GadgetGear.nl

Tutorial: Upgrade het werkgeheugen van je ultrabook

De processor lijkt allesbepalend voor de snelheid van jouw laptop of ultrabook, maar dat valt in de praktijk erg mee. De snelheid kan wel hoog zijn, maar de processor heeft werkgeheugen nodig om ‘ademruimte’ te krijgen en zo snel tussen taken te kunnen schakelen. Hoe meer werkgeheugen, hoe optimaler de processor kan werken. Het uitvoeren van deze upgrade is erg simpel, dus we leggen het je graag uit.

Wat heb je nodig?

Je moet weten hoe je de ultrabook opent. In veel gevallen zie je de schroeven meteen zitten. Zorg dat je een goed passende schroevendraaier hebt. Zo loop je veel minder risico op het beschadigen van de schroeven.

In de meeste gevallen, heeft jouw Ultrabook één of meerdere sloten voor SO-DIMM geheugen. Dit kun je online terugvinden op de site van de fabrikant. Alternatief is natuurlijk om de ultrabook te openen en zelf op onderzoek uit te gaan.

Welk geheugen je nodig hebt, hangt helemaal van de huidige configuratie af. Heb je een even aantal SO-DIMM sloten, dan zit er waarschijnlijk al jouw huidige geheugen in. Dit kun je compleet vervangen.

Heb je maar één slot? Dan is de kans groot dat de fabrikant van jouw systeem zo handig is geweest om de chips op het moederbord te installeren. Kijk dan hoeveel geheugen je nu hebt. Datzelfde aantal GB’s kun je bijkopen. Meer is zonde van het geld. De maximale snelheid van het geheugen dat je bijprikt, zal door het bestaande geheugen worden beperkt. Via tools als CPU-Z kun je nagaan hoe snel (aantal MHz) jouw huidige geheugen loopt.

Kingston HyperX Impact

Ik gebruik voor deze tutorial de Asus S400CA ultrabook. Asus heeft hier al keurig 4GB aan traag geheugen in geplaatst. Toch ben ik lui, dus heb ik de HyperX Impact gekocht. Dit geheugen kent verschillende profielen en past zich gewoon aan het trage Asus geheugen aan.

Hardware installatie

Voor het openen van de ultrabook en de installatie van het geheugen heb ik een filmpje gemaakt. Let erop dat je de ultrabook van het stroom haalt en als eerste de accu ontkoppelt. Dit om het risico op kortsluiting te verminderen.

Software installatie

Qua software hoef je bij dit type upgrade niets uit te voeren. Het werkt, of het werkt niet.

Klaar

Het volgen van onze tutorial is uiteraard op eigen risico.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.