GadgetGear.nl

Geen Android en massaontslag wacht voor het oude Nokia

Microsoft heeft de aankoop van Nokia nog maar net rond, of het begint al schoon schip te maken. In 2008 nam Microsoft het succesvolle Danger (o.a. de SideKick) over en wist dat bedrijf in een jaar tijd met de grond gelijk te maken. Met Nokia zou weleens hetzelfde kunnen gaan gebeuren.

Vorige week kondigde Microsoft aan dat het 18.000 banen zou gaan schrappen. Microsoft neemt hier een jaar de tijd voor waardoor een klein deel via natuurlijk verloop kan verdwijnen. Het gros van de ontslagen liggen in Finland bij het voormalige Nokia. Daar verdwijnt een vijfde van de banen (ruim 1.100).

Met deze ontslagen past Microsoft ook de planning voor nieuwe Nokia toestellen aan. Zo zal de net gestarte Nokia X-lijn alweer komen te vervallen. Deze toestellen draaien op een variant van Android en dat is natuurlijk vloeken in de kerk. Het was al onverwacht dat deze eerste toestellen toch nog de markt op kwamen terwijl Microsoft het bedrijf toen al in handen had.

Ook aan de onderkant van de markt, eigenlijk de enige echt goed lopende tak van Nokia, gaat Microsoft flink snijden. De klassieke series 40 toestellen gaan eruit even als de Asha toestellen. In landen als India is Nokia nog steeds een reus door het aanbieden van deze series. Met het verdwijnen hiervan, gaat Microsoft veel ruimte geven aan (vaak lokale) concurrenten in dat prijssegment. Er zal alleen nog ruimte zijn voor de Lumia serie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.