort plug
 • Werkt samen met IFTTT
 • Gaat samenwerken met Apple HomeKit

THE BAD

 • De app is nog niet heel gebruiksvriendelijk

Het Energietrends 2014 rapport van Energie Centrum Nederland (ECN) laat zien dat het gemiddelde energieverbruik in Nederland terugloopt. Niet vreemd nu we geen gloeilampen meer mogen kopen en ook de zware stofzuigers in de ban zijn gegaan. Van de andere kant worden we ons natuurlijk ook steeds meer bewust van het hoge verbruik in huis. Om je nog verder te helpen, introduceerde Smappee dit jaar haar slimme energiemeter.

De slimme energiemeter van Smappee meet storignspatronen op het stroomnet en matcht aan de hand daarvan energiepatronen om individuele apparaten te herkennen. Hierdoor maakt de Smappee inzichtelijk wat de grootverbruikers in jouw huishouden zijn. Dat hoeft namelijk niet de vaatwasser te zijn, maar dat kan goed de gloeilamp van de tuinlamp zijn die de hele dag door aan staat.

Unboxing

De verpakking van de Smappee bevat de Smappee, een korte handleiding, een stroomstekker en een drietal meetsensoren. Daarnaast krijg je één Comfort Plug. Dit is een plug waarmee je via de Smappee app apparaten aan en uit kunt zetten. De plug wordt gemaakt door Chacon en draagt nu nog het DI-O logo. Hier moet later het Smappee logo op komen te staan. De comfort plug en smappee zijn 100% compatible met de A-series van KlikAanKlikUit (KAKU).

Smappee Unboxing

Installatie

Afhankelijk van jouw thuissituatie heb je één of drie van deze meetsensoren nodig. Mijn groepenkast bestaat uit 1 fase en bevat helaas geen zonnepanelen. Bij mij blijkt één kabel voldoende. Om deze te bevestigen moet de groepenkast wel open en het is handig een gaatje te boren om de kabel doorheen te laten lopen. Schakel de stroom dus uit of laat een expert dit voor je uitvoeren (echt heel spannend is het niet).

smappee met 2 kabels

Comfort Plug

Smappee verkoopt haar Comfort pluggen waarmee je vanuit de app apparaten aan en uit kan schakelen. Helaas heeft Smappee geen inbouwvarianten waardoor je bijvoorbeeld inbouwlampen kunt aansturen. Smappee gebruikt voor de Comfortplug een signaal op 433mHz. Dit systeem is technisch vergelijkbaar (en volgens Smappee compatible) met het klik aan klik uit systeem. Hoewel Smappee deze comfort pluggen nog niet in haar eigen shop heeft staan, komen die snel en zullen ze zeer goedkoop worden. Daarnaast vonden we onderstaande afbeelding met een afstandsbediening waardoor de Comfort Plug ook zonder app bedienbaar wordt.

Smappee-Comfort-Plug

De Smappee

De Smappee is een opvallend wit kastje dat in ons geval in de meterkast hangt. LED signalen in de behuizing geven de status aan en doen dit in een soort hartslag zodat je weet hoe ‘gezond’ de Smappee is. Ergens is het in mijn situatie jammer dat de Smappee in de meterkast hangt omdat ik dit in de lichtsignalen hierdoor nauwelijks zie.

De App

Smappee iPhone AppSmappee werkt met een iOS en een Android app samen. Door een stukje cloud opslag loopt de data tussen verschillende smartphones en tablets keurig synchroon. Wanneer je de app opent, krijg je meteen een indicatie van het huidige stroomverbruik. In mijn geval flink wat ;-).

Hoewel je apparaten handmatig kunt toevoegen, raadt Smappee dit af en adviseert om apparaten via ‘gebeurtenissen’ toe te voegen. Die apparaten zijn namelijk al correct herkend en Smappee vult deze lijst steeds weer aan. Door een alarm op een profiel te zetten, krijg je keurig een melding wanneer Smappee meet dat het apparaat aan of uit gaat. Zo kun je de correcte naam invullen.

Zoals je misschien al verwacht, duurt het een paar weken voor je al je apparaten in huis geïndexeerd hebt. Bij het ene huis zijn bovendien meer apparaten te vinden dan in het andere huis. Daarnaast zijn er ingewikkelde apparaten zoals wasmachines waar de pomp en de motor eigenlijk apparaten in het apparaat zijn. In mijn geval zit ik nog steeds op de zichtbaarheid van de wasmachine te wachten.

Het algemene gevoel van de app is dat deze nog lang niet af is. Smappee lijkt de focus nu vooral op de functionaliteit te hebben gelegd en die is aanwezig. Toch is Smappee voor nu nog echt even een app voor mensen met een iets technische achtergrond en moet de app echt nog groeien voor het een app is waar het hele gezin mee aan de slag kan.

De Cloud

Het kunnen delen van data tussen jouw Android en iOS apparaten via de cloud klinkt natuurlijk een beetje eng en ja, Smappee gebruikt jouw data om apparaten beter te gaan herkennen aan de hand van de storingsprofielen die jij en anderen van dezelfde apparaten opslaan. Toch is de data privé. Je hoeft dus niet te verwachten dat je adviezen krijgt voor een alternatieve energiemaatschappij of bijvoorbeeld advertenties voor platte TV’s omdat je nog graag naar een oude beeldbuis kijkt.

Open platform

Waar ik verder heel enthousiast over ben is de openheid van het Smappee platform. Zo werkt Smappee momenteel aan volledige ondersteuning voor IFTTT. Daarmee kun je bijvoorbeeld je Philips Hue lampen rood laten knipperen wanneer je een veel te hoog stroomverbruik genereert of bij een algehele stroomuitval een mailtje naar je laten sturen. Dat is immers een veelgebruikte techniek bij inbrekers om beveiligingscamera’s uit te schakelen.

Smappee-IFTTT

Naast IFTTT, werkt Smappee ook aan integratie met Apple’s HomeKit. Dit is een nieuw onderdeel van iOS 8. Deze ontwikkeling is echter nog zo vroeg dat we nog niet echt vooruit kunnen blikken op de mogelijkheden van Smappee in HomeKit.

Conclusie

Smappee is een pionier op het gebied van energiemetingen en zeker in de app zitten de nodige rauwe randjes als het gaat om gebruikersgemak. Toch werkt Smappee hard aan verbetering en integratie met andere systemen. De mannen achter Smappee zijn duidelijk ambitieus. Daarmee is Smappee een platform dat we de komende tijd zeker in de gaten gaan houden. Smappee is nog niet af, maar maakt een veelbelovende start.

14 reacties

  1. Uit eigen ervaring nu kan ik je zeggen dat smappee extreem nauwkeurig is: ik heb even getest met mijn 6w led lampje in de badkamer en smapee registreerd nauwkeurig elke keer een 6w toe en afname!

 1. Ik las dat Smappee compatible is met het klik aan klik uit systeem. Aangezien ik nog enkele stekkers van hen heb liggen, zou ik graag weten of ik die kan gebruiken in combinatie met Smappee.

 2. Ik kon niet langer wachten dus heb ik smappee maar alvast gekocht 😉

  Resultaat met klik aan klik uit (kaku) is dat ik de smappee comfort plug normaal kan koppelen met mijn losse kaku afstandsbediening, maar de kaku plug (die verdacht veel lijkt op de smappee comfort plug) niet kan koppelen via de smappee app helaas…..

 3. Heb een Smappee in gebruik sinds augustus . Omdat ik een 3 fasig delta net bezit en op 2 fases zonnepanelen Solar injecteer gaf Smappee in het begin verkeerde meetwaardes. Na intensief support ondersteuning is er een nieuwe firmware geladen en meet Smappee met een nauwkeurigheid van 1-2 %. Ik gebruik Coco ( =Kaku ) pluggen zonder enig probleem om diverse zaken aan te sturen. Ook heb ik IFTTT geïmplementeerd zodat wanneer ik thuiskom via geolocatie diverse pluggen in en uitgeschakeld worden; Aan de herkenning dient nog wel een en ander verbeterd omdat toestellen met gelijk vermogen nogal snel door elkaar worden gehaald; Al met al sluipverbruik serieus verminderd zodat ik per jaar 10% spaar op de factuur.

  1. Eerder gaf ik aan dat mijn kaku plug niet werkte met smappee, maar waarschijnlijk had ik alle geheugen adressen gebruikt van de kaku plug waarmee ik beste. Nadat ik deze heb gereset werkt het inderdaad prima! Sterker nog smappee werkt met alle kaku producten die ik in huis heb. Naast alle pluggen die ik heb kan ik nu ook al mijn inbouw schakelaars van kaku bedienen met de smappee app!

   1. Bedankt voor de aanvulling Rob! In de loop van volgende week hopen we een review van het uitbreidingspakket van Smappee live te kunnen zetten. Qua kosten een interessant alternatief op kaku.

 4. De afgelopen maanden heb ik Smappee wel in het echt getest. Ik had hoge verwachtingen van de apparaatherkenning, maar vond die nog best erg lastig. Veel apparaten worden niet, of niet correct herkent. Toch heb ik ook wel wat nieuwe inzichten gekregen in mijn energieverbruik in huis. Hier mijn ervaringen met Smappee solar en Smappee water en gas. http://www.eigenwijsblij.nl/gadgets-shoppen/ervaringen-smappee-solar-energiemonitor-en-gas-en-watermonitor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.