Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Test: Scansonic DA300 (DAB+ Radio)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Enorm goed DAB+ ontvangst
  • Duidelijk display
  • Extra inputs voor smartphone en tablet
  • Stijlvol ontwerp

THE BAD

  • Mist lage tonen

DAB+ is dé vervanger van de oude FM band en biedt de nodige voordelen. De DA300 is één van de DAB+ radio’s die nu volop wordt aangeboden. De afgelopen weken heb ik uitgebreid naar de DA300 gekeken en geluisterd.

Unboxing

In de doos van de DA300 vind ik een netstroom stekker en een handleiding. De antenne zit al aan de radio vast.

Scansonic-DA300-Unboxing

Design

De behuizing van de DA300 is gemaakt van hout. Dit is met een hoogglans lak afgewerkt. Wij ontvingen het witte model, maar er is ook een zwarte. De verlichting in de DA300 is blauw. De voorkant is afgewerkt met een plexiglas frontpaneel. Al met al is het een mooi stukje design voor op jouw bureau.

Scansonic-DA300-Front

De eerste ronde

De DA300 bevat nogal wat knoppen en wanneer je de radio niet kent sta je even vreemd te kijken wanneer je hem aan zet. De klok knippert, maar deze hoef je niet in te stellen. De oplossing is om hem even op DAB radio te zetten. De DA300 zal zelf snel alle kanalen scannen. Wanneer je hem op een gevonden kanaal zet, zal hij daar de tijd vandaan halen. Binnen enkele seconden staat de klok dan goed en heb je alle DAB+ kanalen in een handig overzicht.

Scansonic-DA300-Bediening

Ontvangst

Je kunt de Scansonic DA300 gebruiken voor gewone FM band, maar hier in Nederland kun je beter naar de DAB+ luisteren. Daar zijn veel meer kanalen te vinden (denk aan Efteling Radio) en vrijwel allemaal loepzuiver. Bij de FM loop je gewoon weer te klooien met het richten van de antenne en het plaatsen van de radio.

Welke van de twee je ook gebruikt, de radio beschikt over presets. Je kunt in totaal 20 zenders onder deze presets plaatsen zodat ze snel terug te vinden zijn.

Inputs

De DA300 beschikt ook over een AUX en een Bluetooth ontvanger met A2DP ondersteuning. Je smartphone of tablet met de DA300 verbinden zal dus geen probleem zijn. De aanwezige USB poort is beschikbaar om je smartphone of tablet op te laden. Opvallend is dat de achterkant ook een LAN markering heeft. Scansonic gebruikt dezelfde mallen voor de IN300 als de DA300.

Scansonic-DA300-Aansluitingen

Display

De DA300 bevat een LCD display van twee regels. De verlichting is blauw, de letters zijn wit. Op deze witte behuizing een stijlvolle keuze van Scansonic. Het display is ook duidelijk af te lezen. Een voordeel van het display is dat de radio ook ondersteuning biedt voor DLS. Dit is de digitale variant van RDS en zorgt ervoor dat zenders teksten mee kunnen sturen met het audiosignaal.

Geluid

De DA300 is een stereo radio. Ook hier doet Scansonic haar best om het maximale aan kwaliteit uit de DAB+ streams te halen. Om resonantie tegen te gaan, staat de radio op dikke, rubberen poten.

In de DA300 zitten twee 5Watt versterkers voor de twee drivers. De houten kast (die hoogglans is afgelakt) geeft het geluid een warme klank, maar lage tonen ontbreken aan het klankbeeld. Scansonic kiest voor zuiver boven een diepe bass. Luister je veel naar praatprogramma’s, dan is dit echt een ideale keuze. Ben je meer van zenders als 538, dan zal je toch iets missen.

Conclusie

Liefhebbers van een diepe bass zullen wat teleurgesteld worden door de DA300. Ben je meer van de praatprogramma’s en lichte muziek, dan is de DA300 een ideale, stijlvolle radio. Je zal ook merken dat, wanneer je hem voor het eerst aanzet, je niet langer gebruik zal maken van FM. Het ontvangst op de DA300 is gewoon perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.