Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Orbitsound M10 (Soundbar)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • De M10 is een prachtige kast
  • Het Spatial Sound principe werkt erg goed
  • Het geluid is kraakhelder
  • Zowel digitaal en analoog als via Bluetooth te koppelen
  • Gemakkelijk aan te sluiten

THE BAD

  • De afstandsbediening kan beter

Afgelopen jaar startte ze hun PR offensief in Nederland. Ik heb het over de Britten van Orbitsound. Britten met een bijzonder verhaal en een bijzondere productlijn. Ze hebben namelijk een technologie ontwikkeld onder de naam airSOUND, waardoor het geluid van deze soundbar net iets verfijnder moet zijn dan dat van de concurrentie.

Unboxing

Wanneer je de M10 in huis haalt, moet je er meteen mee aan de slag kunnen. Het is dan ook niet vreemd dat Orbitsound zelfs een optische kabel bij de M10 soundbar levert. Verder zit er nog een 3,5mm naar tulp kabel bij voor een analoge verbinding (bijvoorbeeld met je smartphone), een tweetal netstroom snoeren, een netstroom adapter, handleidingen en een afstandsbediening.

Orbitsound M10 Unboxing

Design

Het design van de soundbar is echt premium. De kast is gemaakt van echt hout (dat doen de Britten nog) en prachtig afgelakt. Aan de onderkant zitten een paar rubber voetjes om te voorkomen dat de kast waar de M10 op staat kan resoneren en zo het geluid negatief beïnvloed.

Aan de zijkanten zitten twee speakers die voor het ruimtelijke geluid van de M10 moeten zorgen. waar de speakers aan de voorkant achter een doek zitten, zijn de speakers aan de zijkant voorzien van een metalen gril.

Orbitsound M10 airSOUND

De draadloze sub is duidelijk bedoelt om uit het zicht te plaatsen. Hoewel ook deze kast netjes van hout is gemaakt, is de afwerking relatief simpel te noemen. Aan de achterkant is zelfs een dunne naad zichtbaar van de PVC fineer die er omheen is getrokken. Zelfs de pootjes ontbreken. Het is duidelijk waar de focus heeft gelegen.

Specs

De M10 bevat in totaal 7 speakers. 1 1 inch tweeter in het midden aangevuld door 2 2 inch speakers die aan beide kanten ernaast zijn geplaatst. Beide zijkanten van de M10 bevatten ook een 2 inch speaker.

De subwoofer is uitgerust met een 6,5 inch speaker. Het totale versterker vermogen is 280 Watt.

Aansluiten

Het aansluiten van de speakers is een makkie. De soundbar heeft twee echte audio ingangen. Een optische TOSLINK die je gebruikt voor perfecte digitale kwaliteit en een analoge stereo aansluiting. Eventueel is het ook nog mogelijk om via bluetooth een apparaat met de M10 te koppelen.

Orbitsound M10 Aansluitingen

Voor de koppeling tussen de M10 en de subwoofer hoef je niets meer te doen dan beiden op het stroomnet aansluiten. De twee hebben in de fabriek al kennis gemaakt dus zijn al met elkaar verbonden. Handig!

Bediening

De M10 is op twee manieren te bedienden. Via de bijgeleverde afstandsbediening en via het knoppenpaneel op de soundbar zelf.

Orbitsound M10 Bediening

Op het bedieningspaneel van de soundbar zit een knop om tussen de inputs te schakelen, om bluetooth te schakelen, het volume aan te passen en de set aan of uit te zetten. Orbitsound heeft voor kwalitatief hoogwaardige knoppen gekozen. dat voel je gewoon. De M10 is duidelijk gemaakt om vele jaren mee te gaan.

Orbitsound M10 Afstandsbediening

De afstandsbediening doet qua design wat Chinees aan. er is gekozen voor glanzend plastic en de vormgeving van de knoppen was belangrijker dan de functie. Het resultaat is dat de volumeknoppen tussen de rest van de knoppen verstopt zitten en je in het donker echt even moet tellen of je goed zit met je vingers.

Het oogt mooi, maar de gebruiksvriendelijkheid kan hier echt nog wel omhoog. Het enige dat logisch is, is de cirkel om de tracks te bedienen. Wanneer je jouw smartphone via bluetooth hebt gekoppeld, kun je deze namelijk via de afstandsbediening bedienen. Handig!

Orbitsound heeft inmiddels een nieuwe afstandsbediening ontwikkeld. Deze wordt met nieuwe systemen meegeleverd. Of jij de nieuwe al in de verpakking hebt zitten is natuurlijk wel even gokken.

De nieuwe afstandsbediening is gebogen en ligt daarmee heerlijk in de hand. De knoppen zijn op de tast goed herkenbaar en voelen goed aan. Een enorme verbetering.

Orbitsound M10 Subwoofer

De subwoofer kent ook nog een bedieningsmogelijkheid, maar die telt niet echt. Hij heeft namelijk een eigen volumeafstelling zodat je hem naar verhouding op de M10 aan kunt passen. Woon je vrijstaand, kun je de bass flink omhoog knallen. Ik heb hem tijdens het testen juist iets omlaag gezet. Daarnaast zit er een schakelaar op om hem gewoon uit te zetten. Handig voor in de nacht.

Geluidsbeleving

In het begin is het echt even zoeken naar de optimale afstelling tussen de sub en de soundbar. Je merkt dat de Sub veel krachtiger is dan je bij deze combinatie zou verwachten. Ik begon op de geadviseerde afstelling voor in een huiskamer maar ging hier toch al snel een stukje onder zitten. Gewoon om de helderheid van de soundbar zelf goed te ervaren.

De M10 soundbar is namelijk kraakhelder en zelf al behoorlijk vol van geluid. Daarnaast is de spatial sound technologie van Orbitsound erg interessant. Aan de voorkant van de M10 soundbar zitten namelijk de speakers die al het geluid produceren waarvan je zelf niet goed kunt bepalen waar het vandaan komt. Met andere woorden, het geluid dat jouw oren niet zozeer als stereo ervaren. Het zijn de speakers aan de zijkanten die dat werk doen. Deze concentreren zich op het bereik van het oor dat wel richting kan bepalen.

Dit is ook de reden dat de gebruiksaanwijzing zegt dat je geen rotzooi naast de M10 moet plaatsen. Dat zou het stereobeeld verstoren en dat blijkt ook echt zo te zijn. Wanneer je de M10 niet de ruimte om zich heen geeft die hij nodig heeft, hoor je amper stereo. Krijgt hij de vrijheid, dan is het stereobeeld perfect. Daarbij maakt de positie ten opzichte van de M10 ook niet heel veel uit. Zolang je er maar grofweg voor zit, is het goed.

Conclusie

De Orbitsound M10 is een no-nonsense soundbar. Het gaat puur om de kwaliteit en dat zie je terug in de simpele opbouw van de bediening en de aansluitingen. Geen fancy menu’s op je scherp of displays die in je gezicht schijnen. Gewoon een mooie kast met een topgeluid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.