Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Alcatel Onetouch Idol Alpha met 4.5 sterren.

The Good
  • Goed display
  • Erg mooi qua design
  • Lekker vlot
The Bad
  • Slechts 16GB aan opslagruimte


De Idol lijn van Alcatel Onetouch staat al jaren voor het beste wat de mensen van Alcatel Onetouch qua design neerzetten. Met de Idol Alpha zet de fabrikant weer een bijzondere stap in het ontwerp van smartphones. De Idol Alpha is misschien wat vrouwelijk van vorm, maar het is toch de eerste Android die qua design het niveau van de iPhone op zijn minst weet te evenaren.

Unboxing

Alcatel Onetouch levert de Idol Alpha in een metalen koker, waar het toestel zelfs een kussentje krijgt om op te rusten. De verpakking bevat een Micro-USB kabel met netstroom lader, een headset, een SIM tool en de nodige documentatie.

Deze uitrusting ligt bijna geheel in lijn met mijn verwachtingen. Het enige dat opvalt is de headset. Nog steeds van plastic, maar netter afgewerkt dan wat Alcatel Onetouch er normaal bij stopt. Daarnaast is het geluid kwalitatief best aardig.

Design

Ik prees het design al even in de intro, maar Alcatel Onetouch heeft dan ook echt een topklus geklaard. Het design van de Idol Alpha ligt tussen dat van de Apple iPhone en de vroege Xperia smartphones van Sony in.

Alcatel-Onetouch-Idol-Alpha-Onderkant

De rand van de Idol Alpha is van aluminium en keurig afgevreesd. Onder en boven lopen ze bovendien wat uit. Door het metaal te kleuren, krijgt de Idol Alpha hier echt een eigen identiteit. Onder en boven zijn transparante stukken plastic geplaatst. Vermoedelijk van polycarbonaat. Op de onderste zijn de knoppen geprint terwijl onder het bovenste stuk plastic drie status LED’s zijn weggewerkt. Hierdoor kleurt de hele bovenkant van het toestel op wanneer er wat te melden is. Gaaf!

Alcatel-Onetouch-Idol-Alpha-Bovenkant

Hoewel Sony bij een aantal toestellen de ‘touch’ toets op de iconen wist te plaatsen door een hele dunne touch laag, heeft Alcatel Onetouch daar helaas niet voor gekozen. Je moet op het zwarte deel boven het transparante plastic drukken, maar daar wen je heel snel aan.

Hoewel de achterkant dezelfde kleur heeft als het metaal om de Idol Alpha heen, heeft Alcatel Onetouch hier voor plastic gekozen. Dit zal niet alleen uit budgettaire overweging zijn, maar is vooral heel praktisch. Als de achterkant kleine krasjes oploopt, gaan die niet glimmen. Slim!

Display

De Idol Alpha is voorzien van een 4,7 inch IPS display. De zwarting van het display is prachtig. Bij donkere beeldpartijen valt het display prachtig weg naar de rand. Alcatel Onetouch heeft deze zwarting voor elkaar gekregen door een polariserende laag op het display te plaatsen. Het nadeel is dat, als je een polariserende zonnebril draagt, je in horizontale modus niets op het display ziet.

Het display zelf is voorzien van een 1880×720 resolutie of 720p HD. Dit levert een beeld op met 312 pixels per inch. Hoewel ik displays met hogere waarden heb gezien, is dit toch echt al heel plezierig. Zeker voor het kijken van films en series.

Android

Alcatel Onetouch installeert Android 4.2.2 op de Idol Alpha. Over een upgrade naar 4.4 is nog geen uitspraak gedaan, maar dat ligt wel in de lijn der verwachting. Het is immers het toptoestel van Alcatel Onetouch.

Alcatel Onetouch legt haar eigen grafische schil (launcher) over Android heen. Deze ziet er netjes uit en bevat weinig overbodige apps. Daarnaast ligt de hele ervaring erg dicht aan de originele Android ervaring.

Chipset

Kijken we onder de motorkap, dan vinden we een aardige quad-core 1.21GHz processor met 1 GB aan werkgeheugen. Gamers krijgen met de PowerVR SGX 544MP een nette GPU die behoort tot het middensegment. Dit zien we ook weer terug in de benchmarks waar het toestel qua gaming in de middenmoot valt. Prima voor games als Angry Birds en Candy Crush, maar voor Need for Speed zal het toestel wat traag zijn. Je krijgt 16GB aan interne opslag. Een micro-SD kaart plaatsen kan niet.

Draadloos

De Idol Alpha is een 3G toestel. Qua WiFi maakt hij gebruik van WiFi 802.11b/g/n op 2.4GHz. Je krijgt ondersteuning voor Bluetooth 4.0 waarmee je de nieuwste gadgets kunt gebruiken en er zit een FM radio in.

Camera

De camera app van Alcatel Onetouch is traditioneel simpel, maar er zijn dan ook genoeg alternatieven te downloaden. Qua foto’s maakt de 13,1 megapixel camera de mooiste die ik tot nu toe op een Alcatel Onetouch toestel heb gezien. Het toestel weet zelfs aardig goed met tegenlicht om te gaan. Als dit de toekomst is voor Alcatel Onetouch, dan komt er nog heel wat moois aan.

Conclusie

Qua design is de Idol Alpha van Alcatel Onetouch gewoon een bloedmooie smartphone geworden die je op internet voor rond de €300 in huis haalt. Neem ik deze verkoopprijs in het achterhoofd, dan zijn de prestaties van de Idol Alpha erg goed. Vooral als ik kijk naar hoe de camera presteert. Voor de designliefhebbende androidgebruiker is de Idol Alpha echt een aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.