Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Philips Elevation 60PFL8708S (TV)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi design
  • Goed geluid
  • Full HD
  • Ruim voldoende aansluitingen
  • Veel apps
  • Handige afstandsbediening
  • Ambilight + Hue werkt goed

THE BAD

  • Ambilight + Hue vraagt veel van de accuduur van je smartphone of tablet
  • Het app platform is in 2014 achterhaald

Afgelopen jaar introduceerde TP Vision de Philips Elevation TV. De eerste TV die gebruik maakt van Ambilight aan alle kanten en… van Ambilight + Hue. Daarmee wordt de TV ervaring de hele kamer doorgetrokken en dat blijkt een bijzondere ervaring.

Unboxing

We zijn gewend van Philips dat TV’s worden geleverd met een QWERTY afstandsbediening en een voet. Philips vult de 60PFL8708S aan met vier 3D passieve 3D brillen en een muurbeugel. Dat laatste is opvallend en ook hard nodig, maar dat leg ik uit onder het kopje design.

Philips 65PFL9708 Camera

Verder vond ik nog de nodige boekjes, kabels en een Skype camera in de doos. Ik heb dan ook niet het gevoel dat ik iets te kort kom.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de 60PFL8708S is gelijk aan die van de 65PFL9708 die we eerder hebben getest. Hij is radiografisch en hoeft dus niet in het gezichtsveld van de TV te zijn om gebruikt te kunnen worden. Dat voegt een berg comfort toe.

Philips 65PFL9708 Afstandsbediening Top

Aan de bovenkant van de afstandsbediening vinden we alle hoofdfuncties van de TV. Aan de onderkant zit een qwerty toetsenbord. Handig voor tijdens gebruik van apps.

Philips 65PFL9708 Afstandsbediening Onderkant

Aansluitingen

Niet onbelangrijk zijn de aansluitingen van de 60PFL8708S TV. Je krijgt 4 HDMI aansluitingen en ook het aansluiten van HD apparaten via een Component kabel is mogelijk. Je krijgt 3 USB poorten voor externe drives en sticks. Je kunt de COAX op de TV aansluiten (uiteraard) en ook een CI+ kaart zodat je geen decoder voor digitale televisie nodig hebt. De TV bevat een netwerkaansluiting, maar je kunt ook voor WiFi kiezen. Dat zit er al in.

Philips-60PFL8708S-Aansluitingen

Voor oude meuk is er tenslotte nog een SCART aansluiting aanwezig. Wil je een mooie surround set op de TV aansluiten, kan dat via de optische uitgang.

Beeldkwaliteit

De 60PFL8708S is een Full HD TV op 60 inch. Een snelle berekening leert dat je dan bijna 37 pixels per inch hebt om naar te kijken. Ik moet minimaal 60 centimeter van het scherm af zitten om de pixels niet te zien. In de praktijk zal je zelden dichterbij (willen) zitten, dus met de pixeldichtheid zit het wat mij betreft wel goed.

Philips-Elevation-Ambilight-XL

Ook qua kijkhoek heeft Philips het met de 60PFL8708S goed voor elkaar. Hij is lekker breed. Zowel de voet als de muurbeugel geven je de mogelijkheid om de TV wat bij te draaien en dat verloopt lekker soepel. Dat geeft een hoop comfort voor dit scherm.

SMART TV ervaring

Philips heeft al kenbaar gemaakt voor SMART TV functies over te gaan op Android en dat doet een beetje pijn wanneer ik kijk naar de SMART TV ervaring op de 60PFL8708S. Ik kan alles vinden wat ik nodig heb, maar blijven ontwikkelaars in de toekomst nog apps voor deze TV ontwikkelen? Philips gebruikt nu hetzelfde platform als LG en Vestel, maar LG gaat er dit jaar ook al mee stoppen. De ervaring is prima, maar de toekomstplannen van Philips maken de toekomst voor nieuwe apps op de 60PFL8708S toch wat onzeker. Jammer!

Ambilight + Hue

Over naar één van de meest spectaculaire features van deze TV. Ambilight + Hue. Wanneer je een set Hue lampen in huis hebt gehaald, kun je deze met de 60PFL8708S verbinden om een gezamenlijk netwerk van licht in huis te creëren. Hiervoor gebruik je een speciale iOS of Android app. Hierop kun je op een plattegrondje ingeven waar de lampen in de huiskamer staan zodat de TV kan inschatten welke kleuren ze moeten hebben en hoe vel ze moeten branden.

De ervaring van deze combinatie is echt waanzinnig. Wanneer je naar Jaws kijkt, lijkt het alsof de hele woonkamer wordt ondergedompeld terwijl vrijwel iedere Pixar film jouw woonkamer in één grote kinderdisco verandert.

Toch is er ook een nadeel aan deze combinatie. Jouw smartphone of tablet regelt constant de communicatie tussen de 60PFL8708S en de Hue set. Hierdoor raakt je accu sneller leeg. Ik heb de 60PFL8708S getest met de Xperia Z1 die, als het moet, twee dagen mee kan. Als ik aan het einde van de dag twee films kijk, is de telefoon halverwege de tweede film toch echt helemaal leeg. Hier zit dan weer één van de voordelen wanneer Philips over gaat op Android ;-).

De 3D ervaring

Philips lever de 60PFL8708S met vier passieve 3D brillen. Gelukkig zijn ze goedkoop, want in een gezinssituatie zijn het er al snel te weinig. Gelukkig zijn dit de meest goedkope brillen die er zijn, dus bijkopen is geen grote investering.

Philips 65PFL9708 Brillen

Het is wel zo dat een 3D film het effect van Ambilight + Hue teniet doet. Door de bril valt heel veel van de omgeving weg. Daarnaast is het beeld iets meer gedimd waardoor de Hue verlichting feller lijkt. In de praktijk was dit voor mij geen fijne combinatie.

Geluid

De achterkant van de 60PFL8708S bestaat voor een groot deel uit glas, maar aan de onderkant is iets bijzonders aan de hand. Hier zit alle elektronica inclusief de Ambilight verlichting. Doordat dit deel van de TV wat dikker is, heeft Philips hier een soort van actieve subwoofer in verwerkt. Het is lang geleden dat ik echt onder de indruk was van het geluid van een TV. Met de Elevation is Philips dit gelukt. Ik zou geen behoefte hebben aan een soundbar voor deze TV, als is een echte surroundset voor films en games altijd wenselijk.

Design

En dan tenslotte het design van de 60PFL8708S. Daar gaat het namelijk ook om bij de Elevation TV. Zoals ik al aangaf krijg je voor het eerst een muurbeugel bij een Philips TV. Dit is belangrijk. Wanneer je een reguliere beugel zou gebruiken, blokkeer je veel van het Ambilight licht. Vandaar dat Philips deze gratis meelevers.

Philips-Elevation-Voet

Ook de voet van de 60PFL8708S is bijzonder geworden. Deze is voor een groot deel van transparant plastic. Voor de optimale Ambilight ervaring geniet het de voorkeur de Elevation aan de muur te hangen, maar dit is de next best thing.

Conclusie

De Elevation is misschien wel de meest bijzondere Full HD TV die we in 2013 op de markt hebben zien komen. Kan ik nadelen benoemen aan deze TV? Eigenlijk niet. Nouja, behalve de strategie van Philips om op Android over te gaan voor haar SMART TV’s. Dat maakt dat ik zou wachten op een opvolger. Had Philips deze aankondiging niet gedaan, had ik hier graag mijn portemonnee voor getrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.