GadgetGear.nl

Test: Salora TAB 7201 (7 inch Android tablet)


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Salora TAB 7201 met 4 sterren.

The Good
 • Aardig op snelheid
 • Schone Android installatie
 • Toegang tot alle bekende apps
 • Handige accessoires meegeleverd

The Bad
 • Beperkte kijkhoek
 • Wit is niet echt wit

Salora kennen we al jaren van de low-cost TV’s, maar sinds enige tijd verkopen de Nederlanders ook eigen tablets. Het nieuwste model is de TAB 7201, een tablet op basis van Android die voor slechts €69,95 de deur uit gaat. Maar is het wat? Ik ben verrast.

Unboxing

Qua accessoires is de TAB 7210 zeer goed uitgerust. Geen slechte headset zoals bij andere merken, of een enkele lader. Nee, je krijgt zowel een lader voor in europa als voor in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast krijg je een Micro-USB kabel waarmee je de TAB 7201 van stroom kunt voorzien. De losse lader is ideaal, want hierdoor kun je de USB poort vrij houden voor de OTG USB kabel die er ook nog bij zit. Deze kun je gebruiken om USB sticks, toetsenborden en andere accessoires op de tablet aan te sluiten. Voor een budget tablet kan ik hier alleen maar lovend over zijn.

Design

Aan de voorkant is de TAB 7210 niet meer dan de standaard zwarte plaat die je bij vrijwel ieder merkt kunt krijgen. De positie van de camera valt op, verder is er helemaal niets op aan te merken.

Salora TAB 7201 Camera

Interessanter is de achterkant die er wat meer high-tech uitziet. Het is jammer dat er nog een papieren stickertje op zit, maar verder is hier qua design niets op aan te merken.

Salora TAB 7201 Achterkant

Alle aansluitingen en knoppen zitten aan één kant. Van alle aansluitingen is duidelijk aangegeven waar ze voor dienen en ook dat is iets dat mij in het ontwerp van deze tablet enorm aanspreekt.

Display

Waar zien we de besparing van deze tablet terug? In het display. Wanneer de tablet voor het eerst start, heeft deze een standaard wallpaper met het Salora logo. Deze wekt de suggestie dat de kwaliteit ronduit slecht is. Het geeft de suggestie van een enorme blauw-grijze waas. Gelukkig zitten er standaard ook kleurrijke achtergronden op en die laten zien dat het scherm qua contrast niet eens zo heel slecht is, al is wit meer lichtblauw dan echt wit.

Qua resolutie moet je het doen met 800×440. Dat is wat grof, maar wederom moet je hier de prijs in gedachten houden. Waar de echte pijn van het display zit, is de kijkhoek. Deze is zeer beperkt en het beste wanneer je de kant met de knoppen in de rechter hand houdt. Dit maakt de TAB 7201 vooral een eenpersoons tablet.

Mijn grootste ergernis bij goedkope tablets is het touchscreen. Over het algemeen zijn die niet heel precies. Hier scoort Salora punten. Het scherm reageert zoals ik van duurdere tablets zou verwachten. Netjes.

Specs

Onder de motorkap ligt een chipset van RockChip. Deze komen we ook tegen in bijvoorbeeld de mediaplayers van Minix. Deze chipset bevat een 1 GHz dual-core processor met 512MB aan werkgeheugen. In deze prijsklasse is dat gewoon er netjes. Voor gamers zit er een Mali-400 GPU in. Dit is onder de grafische processors een middenmoter. Ik had het slechter verwacht.

De hoeveelheid opslagruimte in de tablet is enorm beperkt. Sterker nog, Salora heeft hem totaal niet beschikbaar gemaakt voor de installatie van eigen apps of zelfs het nemen van foto’s. Je moet er dus nog een Micro-SD kaart bij kopen om echt van de tablet te genieten.

Geen Google apps

Één van de manieren om de prijs van de TAB 7201 laag te houden, is door Google niet te betalen voor de Google apps. Geen zorgen. Wanneer je de browser start en naar google.com/play gaat, kun je alsnog alle Google apps downloaden die je op de tablet wilt hebben.

De instellingen van de tablet zijn ook geschikt voor het installeren van belangrijke Nederlandse apps als Uitzending Gemist, RTL XL etc. Het is dus een kleine omweg, maar in de praktijk kom je daar wel uit.

Salora heeft ook geen andere stappen genomen om de Android 4.2.2 installatie aan te passen en dat levert een mooie, schone tablet op. Het geeft een beetje het gevoel dat de Nexus tablets mij geven.

De benchmarks

Onder AnTuTu scoort de TAB 7201 met 9982 ‘not too bad’ en dat is netjes. Onder 3D Mark scoren we met de Ice Storm test 1640 punten en dat komt met name door de Mali-400 GPU die in de tablet zit. Onder Geekbanch scoort hij 308 punten op de single core test en 538 punten op de multi-core test.

Geluid

Aan de achterkant van de TAB 7201 zit één speaker. Doordat dat tablet wat dikker is dan we in het high-end segment zien, is er wel voldoende ruimte voor de speaker om een prima geluid neer te zetten.

Salora TAB 7201 Speaker

Camera

De Salora TAB 7201 bevat enkel aan de voorkant een camera die je in de praktijk vooral voor videogesprekken zal gebruiken. De kwaliteit is matig, maar ik had niet eens verwacht dat Salora er een camera in zou stoppen.

Conclusie

Wat mag je verwachten van een tablet die €69,95 gaat kosten? Niet heel veel en dan weer Salora mij aangenaam te verrassen. Tijdens de unboxing valt meteen op dat Salora zich richt op handige accessoires. De knoppen een aansluitingen zitten op een logische plaats en de android 4.2.2 installatie is gewoon lekker schoon. De kijkhoek is enorm beperkt, maar dat is dan ook het grootste nadeel van deze prijsklasse.

4 reacties

 • Hallo, leider bin ich Ihrer Sprache nicht mächtig. Habt Ihr auch ein Handbuch auf Deutsch? Vielleicht als Downlad?

 • Beste,

  Deze toestellen zijn die geroot? En hoe is het dan mogelijk van Yelo Play te bekijken hierop?

  Alvast bedankt

 • Mein Solara Tablet7201 meldet den Fehler “Launcher3″wurde beendet !
  Was ist zu tun?
  Help me !
  Danke dafür.
  Grüsse aus Hamburg
  Horst-Werner Gerlach

 • Mein Tablett: 7201 kann ich gar nicht mehr starten, Bildschirm zeigt gar keine Regung, auch keinen Ton, habe schon Reset versucht, keine Antwort ! Was kann es sein, von Weihnachten bis jetzt und schon Schrott?