Linksys lanceert de nu al iconische WRT1900AC router

Over het algemeen ben ik niet heel snel onder de indruk van de ‘looks’ van een router. Al is het maar omdat ze toch vaak in een hoekje of een meterkast verdwijnen. Met de lancering van de WRT1900AC is dit anders. Het nieuwe design van deze laat oude tijden herleven.

Ooit (zo’n 11 jaar geleden) had Linksys niet zo heel veel concurrenten. Door de behuizingen van haar routers met blauw en zwart plastic af te werken, vielen ze op en dat was erg goed voor het merk. De laatste jaren maakten ze, zowel onder de vlag van Cisco als onder Belkin, mooie zwarte dozen. Met de WRT1900AC keert het oude blauw-zwart weer terug , maar dan wel in een verfijnd design.

Een leuk verhaal natuurlijk, maar je hebt niets aan design alleen. Onder de motorkap is de Linksys WRT1900AC uitgerust met een 1.2GHz dual-core processor met 256MB aan werkgeheugen en 128MB aan opslagruimte. Naast een router-modus is het ook mogelijk om de WRT1900AC in te zetten als bridge of range extender.

Om het bereik van de WRT1900AC verder te vergroten, heeft Linksys de router voorzien van vier antennes. Afhankelijk van het apparaat dat WiFi gebruikt, worden de drie antennes met de beste verbinding ingezet. Over 5Ghz behaalt de router een maximale snelheid van 1.300Mbps en over 2.4Ghz is dat 600Mbps.

LinksysWRT1900AC Router BACK_Final

Wil je de router als NAS gebruiken, kan dat op vele manieren. De router beschikt over een eSata en een USB 3.0 poort. Deze USB poort kan ook worden gebruikt om printers te delen.

De WRT1900AC is standaard uitgerust met de Linksys software en apps. Linksys heeft echter ook samengewerkt met OpenWRT. Een Linux distributie speciaal voor routers. Een Linux distributie die ooit startte met het hacken van de oude blauw-zwarte kastjes van 11 jaar geleden. Als gebruiker krijg je dan ook de mogelijkheid om OpenWRT te installeren en zo meer vrijheid te krijgen. Natuurlijk moet je dan wel enige technische aanleg hebben.

De Linksys WRT1900AC is vanaf 14 april te koop voor €279.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.