FAQ: Alles over Apple’s iBeacon

Afgelopen week had Apple weer een grote update voor het iOS systeem. Één van de dingen die dan enorm opvalt is dat bluetooth (zoals bij iedere update) wordt aangezet. Ook als je daarvoor specifiek had aangegeven dat niet te willen om zo bijvoorbeeld jouw accu te sparen.

De aanwezigheid van een bluetooth verbinding is echter van groot belang voor een Apple technologie met de naam iBeacon. Een nieuw platform dat Apple tijdens het WWDC evenement in 2013 aankondigde.

iBeacon is een netwerk dat in staat is om iOS apparaten op korte afstand (een meter of tien) te herkennen en automatisch data uit te wisselen. Daarmee is iBeacon een mogelijk alternatief voor het populaire NFC dar gebruikt wordt om snel en gemakkelijk te koppelen met bluetooth accessoires.

Elke Mac is nu al inzetbaar als een iBeacon ontvanger, maar het idee gaat een heel stuk verder. Vooral in de direct marketing hoek is veel interesse voor het systeem. Zo kan een winkelier in theorie kortingsacties naar jouw smartphone sturen wanneer je voor de winkel staat. Of gewoon bijhouden waar je in de winkel loopt. Iets dat ook al volop gebeurd op basis van WiFi tracking bij winkels van o.a. Dixons.

Daarnaast zou de mogelijkheid bestaan om contactloze betalingen op deze manier te regelen. In tegenstelling tot betalingen met NFC, zou je de kassa niet hoeven aan te tikken als je al in de iBeacon zone zit.

iBeacon maakt in tegenstelling tot NFC geen gebruik van nieuwe componenten. Het kan gewoon op de bestaande bluetooth hardware werken. De iPhone 4S is de eerste smartphone van Apple die hier officieel mee om kan gaan. Het voordeel is wel dat moderne iPhones over Bluetooth SMART beschikken en dat kost heel wat minder energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram