Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Test: Netgear R7000 Nighthawk (1900AC WiFi Router)

In het eerste kwartaal testte we de Centria 802.11ac router van Netgear. Sinds die tijd werd het heel stil. Afgelopen maand mochten we hier de Nighthawk in ontvangst nemen. De opvolger, al is hij door zijn futuristische uiterlijk meer gericht op de gamer.

Unboxing

De verpakking van de Nighthawk is lekker compleet. Een adapter, een LAN kabel, documentatie en een CD met installatie software. Alles is aanwezig.

Design

Het eerste dat opvalt aan het design is dat Netgear sinds lange tijd weer externe antennes op een router plaatst. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste zijn ze te richten. Ten tweede kun je ze vervangen voor krachtiger modellen. We zagen deze stap ook bij het laatste topmodel van Linksys. Netgear-Nighthawk-Achterkant De achterkant biedt naast de antenne aansluitingen, ook vier LAN aansluitingen, een WAN aansluiting (voor naar een modem) en een USB 2.0 poort. Die laatste is een vreemde aan de achterkant. Daar kies je doorgaans voor permanente opslagmedia en dan wil je daar USB 3.0. Netgear-Nighthawk-Voorkant USB 3.0 is wel aanwezig, aan de voorkant van de Nighthawk. Toch is dat ook niet erg. Daar steek je natuurlijk graag even een stick in en ook dan is snelheid gewenst. De bovenkant is gereserveerd voor status LED’s. Veel witte LED’s en een aantal multi-color LEDs sieren deze lichtstrip. Allemaal erg netjes. De laatste LED’s dienen tevens als WPS knop of als knop om het WiFi signaal uit te zetten. Ook een verbetering ten opzichte van oude modellen. Netgear-Nighthawk-LED's Ook over de onderkant van de Nighthawk is nagedacht. Eindelijk is het weer een Netgear router die we gewoon kunnen ophangen dankzij de schroefogen. Een groot gemis bij eerdere 802.11ac routers die we hebben getest. We kunnen stellen dat bij de Nighthawk het design eindelijk weer eens echt klopt.

Installatie

Je krijgt een CD, maar eigenlijk is die niet nodig. Wanneer je inlogt op het draadloze netwerk van de Nighthawk, start je browser meteen met het configuratiescherm. Na het invullen van de gegevens die bij jouw router horen (bij UPC zet je alles op automatisch) heb je alles al snel rond. Netgear-Nighthawk-Gemie

Nieuwe processor

Het staat groot op de doos. Deze router bevat een dual-core processor. Dat is de BCM4709 geworden. Beide kernen van deze processor draaien op 1GHz en deze krijgt 256MB aan Samsung geheugen om haar taken uit te voeren. Het systeem draait zelf op 128MB aan flashgeheugen. In vergelijking tot een smartphone klinkt dit mager, maar dat is het niet.

Dashboard

Het dashboard van de Nighthawk is de laatste versie van Netgear Genie. Het geeft een snel overzicht van de internetverbinding, maar ook van opslagmedia en welke apparaten allemaal op de Nighthawk zijn ingelogd. Je kunt vanaf het dashboard ook snel een gastennetwerk instellen. Handig voor als je mensen wel internet gunt, maar geen toegang tot je NAS en printers. Netgear-Nighthawk-Dashboard

Als NAS

Met de USB poorten, kun je de Nighthawk als NAS instellen. Hij slikt sticks en externe drives. Heel veel verder dan het delen en streamen van files gaat dit echter niet. Dan moet je een echte NAS aanschaffen. Voor velen zal dit echter voldoende zijn. Wel blijft USB 3.0 achter wenselijk. Netgear-Nighthawk-USB-Opslag

Bereik

Qua bereik zie ik dat Netgear succes boekt met de externe antennes. Het bereik van de Centria was al dik in orde, maar de Nighthawk lijkt nu net iets verder te komen. Daarmee is de Nighthawk één van de betere as routers van dit moment.

Conclusie

De Nighthawk is gemakkelijk te installeren en heeft een bereik dat dik in orde is. De positie van de knoppen is logischer en hij kan eindelijk worden opgehangen. Met de Nighthawk is Netgear eindelijk weer op de goede weg en hebben we één van de betere routers van dit moment getest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.