Vele smartphones, tablets en mediaplayers hebben het, maar er zijn maar weinig gebruikers die echt weten wat OTG is. En dat is jammer. OTG is misschien wel het beste dat jouw Android smartphone of tablet kan overkomen. Ik leg het graag even uit.

OTG staat voor USB On-The-Go. Dit staat jouw smartphone, tablet of mediaplayer toe om als een USB host apparaat te werken. Normaal sluit je jouw toestel via de Micro-USB poort namelijk als zijnde een opslagapparaat aan op jouw PC. Via een OTG kabel kun je echter een opslagapparaat aan jouw Android koppelen. En daar blijft het niet bij.

OTG kan namelijk ook met andere USB apparaten overweg. Denk aan webcams, maar ook aan toetsenborden en muizen. Zo heb ik een Logitech K400r op een Galaxy NotePRO 12.2 aangesloten door de unifying adapter via een Sandberg OTG kabel op de tablet aan te sluiten.

Sandberg Micro-USB kabel

Om gebruik te maken van OTG, zijn er al vele standaard kabels beschikbaar. Deze maken doorgaans één USB poort beschikbaar. Samsung heeft een OTG hub gelanceerd die met een externe lader wordt geleverd. Deze zorgt er niet alleen voor dat je meerdere USB poorten tot je beschikking krijgt, maar ook dat al deze poorten en jouw android device van stroom worden voorzien. Handig! Ook Sony heeft het nut van deze kabels door en levert een OTG kabel bij haar nieuwe Xperia toestellen. Sony noemt dit de Xperia Link. Salora en Minix geven op hun apparaten al keurig aan wat de OTG poort is.

OTG kun je dus zien als het Zwitsers zakmes voor jouw Android apparaat. Een simpele OTG kabel koop je al voor €5. Gewoon doen dus.

7 REACTIES

 1. Ja, maar mogelijk kan de Note 3 niet voldoende stroom leveren voor de harddrive. Dit moet je in de praktijk ervaren. Dit is weer op te lossen door er een powered USB hub tussen te hangen.

 2. Hallo Arjan, ik lees OTG HOST voor het eerst. Het thema lijkt van doen voor hetgeen ik waarschijnlijk nodig heb. Toelichting: De Fostex AR 101 is een audio mono naar stereo voor iPhones. De Fostex heeft inderdaad een vrouwelijke USB micro (HOST POWER.) Verscheiden aangekochte USB adapters lijken niet compatibel met de speciale (host micro vrouwelijke USB) van de Fostex AR 101.
  Uw USB uiteenzetting maakt me een beetje wijzer maar ik ben nog niet zeker of een OTG de kabel is dat audio en via laat werken. De speciale host kabel is micro host and on ten other end is the kabel 30pin connector voor aphone.
  Ik zoek dus een man/-vrouw micro USB pro vriendelijke host USB verlengkabel. Heb je even tijd dan hoor ik dit graag van u. Notitie, de verlengkabel micro USB moet audio – mono stereo doorlaten

  Mvg

  Luc

 3. USB OTG is een standaard waarvoor ondersteuning in de chipset aanwezig moet zijn. Je kunt beter contact opnemen met Fostex voor de juiste kabel. Ik kan me voorstellen dat ze zelf iets gefabriceerd hebben dat niet heel standaard is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.