We sluiten deze week af met zo ongevere het beste barbecue weer van deze zomer. Tijd dus, voor dé BBQ gadget van de zomer. De afgelopen weken mocht ik dan ook volop experimenteren met de Steak Champ. Een handige sensor die je waarschuwt wanneer de steak perfect klaar is.

Unboxing

In de verpakking van de Steak Champ vinden we de sensor en een houder voor de sensor. Verder heeft de fabrikant er de nodige documentatie bij gestopt.

Steak-Champ-Unboxing

Design

De Steak Champ is een vleesthermometer met aan het einde een uitsparing waar je de duim op kunt plaatsen. Zo kun je de Steak Champ, indien nodig, met veel kracht het vlees in duwen. Wanneer hij er goed in zit, steekt het duimdeel met een rode LED nog uit het vlees.

De houder is van stevig plastic, en essentieel in het ontwerp van de Steak Champ. Hierin zit de activator (de Steak Champ heeft geen zichtbare schakelaar) en je kunt de onderkant gebruiken om de Steak Champ weer uit het vlees te trekken. Door de eiwitten in het vlees, kan de Steak Champ (net als iedere vleesthermometer) anders wat lastig te verwijderen zijn.

Steak-Champ-Activator

In totaal worden vier varianten van de Steak Champ aangeboden. Het gaat om de varianten Rare, Medium Rare, Medium en Medium Well.

Werking

De werking van de Steak Champ is relatief simpel. Net als elke andere vleesthermometer, meet de Steak Champ de kerntemperatuur van het vlees. Wanneer deze de warmte heeft bereikt waar de Steak Champ op moet reageren, zal deze heftig beginnen te knipperen. Dit is het moment dat je de steak (dat kan biefstuk zijn, maar bijvoorbeeld ook een mooie entrecote) van het vuur haalt.

Steak-Champ-Steaks

Het heftig knipperen zal dan nog even door gaan, en dat is de bedoeling. Je legt het mooie stukje vlees op een bordje en pas wanneer de LED uit is, trek je de Steak Champ uit het vlees en ga je het vlees aansnijden. Deze rusttijd zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig blijft. Anders kookt het vocht nog letterlijk uit de snede en hou je een veel droger stuk vlees over.

Steak-Champ-Trekken-2

Ervaring

Ik heb nu een stuk of 10 steaks met de Steak Champ bereid. Ik heb de Medium Rare variant gekregen en iedere keer weer is mijn steak prachtig rosé van binnen. Het naknipperen wanneer het vlees van de gril (of grilpan) is zorgt er bovendien voor dat ik netjes wacht tot het vlees klaar is om aangesneden te worden. Normaal heb ik daar best veel moeite mee ;-).

Wanneer de Steak Champ uitgeknipperd is, kun je hem vrijwel meteen weer in het volgende stuk vlees doen. Heb je meerdere stukken vlees van dezelfde dikte, en een egale warmtebron, kun je natuurlijk alle stukken tegelijkertijd bereiden door ze tegelijkertijd op en van het vuur te halen. Bij stukken met een ongelijke dikte is het bij gelijktijdige bereiding wel nodig meerdere Steak Champs te gebruiken.

Overigens hoef je de Steak Champ niet alleen in de BBQ te gebruiken. Ik heb hem ook met regelmaat in de pan en in de oven liggen.

Accuduur

De accu van de Steak Champ zit in de thermometer zelf en is volgends de verpakking goed om 1.000 steaks mee te bereiden. Gezien we het over een Amerikaans/Duits product hebben, ga ik er vanuit dat dit ook zo is. Is je Steak Champ over een paar jaar op, moet hij dus in de batterijenbak.

Schoonmaak

De Steak Champ is niet bedoelt voor de vaatwasser. Zelf maak ik hem schoon met een doekje met alcohol. Deze zijn in plastic bussen in de supermarkt te koop (en ook handig voor het schoonmaken van je andere gadgets). Door gebruik van RVS en het vrijwel ontbreken van naden, is de Steak Champ zo iedere keer perfect schoon te krijgen.

Conclusie

Met iedere steak hetzelfde, perfecte resultaat bereiken. Tenzij het je dagelijks werk is, kan dat best een uitdaging zijn. Met de Steak Champ is deze klus enorm gemakkelijk geworden. Ik hecht meer vertrouwen aan de Steak Champ dan mijn eigen gevoel en zal nog vele steaks met deze gadget blijven bereiden.

Beschikbaarheid

De Steak Champ ligt nu in de winkel voor €39,95.

Steak-Champ-MR-Verpakking

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.