Test: Alcatel Onetouch Idol X (6040X)

Met de Pop C7 zette Alcatel Onetouch een smartphone neer die veel rekenkracht voor weinig geld leverde. Het enige waar we echt ontevreden over waren, was de verticale kijkhoek van het display. Met de Idol X, die wel wat duurder is, laat Alcatel Onetouch zien ook een hele sterke middenklasser neer te kunnen zetten. Opnieuw voor weinig.

Unboxing

Wederom is de levering van de Alcatel Onetouch Idol X mooi compleet. De headset had er wederom niet bij gehoeven, maar dat is een beetje de standaard.

Design

Het design van de Alcatel Onetouch is een boeiende beleving. Ik heb nog nooit zo vaak de vraag gehad of ik ‘de nieuwe iPhone’ op zak had. Liet ik het display uit en zorgde ik ervoor dat de achterkant niet zichtbaar was, was de interesse groot wanneer de Idol X op tafel lag. Ging het display aan, dan was de blik op Android verrassend.

Wat ook nu weer opvalt, is dat Alcatel Onetouch een toestel aflevert dat stevig aanvoelt. Ook de knopjes zitten stevig vast en op logische plaatsen. Een rubber finish op de achterkant van het toestel maakt de beleving af.

Specs

De Idol X is voorzien van een quad-core 1.5GHz processor met een nette 2GB aan werkgeheugen. Daarnaast krijg je 16GB aan opslagruimte met de mogelijkheid om tot 32GB bij te plaatsen via MicroSD. Grafisch wordt de chipset ondersteund door een PowerVR SGX544. Standaard draait er Android 4.2.2 op.

Display

Bij de zeer goedkope Pop C7 was het display het enige echte pijnpuntje. Het IPS display van de Alcatel Onetouch Idol X is dan ook een stuk beter. De verticale kijkhoek is vrijwel vergelijkbaar aan de horizontale kijkhoek.

Met 1080×1920 pixels krijg je bovendien een Full HD beleving die met 441 pixels per inch haarscherp is. Ter vergelijking, iPhone 5S gebruikers moeten het met 326 pixels per inch doen, maar dat display is dan ook niet Full HD ;-).

Interface

De interface van Alcatel Onetouch blijft kleurrijk en vrolijk. Van het speelse unlock scherm tot het gebruik van mappen op het homescreen.

Alcatel-OneTouch-Pop-C7-Screens

Prestaties

Als we een aantal benchmarks op het toestel loslaten, zien we prima prestaties voor het middensegment. Het zijn eigenlijk alleen de echte gamers die misschien verder moeten sparen. In de 3D Mark tests weet hij op geen enkele test de maximale score te behalen. Dat wil niet zeggen dat 3D games spelen onmogelijk is, maar grafisch kan het duidelijk beter. AnTuTu laat zien dat hij qua prestaties net onder de LG Nexus 4 ligt.

Camera

De Idol X camera app is simpel maar effectief. Sterker nog, hij wijkt nauwelijks af van de standaard camera app die Google op Android smijt. Standaard kun je panorama’s en HDR foto’s schieten. Voor leuke effecten moet je gewoon Instagram downloaden.

Alcatel-Onetouch-Idol-X-Camera App

Natuurlijk heb ik ook wat testfoto’s voor je gemaakt zodat je een idee hebt van de kwaliteit van de 13.1 megapixel camera in de Idol X.

Zoals je ziet heeft de camera wat moeite met schaduwovergangen waardoor foto’s soms wat flets kunnen zijn. Ook bij panorama’s heeft hij wat moeite. Toch is de algemene kwaliteit prima.

Conclusie

Is het spelen van 3D games niet super belangrijk voor je, dan is de Idol X van Alcatel een toestel dat op alle fronten comfortabel aanvoelt. Het scherm is dik in orde en de camera is echt prima voor alledaagse foto’s. Zoek je een toestel zonder fratsen, is de Idol X zeker een aanrader.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Ligt lekker in de hand
  • Voelt stevig aan
  • Reageert vlot
  • Vrolijke interface

THE BAD

  • Voor liefhebbers van mobiele 3D games heeft het toestel niet veel te bieden
  • Camera app is erg basaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.