Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: TomTom Go 60

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Slimme routes
  • Lifetime kaartupdates
  • Live Traffic Services via je smartphone

THE BAD

  • Het zuignapsysteem werkt wat lastig
  • Het zoeken naar POI's levert niet altijd de meest logische locaties op

De TomTom Go 60 is het grootste navigatiesysteem van TomTom die nog als instapmodel beschouwd kan worden. Het systeem met haar 6 inch grote display heeft het nette prijskaartje van €199 meegekregen.

Unboxing

TomTom verpakt de TomTom Go met een 12v USB lader, een micro-USB kabel, een zuignap om het systeem op de voorruit te plakken en een compacte beschrijving. Voldoende om met het systeem van start te kunnen gaan.

Design

In tegenstelling tot de high-end modellen van TomTom, krijg je op de 60 een ouderwets capacitief display. Dit is verzonken in het plastic frame. TomTom laat toch even zien dat het de afgelopen jaren veel heeft geleerd als het gaat om het werken met mooie plastics. Door gebruik te maken van verschillende tinten en texturen ziet de TomTom 60 er toch wel heel netjes uit.

De zuignap

De zuignap is een soort stang waar je de TomTom Go 60 overheen laat zakken. Dit kost enige kracht en had van mij dan ook wat soepeler gemogen. We moeten niet vergeten dat het hele systeem goedkoop is, dus ik reken dit niet al te zwaar aan.

Wat wel jammer is, is dat de zuignap universeel lijkt te zijn. Door de breedte van het 6 inch display is de TomTom Go 60 wat beperkt in haar zwenkbewegingen wanneer je deze vergelijkt met het TomTom Go 40 model.

De gratis kaarten en services

Een TomTom is tegenwoordig een navigatiesysteem for life. Het is al lang niet meer nodig om dure abonnementen aan te schaffen om jezelf van nieuwe kaarten te voorzien. Bij dit systeem krijg je meteen een Lifetime Maps abonnement. Ieder kwartaal kun je dan ook de nieuwste kaarten voor nopes naar binnen trekken. Het kaartenpakket dat je standaard krijgt dekt 45 landen in Europa.

Via Map Share is het ook mogelijk om updates van andere gebruikers gratis naar binnen te trekken. Zo houden TomTom gebruikers elkaar op de hoogte van kleine aanpassingen voordat TomTom deze zelf heeft doorgevoerd.

Door de TomTom Go via bluetooth met je smartphone te verbinden krijg je ook gratis toegang tot de live services van TomTom. Hierdoor krijg je alle lokale filemeldingen die ontbreken op het TMS systeem en kan de Go 60 beter anticiperen om vertragingen te minimaliseren.

De eerste drie maanden na registratie krijg je ook gratis flitsupdates via je smartphone binnen. Daarna zal je een abonnement moeten afsluiten.

(Spraak) Bediening

Het gebruik van de TomTom Go 60 verloopt niet alleen via het capacitive touch screen. Het systeem beschikt ook over Speak & Go stembediening. Hiermee kun je met simpele stemcommando’s jouw TomTom Go 60 aansturen. Op het gebied van straatnamen werkt dit niet altijd perfect, maar in veel gevallen werkt het systeem goed genoeg om beide handen aan het stuur te kunnen houden.

TomTom heeft allemaal prachtige overlays bedacht om de menu’s mooi te maken. Hierdoor heeft de Go 60 last van hetzelfde probleem dat de UPC Horizon nekt. De rekenkracht voor al die prachtige effecten vragen gewoon iets teveel waardoor de hele ervaring gewoon niet vloeiend is. Er valt mee te werken en het went, maar van mij had het iets ‘lelijker’ gemogen als ik daardoor een sneller systeem zou krijgen. Van de andere kant wordt het upgraden naar een TomTom 600 systeem dan weer net iets minder interessant ;-).

Navigeren

De TomTom Go 60 bevat 3D-kaarten en dat is echt een prachtig stukje werk van TomTom. Terwijl je rijdt geeft de 3D navigatie een waarheidsgetrouw beeld waardoor je minder snel twijfelt tussen afslagen. Iets anders dat opvalt is dat landmarks ook in de kaarten zijn opgenomen. Je herkent bijzondere bouwwerken aan de 3D weergave op de kaart. Slim!

Wat ik ook als erg plezierig ervaar is de manier waarop rijstroken worden weergegeven. Ook hier laat TomTom geen twijfels over jouw plek op de weg om zo tijdig op afslagen te anticiperen. Hulde!

Je kunt allemaal nuttige plaatsen op je kaart prikken. Hierdoor kun je in de kaartweergave sneller naar bekende plekken navigeren. Een prachtige visuele weergave van anders statische data.

Wil je op zoek naar de plaatselijke supermarkt, ook dan kun je gebruik maken van de TomTom. Via je smartphone kan hij belangrijke POI’s (points of interest) zoeken. Hoewel de laatste update dit flink heeft verbeterd, is het soms handiger om gewoon een supermarkt op te zoeken met Google. De resultaten van TomTom zijn lang niet altijd even relevant.

Conclusie

De TomTom Go 60 staat vrijwel helemaal onderaan als het om de kwaliteitsladder van TomTom gaat. Dat het een basissysteem betreft merk ik alleen in de snelheid en de kleurkwaliteit van het touchscreen. Het daadwerkelijke navigeren is een zeer prettige ervaring en het gebruik van 3D kaarten is werkelijk een geniale ervaring. In de basis vrijwel perfect.

Eén reactie

  1. In al die tijd dat ik hem gebruikte ging hij eenmaal goed de fout in en dat is in valkenburg stuurt hij je midden het centrum in en nog steeds….ipv erom heen.
    Voor de rest doet hij het prima als het om navigeren gaat de snelheid weergave vind ik vooral erg gemakkelijk hoe hard je mag rijden.
    Het intoetsen van adres is hij niet echt vindingrijk in als je een fout maakt. onverbittelijk in. Maar krijgt toch een 8 van mijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.