Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Bezocht: The Art of the Brick

De schoolvakanties zitten er zo goed als op, maar dat maakt voor The Art of the Brick niets uit. Deze tentoonstelling vol vrolijke, gekleurde blokjes is namelijk niet speciaal op kinderen gericht.

Afgelopen week mocht ik een bezoek brengen aan de Amsterdam Expo. Vanaf station Amsterdam Zuid vallen de borden en vlaggen meteen al in het oog en daarmee is de bereikbaarheid prima.

Wanneer je eenmaal binnen bent, wordt je al snel voorzien van een audiotour. Afhankelijk van of je kind of volwassen bent, tik je de nummers die je onderweg tegenkomt in om een toelichting bij de expositie te krijgen. Bij de toelichting voor kinderen gebruikt de Amsterdam Expo een heel andere manier van vertellen en een simpeler taalgebruik.

Voor wat betreft de expositie hoef je geen enorme miniland expositie te verwachten. The Art of the Brick gaat veel meer over kunstwerken met LEGO als basis voor het vormgeven. De bouwtechnieken zijn niet heel bijzonder, maar de bouwwerken zelf zijn buitengewoon indrukwekkend.

Op verschillende momenten in de expositie, staat men ook stil bij hoe kunstenaar Nathan Sawaya deze heeft gemaakt. Je ziet dit dan in een timelapse. Wat daarbij opvalt is hoe goed hij erin is om figuren uit het hoofd, laag voor laag op te bouwen. Het is bijzonder om de man aan het werk te zien.

Vlak voor het einde van de expositie is een bioscoopzaal ingericht. Hier kun je kijken naar de LEGO uitzending van Megafactories (National Geographic). In 50 minuten zie je hoe een LEGO set wordt ontworpen en uiteindelijk in de winkelschappen terecht komt. Daarnaast laat de uitzending zien hoe LEGO is ontstaan en vertelt men dan nog trots op het geflopte LEGO Universe project.

Aan het einde van de expositie (je bent ongeveer een uurtje of 2 a 3 zoet) heeft de Amsterdam Expo een LEGO winkeltje ingericht. Helaas is er geen speciale doos te vinden die bij de expositie hoort. Dit zou een enorm gave collectors item zijn geweest. Nee, zelfs geen speciaal blokje. Wel een boek met alle kunstwerken en uitleg, maar echt speciaal voelt dat dan weer niet. Een gemiste kans. Wel veel, mooie dozen waarvan velen normaal alleen via LEGO te bestellen zijn.

In een zaal ernaast staan rijen spelcomputers opgesteld waar kinderen los kunnen gaan op de verschillende LEGO games van Warner Bros. Er draaien LEGO filmpjes op een TV en er staan grote bakken vol blokjes om zelf lekker te bouwen.

Conclusie

The Art of the Brick is een collectie van 75 prachtige LEGO kunstwerken van Nathan Sawaya. De kunstwerken zelf zullen niet ieder kind boeien, maar dat heeft de Amsterdam Expo slim opgelost. Met een mooi stukje entertainment en speciale audiofragmenten tijdens de audiotour worden ook de jongste bezoekers lekker bezig gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.