Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Test: Kingston HyperX Impact (Werkgeheugen)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Past zich goed aan op het bestaande geheugen
  • Gemakkelijk te installeren

THE BAD

Dit jaar introduceerde Kingston haar HyperX Impact SO-DIMM DDR3 werkgeheugen. Het SO-DIMM werkgeheugen is gericht op gebruik in laptops en ultrabooks. Ondanks het kleine formaat, kan het werkgeheugen op een snelheid van 2.666mHz draaien, afhankelijk van het systeem waar je het op gebruikt.

Unboxing

In de meeste gevallen krijg je de HyperX Impact gewoon in een plastic blistertje aangeleverd. Er zit een soort van handleiding bij en een stickertje om op jouw systeem te plakken.

Varianten

Kingston verkoopt vier varianten van de HyperX Impact. Het gaat om de enkele 4GB en 8GB uitvoeringen en om kits van twee die samen 8GB of 16GB vormen. Heb je maar één slot vrij, moet je dus een single editie kopen.

Specs

De HyperX Impact draait standaard op 1.600MHz~2.400MHz en heeft een latency CL9-CL12. Het geheugen stelt zichzelf op de juiste snelheid in. Hiervoor hoef je geen software te installeren of BIOS aanpassingen te maken. Klik en klaar dus.

Het HyperX Impact geheugen heeft een voltage van 1.35V. Kingston hecht belang aan een wat lager voltage en de bijbehorende lagere warmteontwikkeling. Zo hoeft de ventilatie minder werk te verrichten en heb je dus een stillere gebruikservaring.

Prestaties

Ik heb de 4GB HyperX Impact in een Asus S400CA ultrabook geplaatst. Het nadeel van deze Asus is dat Asus al 4GB on-board heeft geplaatst. Een 8GB uitbereiding plaatsen was dan ook nutteloos en het HyperX Impact geheugen MOET zichzelf dus aanpassen aan wat Asus al op het moederbord heeft geplaatst. Nu is het aardige dat Power4Gear Hybrid op deze Asus staat en daarmee de stroomtoevoer tijdens accugebruik omlaag gooit. We starten dan ook met de resultaten tijdens powersaving modus;

MaxxMEM2_d1531

De latency is enorm doordat de S400CA in deze modus de prestaties flink omlaag gooit. Wanneer ik de stroomkabel aansluit (of naar performance modus schakel), krijgt het geheugen wel de mogelijkheden om optimaal binnen het systeem te presteren. Dat is in dit geval op 800MHz;

MaxxMEM2_74345

Je ziet, een verschil van dag en nacht. De prestaties van het geheugen liggen ineens ruim drie keer zo hoog (latency niet meegerekend) en nu is de aanpassing ook echt merkbaar op het systeem.

Het voelt dan ook alsof het HyperX Impact geheugen letterlijk voor dit soort situaties is gemaakt. De Impact past zich gewoon aan en levert de best mogelijke prestaties binnen de grenzen van het systeem.

Conclusie

Het lijkt heel simpel om ‘even’ wat werkgeheugen bij te plaatsen. Het kiezen van het juiste geheugen is echter een flinke klus. Je wil namelijk dat het geheugen optimaal samenwerkt met de bestaande chipset. De HyperX Impact serie is dan ook echt een allemansvriendje. Door de automatische configuratie is deze uitbereiding vrijwel overal in te passen. Ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.