Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Samsung Galaxy Camera 2 met 3 sterren.

The Good
  • Android draait lekker vlot
  • Camera ligt lekker in de hand
  • heel veel presets
The Bad
  • Zeer beperkte interne opslag
  • Geen USB 3.0
  • Veel onscherpte in foto's
  • Veel moeite met de belichting


Samsung is alweer bij de tweede generatie Galaxy Camera toestellen aangekomen. De serie valt op doordat de compactcamera’s op Android draaien en voorzien zijn van zowel WiFi als Bluetooth.

Unboxing

De verpakking van de Galaxy Camera 2 bevat weinig echte verrassingen. Een micro-USB kabel, een USB netstroomlader, de accu en een polsbandje. Door de zeer beperkte opslagruimte op het toestel zelf is het aanschaffen van een flinke microSD (max 64GB) kaart een must.

Design

Qua design is de Galaxy Camera 2 modern, maar toch ook retro. Ik heb zowel de witte als de blauwe vast mogen houden en beiden zijn aan de voorkant voorzien van het bekende plastic-leder dat Samsung ook achterop haar modernste smartphones en plastic heeft zitten. Qua gevoel zit het allemaal dan ook wel goed.

 

Display

De Galaxy Camera 2 is niet voorzien van Samsung’s beroemde Super AMOLED displays en dat is geweldig! De foto’s die je schiet krijg je namelijk terug op gewone displays en op papier. De Super AMOLED displays hebben een veel groter contrast waardoor de daadwerkelijke fotokwaliteit altijd anders is. Daarmee is de previewkwaliteit betrouwbaar.

Het display heeft een diagonaal van 4,8 inch. Ondanks het formaat heeft Samsung geen Full HD display geplaatst. Je moet het met 720p (1280×720) doen. Met 306 pixels per inch prima voor een compactcamera en hier kan de chipset een stukje snelheidswinst boeken doordat er minder pixels berekend hoeven te worden.

Android

De Galaxy Camera 2 draait op Android 4.3. Het is geen smartphone of tablet en dat zie ik terug in de minimale aanpassingen aan Android zelf. Dit is slim, want dit laat veel processorkracht over voor het maken en bewerken van foto’s. Daar kocht je het toestel immers voor.

Specs

Onder de motorkap wordt de Galaxy Camera 2 aangedreven door een quad-core 1.6GHz processor. Het toestel beschikt over 2GB aan werkgeheugen en krijgt grafische ondersteuning van een Mali-400MP GPU.

Samsung rust haar high-end smartphones en tablet uit met micro-USB 3.0 hoewel je daar niet vaak enorme datahoeveelheden gaat verplaatsen. Bij de Galaxy Gamera 2 is dat anders, maar moet je het toch doen met micro-USB 2.0. Daar ligt een gemiste kans.

Het toestel kan foto’s geotaggen met behulp van GPS en GLONASS. Bluetooth 4.0 is aanwezig, maar WiFi werkt alleen a/b/g/n. Daar staat tegenover dat WiFi wel dual-band is.

Fotokwaliteit

De camera app van de Galaxy Camera 2 bevat enorm veel presets om je op weg te helpen. De hoeveelheid presets is enorm waardoor je echt even aan het toestel moet wennen. Wil je technisch wat boeiendere foto’s maken, kun je het toestel ook in de handmatige stand zetten.

Wat mij opvalt aan de testfoto’s die ik heb gemaakt, is dat ze al snel erg licht zijn. Ook zijn er veel onscherpe partijen. Hier schiet de optiek al snel te kort. Ook het aan elkaar naaien van panorama’s lijkt een enorm probleem te zijn. Het macro bereik is wel weer indrukwekkend.

Conclusie

Een fotocamera op Android is voor mij een prachtige match. Vooral omdat je foto’s lekker kunt nabewerken terwijl je gewoon aan een terrasje zit. Ik heb al diverse Android camera’s van Samsung mogen testen en ben over het algemeen enorm onder de indruk geweest. Toch heb ik sterke twijfels over het optiek van de Galaxy Camera 2. Samsung heeft betere camera’s gemaakt.

3 REACTIES

  1. Goede test, maar ben erg benieuwd of je foto’s ook meteen op Facebook kan plaatsen. Ik vind het jammer dat er geen aandacht is besteed aan de film functionaliteit. In mijn optiek filmt men namelijk ook heel veel.

    • Goed dat je het zegt. Film heeft altijd net wat minder aandacht omdat de filmkwaliteit door dit soort lenzen veel beter is dan de fotokwaliteit van het toestel. Dit doordat de sensor op een veel lagere resolutie wordt gebruikt. Doordat filmkwaliteit standaard beter is, laten we hem achterwegen. Wellicht dat we dit met nieuwe reviews wel gaan oppakken. Via YouTube is het immers gemakkelijk om voorbeelden te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.