Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Sony Z1 Compact

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • kwaliteit tot in kleinste detail
  • vormfactor (gelijk iPhone5)
  • top prestaties
  • camera
  • Sony interface

THE BAD

  • Sony betaalde diensten integratie

Rond de Mobile World in Barcelona in februari eerder dit jaar kondigde Sony de Z1 Compact aan. Inmiddels is de kleine versie van de Z1 ruim beschikbaar. Een dikke maand gebruik maakt duidelijk dat dit een unieke Android telefoon is. Relatief klein maar van binnen met de kracht van de beste smart phones op dit moment. Op welke punten overtuigd de Z1 Compact en zijn er toch nog verbeterpunten?

xperia-z1-compact-gallery-01-1240x840-d2a809b1d0f7664e8019ca8c610e40f1Degelijk
Wanneer je de Z1 Compact in de hand hebt, is het meteen duidelijk; dit is een oer degelijk product. Het aluminium chassis en de glazen voor en achterkant geven een uitmuntende kwaliteits ervaring. De afgeronde hoeken en afwerking van klepjes en knoppen is werkelijk van een kwaliteit die je niet bij veel merken meer ziet. Het formaat van de telefoon is bescheiden, zonder echt klein te zijn. De Z1 Compact is vergelijkbaar met een iPhone5 qua formaat. Het gewicht is zwaarder maar geeft eerder een robuuste ervaring. De behuizing is, zoals de andere Xperia modellen, waterbestendig. Een regenbui of gebruik in badkamer is geen probleem. De Z1 Compact als snorkel camera gebruiken is mogelijk, maar blijft af te raden. En ja de hoofdtelefooningang heeft geen dopje nodig. Sony heeft de waterdichtheid van deze plug ingang van binnen opgelost. Erg handig!

Z1c-foto 3Beste performance
De performance van de Z1 Compact is met de 2,2 GHz Snapdragon 800-processor met vier kernen, gelijk aan de grote broer de Z1. Dit betekent dat scherm, processor, batterij en geheugen tot de hoogste categorie behoren. Voor veel mensen is dit meer dan men nodig heeft, maar de heavy user zal niet teleurgesteld zijn in de Z1 compact. Met 2 GB werkgeheugen en 16 GB interne opslag, heb je als heavy user wel snel behoefte aan meer geheugen. Gelukkig kunnen er micro sd kaarten in de Z1 Compact. De schermresolutie (720×1280 pixels) is op papier iets minder dan de Z1, maar omdat het 4,3 inch HD-scherm ook kleiner is, blijkt daar niets van in de praktijk. Het Triluminos scherm is haarscherp met mooie kleuren en diepe zwarten. De telecom wereld blijft een specs markt, terwijl gebruiksnut minstens net zo belangrijk behoort te zijn. In het gebruik is de Z1 Compact responsief en je hebt nooit het gevoel dat de hardware belemmert. De Sony eigen interface over Android behoort, naast die van Huawei, tot de mooiere en is de meest consistente. Tijdens de eerste weken waren we wat verbaast over een aantal interface veranderingen ten opzichte van een eerdere versie, maar met de nieuwste Android update ‘KitKat’ is dat allemaal glad gestreken. Opeens heeft wel de aan/uit schakelaar in de interface op diverse plekken het woordje ‘aan’ of’ ‘uit’ op het knopje staan. Dat zal voor de Japanse design puristen een doorn in het oog zijn, maar maakt wel duidelijker of een functie in de instellingen aan staat of niet.

xperia-z1-compact-discover-apps-5139ead932b50cb2a32e7d156a00c367-620

Z1c-foto 1

Camera phone
Sony besteed veel aandacht aan de camera en audio mogelijkheden van de Xperia modellen. De telefoon camera is werkelijk een bedreiging voor compact camera’s. De kwaliteit is zo goed dat je je werkelijk afvraagt waarom nog een losse compact camera mee te nemen. De 20,7 megapixelcamera, speciale lensconstructie en speciale BIONZ processor leveren puik werk af. De extra’s apps maken het feest compleet. De virtual reality app maakt het meeste indruk, maar blijft een app die je enkel gebruikt om indruk te maken dan dat het echt nut heeft. De TimeShift burst garandeert altijd een perfecte actie foto. Het meest staat de auto functie aan om, dankzij de automatische 36 scenes herkenning, snel een prima foto te maken. De losse foto knop op de rand maakt van deze smartphone een echte compact camera vervanger. Is is zelfs de mogelijkheid voor bevestiging van een polsbandje! Het feit dat de camera ook waterdicht is, maakt het de ideale reisgenoot. De 2300 mAh accu zorgt dat je ook echt kan blijven fotograferen en filmen. De meeste gsms met grotere beeldschermen zijn dan echt wel binnen vier uur weer aan opladen toe. Tijdens wat beurs reizen bleek de Z1 Compact een goed alternatief voor een losse camera. Bij terugkomst in het hotel was het stopcontact wel direct nodig. De update naar Android 4.4.2 heeft het accu gebruik nog iets verbeterd.

Xpera-Transfer-PHP-banner-e175f5ed7b29c5c20804e4c69357c30bSony apps en interface
De Z1 Compact komt met speciale software om gegevens van een andere telefoon, Android en IOS, over te zetten bij installatie. Voor wie niet de tijd wil nemen om rustig alle accounts met de hand in te voeren en foto’s lokaal bewaart, is dit zeker handig. Alles wordt dan met de app overgezet. De eigen interface en prima apps van Sony maken de gebruikservaring echt op een hoger nivo dan de meeste alternatieven. Met de laatste upate heeft Sony het ook de abonnementsdiensten minder dominant gemaakt. Vóór de KitKat update werd het af en toe irritant dat Sony steeds op de Walkman app maar bleef proberen de betaalde muziekdienst van Sony te adviseren. Nu is dat gelukkig niet meer het geval. De SenseMe optie in de walkman is echt genieten. De eerste keer dat je de afspeellijst SenseMe opstart wil de telefoon meta gegevens over de lokale muziek tracks gaan verzamelen. Zo verkrijgt Sony natuurlijk een aardig inzicht in de muziekkeuze van hun gebruikers. Als ruil krijg je nieuwe SenseMe afspeellijsten die de tracks automatisch clustert op afspeellijsten met namen zoals Overdag; Energievol; Uitbundig; Luieren en ga zo maar door. Even je eigen muziek beluisteren, passend bij de stemming waar je in bent is een prettige ervaring. Het husselt jouw muziek toch weer op een verrassende wijze. Het downloaden van de 2400 tracks die op onze Z1 Compact staan, ging overigens niet probleemloos. Wanneer de klus niet kaar was en we het wifi netwerk verlieten, moest bij een nieuwe wifi connectie de app weer van voren af aan beginnen. Vreemd genoeg ging de app in ons geval niet verder waar de download van gegevens was gestopt. Een voordeel was wel dat niet even stiekem de databundel opging aan downloaden track info.


Conclusie
De Sony Z1 Compact is de ideale telefoon voor wie een bescheiden formaat Android telefoon zoekt zonder concessies te doen op kwaliteit en performance. De Z1 Compact is met oog voor design; liefde voor kwaliteit; precisie in interface consistentie en met de beste onderdelen gemaakt. Aan deze unieke combi van eigenschappen hangt wel een prijskaartje. De Z1 Compact is het Android alternatief voor de iPhone5.

Eén reactie

  1. Zelf heb ik de Compact al vanaf het begin in mijn bezit en er is een tijdje verwarring geweest over de achterkant, wel of niet van glas? Zelfs Sony draaide er wat om heen maar inmiddels hebben zij ook toegegeven dat het hier niet om glas gaat maar plastic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.