Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Philips 284E5QHAD met 3.5 sterren.

The Good
  • Enorm display
  • Full HD
  • Nette afwerking
  • Veel aansluitingen
The Bad
  • Speakers klinken erg dof
  • Zichtbare lichtsporen op zwarte vlakken


Met de 284E5QHAD presenteerde MMD onder de merknaam van Philips haar eerste monitor met MHL in Nederland. De afgelopen twee weken heeft de monitor trouw dienst gedaan als mijn primaire scherm, dus tijd voor een verslag.

Unboxing

Met een driver CD, een VGA kabel, een netstroom adapter met netstroom kabel en een 3.5mm audiokabel bevat de verpakking van de 284E5QHAD alles dat je in een monitordoos mag verwachten. Een MHL kabel ontbreekt helaas. Dat zou de set mooi compleet hebben gemaakt.

Philips 284E5QHAD Unboxing

Specs

De 284E5QHAD heeft een Full HD 1920×1080 resolutie op 60Hz. De kijkhoek is met 176 graden lekker breed. De helderheid is met 300 cd/m2 ook overdag plezierig om mee te werken. Daarnaast zitten er twee 7 Watt speakers in het toestel.

Design

Qua design is de 284E5QHAD aan de voorkant heel neutraal. De achterkant is van geborsteld aluminium met een paars-achtige afwerking. Dat staat heel netjes. De voet bevat een mooi ribbelpatroon, maar die lijkt wat gevoelig voor krassen gezien de schade die de vorige tester heeft achtergelaten. Wees er dus een beetje voorzichtig mee.

Aansluitingen

Op de achterkant van het display vinden we een VGA input met begeleidende 3.5mm jack ingang. De 284E5QHAD monitor bevat immers speakers. Daarnaast zijn er twee HDMI ingangen waarvan de tweede ook MHL ondersteuning biedt. Die MHL ondersteuning houdt in dan het scherm van jouw toestel niet alleen gemirrord wordt op de 284E5QHAD, maar dat de monitor de smartphone of tablet van stroom voorziet zodat deze niet meteen leeg is. Handig!

Philips 284E5QHAD Aansluitingen

OSD menu

Het on screen display menu is handig in gebruik via de vier knoppen onder het display. Het laat zich gemakkelijk schakelen tussen de HDMI, MHL en VGA ingangen. Daarnaast bevat het een volume-indicator.

Displaykwaliteit

28 inch is lekker groot voor een display en ziet er op een afstandje zeer prettig uit. Wanneer je bij weinig licht zit te werken, zie je wel wat lichtsporen op zwarte beeldpartijen. Voor algemeen gebruik zal dit niet heel bezwaarlijk zijn, maar een ervaren designer zal zich hieraan kunnen ergeren.

Qua kleurendiepte heb ik ook niets te klagen over de 284E5QHAD. Ik heb daarnaast enkele uren dezelfde foto op het scherm weergegeven en zie geen sporen van inbranding. De techniek van de beeldplaat is wat mij betreft dan ook dik in orde.

Geluidskwaliteit

Qua geluid is deze monitor iets minder dan we van Philips/MMD gewend zijn. Er is ruimte genoeg voor een klankkast, maar echt zuiver is het geluid niet. We hebben twee modellen getest en het geluid klinkt een tikkeltje dof. Wanneer je popmuziek luistert of games speelt zal je het niet snel merken. Wanneer je naar gesprekken luistert, merk je dit wel.

Conclusie

Het is heerlijk werken op de 284E5QHAD. Zeker wanneer je zonder moeite even naar je smartpone of tablet kunt schakelen. Bijvoorbeeld om een TV programma op te zetten zonder dat dit ten koste gaat van de rekenkracht van jouw computer. Of als je jouw vrienden gewoon even snel wat foto’s wilt laten zien. Dit maakt het enorm jammer dat het geluid uit de speakers van de monitor zo dof klinkt. Is een goed geluid in een monitor belangrijk voor je, dan zijn er ook bij Philips betere alternatieven te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.