Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Da Vinci’s Demons (Blu-Ray)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goed verhaal
  • Goede casting
  • Mooie locaties

THE BAD

  • Soms is het gewoon onzin wat je ziet

Als een serie op IMDB al een 8,1 scoort, weet je dat je jezelf in iets moois gaat storten. De afgelopen twee weken waren bij mij gereserveerd voor de topserie Da Vinci’s Demons waarvan seizoen 1 nu verkrijgbaar is.

Da Vinci’s Deamons neemt ons mee naar het Italiaanse Florence van voor 1500. Niet zozeer in de geschiedenis zoals we hem echt kennen, maar met een vleugje magie en steampunk. Precies genoeg om niet tot het fantasy genre berekend te worden, waardoor de serie voor iedereen lekker toegankelijk blijft. Nouja, toegankelijk… de hoeveelheid naakte mannenlichamen in de eerste uitzending voelde wel een klein beetje ongemakkelijk ;-).

Maar nu waar het echt over gaat. Da Vinci (Tom Riley) is een ‘artista’ in Florence. Een eigenzinnige kunstenaar vol energie die het niet heel erg vindt om een in zijn ogen gerechtvaardigd gevecht aan te gaan. De excentrieke Leonardo wordt bijgestaan door Nico (Eros Vlahos), Zoroaster (Gregg Chillin) en Vanessa (Hera Hilmar).

We leren al snel dat Da Vinci een paar problemen heeft. Het eerste is zijn eigenzinnigheid. Hij heeft een reputatie dat hij dingen niet afmaakt. Zijn tweede probleem is geld. Gelukkig kent hij de Medici familie die de stad runt en verhuurt zich als ingenieur voor het leger van de familie. Hij wordt verantwoordelijk voor de bouw van nieuwe wapens om Florence te beschermen.

Die bescherming is hard nodig omdat we ook de grillige kant van het Vaticaan leren kennen. Een Vaticaan dat handelt in naam van god, maar duidelijk niet al te beste bedoelingen heeft. Het Vaticaan heeft interesse om Florence in te nemen en ziet de talenten van Da Vinci graag beschikbaar komen voor de katholieke kerk.

Da Vinci heeft natuurlijk zijn eigen ideeën over het geheel en doet zijn best om met geniale uitvindingen de plaats van de Medici familie in de stad te beschermen. Daarnaast leert Da Vinci aan het begin van de serie over het mysterieuze boek van de bladeren. Hij weet een sleutel in bezit te krijgen en komt al snel tot de conclusie dat die sleutel twee problemen met zich mee gaat brengen. Ten eerste moet hij naar Afrika om zijn zoektocht te volbrengen. Ten tweede blijkt zijn sleutel niet compleet. De tweede helft blijkt in het bezit van de kwaadaardige graaf Riario die aan de kant van het Vaticaan vecht. Maar dat weet Da Vinci niet…

Tom Riley is geen acteur waar ik heel bekend mee was en in de eerste afleveringen is hij duidelijk op zoek naar zijn karakter. Twee afleveringen later merk je daar al niets meer van en zet hij een zeer overtuigende Leonardo Da Vinci neer. De overige cast is ook zeer goed gekozen en weet in de serie een overtuigend verhaal neer te zetten.

Om het Florence van toen neer te zetten, leunt de serie sterk op computer animaties. Vooral bij enorme uitzichten lijkt het erop dat het renderen niet altijd even goed is gegaan. De details zijn er wel, maar het beeld kan iets schokkerig zijn. Gelukkig gaat het hier om ‘enkele’ scènes. Al met al is de serie gewoon mooi om te zien.

IMG_9425

Conclusie

Als ik denk aan Da Vinci, denk ik aan een oude man. Een oude man die prachtig kan tekenen en schilderen. Een man met prachtige ideeën, al zijn ze niet allemaal even haalbaar. Maar hoe ik er ook naar kijk, ik denk niet aan intriges. Ik denk niet aan een vechtersbaas. Ik denk niet aan de Da Vinci die ik in Da Vinci’s Demons ken, maar ik ben wel van hem gaan houden.

Seizoen 2

Voor iedereen die het eerste seizoen al kent, is het wellicht fijn om te weten dat dinsdag om 21:10 FOX start met de uitzendingen van seizoen 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.