GadgetGear.nl

Einde DVB-T (Digitenne) in zicht

In Nederland is DVB-T nooit een echt groot succes geweest. Misschien omdat moedertje KPN vrijwel overal geld voor vraagt. Ben je op vakantie, dan merk je dat je in de rest van Europa wel een geweldige hoeveelheid TV kanalen kunt bekijken.

In Nederland lijkt het erop dat de regering DVB-T nu helemaal los gaat laten. Een groot probleem voor KPN die door heel Nederland een DVB-T netwerk in de lucht heeft en dit verkoopt als Digitenne. De vergunning die KPN in handen heeft, loopt tot 2017. Hierna heeft de tweede kamer interesse om de frequenties te gaan veilen. Niet voor TV aanbieders, maar voor 4G aanbieders.

De frequenties van DVB-T liggen namelijk gelijk aan die van 4G. In Noord Amerika, waar je enorm veel mobiele aanbieders hebt, worden deze frequenties al volop gebruikt. Veel smartphones en tablets beschikken dus al over de mogelijkheid om het 4G signaal op die frequenties te accepteren.

Als de regering inderdaad de opverstap maakt, mag je er vanuit gaan dat alle Digitenne apparatuur in Nederland naar de schroothoop kan. Stappen ook andere landen over, dan heb je ook niets meer aan je USB stick met DVB-T ontvanger. Dat gaat dus een enorme berg met e-waste opleveren. Daarnaast is het nog maar de vraag of we echt nieuwe partijen op de 4G markt gaan zien. Nederland blijft een kleine markt.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.