Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Ender's Game met 4.5 sterren.

The Good
  • Sterke cast
  • Vlot verhaal
  • Veel strategie
The Bad
  • Misschien iets teveel verhaal in iets te weinig tijd


In 1985 verscheen het boek Ender’s Game. Het eerste boek in de saga van Ender die werd geschreven door Orson Scott Card. Dit weekend mocht ik genieten van de verfilming van het boek.

We zitten in de 23ste eeuw. Ongeveer 50 jaar na een enorme oorlog tussen de aarde en een ras met de naam ‘Formics’. Het ras werd met toeval verslagen en de piloot die dit voor elkaar kreeg, ontving de absolute heldenstatus.

Toch is de mens sinds die tijd altijd bang gebleven voor een vervolg op die oorlog. Bang dat de Formics zich verzamelen en terugkomen om de aarde alsnog in te nemen. Maar hoe werden ze destijds nou echt verslagen? Was het echt toeval? Of was het een piloot die gewoon anders dacht? Mogelijk dat laatste.

Om de nieuwe generatie piloten op te leiden, worden kinderen al vroeg aan het gamen gezet. Kinderen die als beste deze games spelen worden voorgeselecteerd om in het leger te dienen. Die krijgen de eer om de ruimte in te gaan naar de military school.

Ender Wiggin is zo’n gamer, maar hij is bijzonder. Hij is het derde kind in een gezin dat eigenlijk maar twee kinderen mocht voortbrengen omdat ook in deze toekomst de mensheid nog veel te snel in omvang toeneemt. Zijn oudere broer werd al uitgeloot omdat hij te agressief was en zijn zusje had weer een te zacht karakter. Dit geeft nogal wat jaloezie in het gezin.

Wat ik je tot nu toe heb laten lezen is een samenvatting van zo ongeveer het eerste kwartier van Ender’s Game. Het verhaal van Ender’s Game is gigantisch en regisseur Gavin Hood heeft letterlijk het hele boek in 114 minuten proberen te proppen. Een bijzondere prestatie omdat het boek, net als een aantal andere titels die de laatste jaren voorbij kwamen, voldoende stof bevatte om over twee of misschien wel drie films to worden gespreid. Toch ben ik blij dat Hood hier niet voor heeft gekozen. Er komt dan wel een lawine aan informatie op je af, maar dit houdt het tempo lekker hoog. Het is 114 minuten lang echt genieten.

Extra’s

De Blu-Ray bevat natuurlijk de nodige commentaren, maar vooral de making of is erg interessant. Ender’s Game zit namelijk vol prachtige special effects die het verdienen om goed te worden uitgelicht. Verder zijn er nog de nodige verwijderde scènes die op de Blu-Ray zijn geplaatst.

Enders-Game-Unboxed

De boeken

Orson Scott Card schreef Ender’s Game in 1985 en vervolgde met een hele boekenserie. In 1986 verscheen Speaker of the dead gevolgd door Xenocide in 1991, Children of the mind in 1996, First Meetings in 2002, A War of Gifts: An Ender Story in 2007 en Ender in Exile in 2008. Met het eind van Ender’s Game in gedachten, zou het mooi zijn als we in de komende jaren meer van Ender gaan zien.

Conclusie

Ender’s Game is een prachtig verhaal over recht en onrecht. Over macht en onmacht. Over politiek en bedrog. Je kunt beargumenteren dat Ender’s Game iets teveel verhaal in iets te weinig minuten probeert te vertellen, maar het tempo van de film is gewoon heerlijk. De cast zet een prima stuk acteerwerk neer en de special effects zijn bijzonder goed gedaan. Het enige echte gemis is dat uitgever Eone geen 3D versie op Blu-Ray heeft gezet. Dit is namelijk een film waar 3D de hele beleving naar een nog veel hoger niveau zou tillen.

Ender’s Game is vanaf woensdag verkrijgbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.