Test: Photoshop Elements 12

Enkele weken geleden lanceerde Adobe Photoshop Elements 12. Een speciale editie van Photoshop die minder functies bevat dan haar grote broer, maar in ruil enorm veel goedkoper is. Elements 12 schermt onder anderen met de nieuwe Mobile Albums dienst. Een cloud service op basis van de de Adobe Revel app die het toestaat om fotoalbums tussen apparaten te delen en met verschillende apparaten te bewerken.

De Interface

Bij Photoshop Elements 12 krijg je drie verschillende interfaces. De snelle interface voor simpele bewerkingen, de instructie interface die al veel meer opties in de vorm van wizards biedt en de expert interface.

Snelle interface

De snelle interface is vooral bedacht voor de snelle bewerkingen van foto’s. Kleurbalans aanpassen, belichting corrigeren, een beetje bijknippen etc.

Adobe-Photoshop-Elements-12-Snelle-Interface

Instructie interface

Wil je wat meer controle of spectaculaire bewerkingen uitvoeren, dan bevat deze interface zo ongeveer elke wizard die je maar kunt wensen. Van roteren en rechttrekken tot het herstellen van oude foto’s. Alle smarts van Photoshop zijn hier op een slimme manier toegankelijk gemaakt.

Adobe-Photoshop-Elements-12-Instructie-Interface

Expert interface

Deze interface biedt geen wizards, maar wel een berg tools. Deze tools in combinatie met de berg aan filters die Elements 12 rijk is, zal voor velen ruim voldoende zijn om foto’s bij te werken.

Adobe-Photoshop-Elements-12-Expert-Interface

Dieren ogen

Het was al langer mogelijk om rode mensenogen aan te passen. Adobe heeft nu een vergelijkbare functie voor dierenogen gemaakt. Waar mensen een rode stop in de pupil krijgen, is dit bij dieren veelal wit. Hoewel het technisch niet als een groot verschil klinkt, is daar wel degelijk een separate functie voor nodig. Op mijn konijnen is het resultaat overigens niet heel indrukwekkend. Helaas heb ik geen honden of katten om deze functie op uit te proberen.

Achtergrond opvullen

In de vorm van achtergrond opvullen heeft Photoshop Elements 12 een interessante functie gekregen waarmee objecten op een foto kunnen worden verplaatst. Adobe gebruikt hier deels de content aware tool voor die het al eerder introduceerde. Deze is nodig om de plek waar je iets weg haalt op te vullen met informatie die er eigenlijk niet is. Op rustige achtergronden werkt dit perfect, maar in complexere situaties krijgt de tool het moeilijk. Dat is ook zo in Photoshop CC. Het is deze complexiteit die bepalend is voor het eindresultaat.

Mobiele Albums

De mobiele albums functie moet je zien als een dropbox voor fotoliefhebbers. Door je fotoalbums in deze map te plaatsen, zijn ze ook toegankelijk op je smartphone of tablet. Hier moet je wel de Adobe Revel app voor gebruiken.

Adobe-Photoshop-Elements-12-Mobiele-Albums

Door de foto’s in de cloud te hebben, mag je ze ook op je smartphone of tablet aanpassen. Deze aanpassingen zijn dan ook op je computer zichtbaar. Revel bevat hiervoor een aantal functies. Mogelijk omdat de displays op smartphones en tablets relatief klein zijn, zijn de mogelijkheden van Revel zeer beperkt. Je kunt belichting e.d. aanpassen en Instagram-achtige effecten over jouw foto’s knallen. Revel is dan ook niet te vergelijken met een echte Photoshop app. Bewerkte foto’s worden netjes als kopie opgeslagen zodat je niet per ongeluk het origineel verknalt wanneer je met Revel werkt.

Auto Smart Tone

Geniaal is de auto smart tone functie in Photoshop Elements 12. Met één druk op de knop krijg je vier previews van hoe de kleuren in een foto beter kunnen. Jij hoeft alleen nog maar jouw voorkeur aan te geven. Photoshop blijft in de gaten houden wat jij kiest en zal op basis hiervan haar aanbevelingen aanpassen. Photoshop Elements 12 past zich dus echt aan jouw voorkeuren aan.

Adobe_Photoshop_Elements_12_Slimme_Correcties

64-bit op de Mac

Nu heb ik een PC, maar ook voor Mac gebruikers is er goed nieuws. Elements 12 is namelijk geschikt gemaakt voor Apple computers die op een 64-bit processor draaien. Daarmee wordt de software dus een heel stuk sneller.

Camera RAW

Net als Photoshop CC beschikt Photoshop Elements 12 over Camera RAW. Deze tool heb je nodig om RAW bestanden van je DSLR of systeemcamera te bewerken. De versie van Elements is wel iets beperkter dan die in Photoshop CC, maar blijft toch heel veelzijdig.

Adobe_Photoshop_Elements_12_Camera_RAW

Conclusie

Met de mobiele albums heeft Adobe haar Photoshop Elements lijn van een leuke feature voorzien voor iedereen die zijn of haar laatste vakantiefoto’s graag bij zich draagt. Daarnaast bevat Elements vrijwel alle functies die je nodig hebt om foto's op te lappen. Alleen op het gebied van Camera RAW ligt hij als het om foto's bewerken gaat nog wat achter op Photoshop CC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Camera RAW
  • Drie interfaces
  • Veel slimme tools voor weinig
  • 64-bit op de Mac
  • Handige organizer

THE BAD

  • Revel is nog wat beperkt
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram