Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Jabra Solemate met 5 sterren.

The Good
  • Uniek ontwerp
  • Handig opgeborgen 3.5mm kabel
  • Zeer diepe bas voor een dergelijk kleine speaker
  • Draadloos aan te sluiten via Bluetooth
  • Ook bruikbaar als speakerphone
  • Ook bruikbaar op de laptop
The Bad
  • De bas is misschien iets tè diep?


Met de introductie van de Solemate deed Jabra iets dat het bedrijf nog nooit eerder heeft gedaan. Het introduceerde een nieuwe, draadloze speaker. Jabra stapt daarmee in een markt waar velen ze zijn voorgegaan. Dan moet je opvallen. Dat lijkt de zijn gelukt.

Unboxing

Uitpakken is altijd leuk, maar bij de Solemate blijkt dit een ware ervaring te zijn. Jabra heeft altijd wel mooie verpakkingen, maar met de Solemate rijkt het bedrijf tot nieuwe hoogten. Voor het eerst in een review dus, een uitgebreide unboxing.

Aan de zijkanten van de plexiglas doos zitten twee knoppen die beschermd worden door doorzichtige zegels. Deze moet je er dus eerst af trekken voor je de knoppen in kunt drukken om het dikke plexiglas te vervijderen.

Hierna staat de Solemate keurig op een voetstuk. Wanneer je hem eraf tilt, zal je zelfs zien dat het reliëf deels terugkomt in het deksel van het voetstuk. Oog voor detail.

Wanneer we het deksel van het voetstuk halen, vinden we alle accessoires die je bij de Solemate geleverd krijgt.

In het voetstuk vinden we uiteindelijk de nodige documentatie, een USB snoer, een netstroomlader en een tasje waarmee de Solemate de meest zware omstandigheden moet kunnen overleven.

De verpakking bevat ook nog een 3.5 mm snoer om ieder type mediaplayer, smartphone of tablet bedraad aan te kunnen sluiten. Deze zit echter in de voetzool van de Solemate weggewerkt zodat je deze altijd bij de hand hebt.

Uiterlijk

Zoals je al hebt kunnen zoen is de naam Solemate duidelijk afkomstig van het ontwerp van deze bijzondere speaker. Qua ontwerp zou hij namelijk zo op een bouwplaats neer kunnen worden gezet. Hij staat namelijk op een dikke voetzool om eventuele trillingen te dempen of om te voorkomen dat hij van een schuif vlak af zal glijden. Daarnaast is de lus achterop geïnspireerd op die van vele werkschoenen. De kleurencombinatie geel/zwart is natuurlijk op basis van de kleuren die Jabra zelf in haar huisstijl heeft zitten. Jabra heeft de speaker echter ook in een witte uitvoering.

De belangrijkste aansluitingen van de Solemate zitten op de neus. Hier zou je het 3.5mm snoer dat aan de onderkant zit opgeborgen aan kunnen sluiten, maar ook het USB snoer. De Solemate kan namelijk ook als speaker voor Windows 7 gebruikt worden. Handig als je een laptop met een beroerd geluid hebt. We vinden ook de aan/uit schakelaar op de voorkant terug. Duw je hem een stukje verder naar boven, dan gaat de speaker in bluetooth koppel-modus. Zoals bij andere Jabra apparatuur, zal de speaker je met spraak begeleiden. Engels weliswaar, maar dat zal vast geen probleem zijn.

De twee status LED’s geven aan of bluetooth gekoppeld kan worden/gebruikt wordt. Daarnaast geeft de speaker het aan wanneer de lithium ion accu geladen moet worden.

Aan de bovenkant vinden we drie grote knoppen. De – en plusknoppen gebruik je om het volume te bepalen. Druk je beiden in, gaat de speaker in Mute stand. De actieknop in het midden heeft vele doeleinden. In normaal gebruik kun je er de status van de accu mee opvragen. Deze krijg je uiteraard door de stem van de Solemate te horen.

Speakerphone

Heb je een smartphone gekoppeld, kun je de Solemate ook als speakerphone gebruiken. Je gebruikt de knop in het midden om gesprekken aan te nemen of te beëindigen. Druk je twee keer kort achter elkaar, belt hij het laatste nummer waar je een gesprek mee hebt gehad terug.

Geluidskwaliteit

Zodra je de Solemate aan zet, merk je het al. De speaker laat namelijk meteen even horen welke diepe bas hij in huis heeft. Gewoon zodat je weet dat hij aan staat. Je mag je dan ook afvragen of een portable speaker als deze misschien wat bas te veel heeft. De speaker weet ondanks het geringe formaat namelijk flink te knallen op de beats van een AfroJack of een Far East Movement. Bij neutrale muziek merk ik echter toch enige dofheid op. Iets dat met de equalizer van de iPod prima is op te lossen, al offer je dan ook meteen een stukje lage tonen op.

Gebruiksgemak

De flexibiliteit van de Solemate is enorm. Ik heb tot nu toe geen apparaat gevonden waar ik hem niet op kon aansluiten. Met een verloopje is het zelfs mogelijk om er een ouderwetse CD speler op aan te sluiten. Al moet je de Solemate niet op de CD speler zetten omdat de trillingen van de speaker resulteren in het overslaan van de muziek.

Ook het gebruiken van alle functies is iets waar je snel aan went. De speaker van Jabra zit buitengewoon logisch in elkaar. Daarmee is deze speaker echt één om overal mee naartoe te willen nemen.

Ten slotte krijg je er ook nog een tasje bij. Wat mij betreft geen hele mooie, maar wel een hele functionele. Met de tas kun je de Solemate rustig in de regen zetten. Of in de modder. Daarnaast blijft de Solemate enigszins stofvrij waardoor je hem ook rustig op een bouwplaats kunt gebruiken.

Conclusie

Voor Jabra is de Solemate is een grote stap in een nieuw segment. Die stap neemt Jabra stijlvol met het ontwerp van deze speaker. Een ontwerp waarbij Jabra hoog van de toren blaast. Dat mogen ze, want zeker voor dance liefhebbers is het geluid uit de kleine speaker ongeëvenaard. Het is alleen net iets tè laag voor liefhebbers van lichtere muziek. Die ontkomen niet aan het gebruik van een (softwarematige) equalizer. Dat de speaker ook nog eens aan de PC kan worden gebruikt (en meteen wordt geladen) is een mooie bijkomstigheid en dat hij als speakerphone gebruikt kan worden is helemaal top. Had ik al verteld dat het uitpakken ook al een feest is? Jabra pakt het goed aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.