Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Epson Expression Photo XP-950 printer met 4.5 sterren.

The Good
  • Enorm heldere afbeeldingen
  • printen van rand tot rand
  • Twee papierladen
  • WiFi
  • WiFi Direct
  • Tot A3 formaat papier ondersteuning
The Bad
  • De interface op het scherm kan gebruiksvriendelijker


Met de Expression Premium XP-700 printer wist Epson mij vorig jaar enorm te verrassen. Voor iedereen die vooral foto’s print, heeft Epson nu de XP-950 bedacht die qua design niet echt anders is dan de eerdere all-in-one printers uit de Expression lijn.

Design

Qua design heeft de XP-950 ons op het eerste gezicht weinig nieuws te melden. Bediening gaat via het touchscreen en het touchpanel die beiden omhoog klappen wanneer je gaat printen. Links vinden we achter een klep nog een SD en micro-SD slot weggestopt met daaronder een goed toegankelijke USB poort.

Doordat de printer vooral op fotografen is gericht, ontbreekt het aan een ADF (automatic document feeder) voor de scanner. Dat maakt de XP-950 relatief compact, maar kan een gemis zijn als je ook veel scanwerk hebt.

Wanneer je de klep en scanplaat optilt, kijk je meteen in de printer en komt de printkop met de inktpatronen keurig voor je geschoven. De XP-950 kent maarliefst zes verschillende inktpatronen om haar foto’s mee af te drukken. Gelukkig zijn ze nog steeds individueel vervangbaar.

Papier enzo

De onderkant van de XP-950 bevat twee laden voor papier. De onderste is duidelijk voor standaard A4 formaat bedoelt terwijl de bovenste flexibel inzetbaar is. Sterker nog, je kunt via de klep aan de achterkant zelfs A3 papier aan de XP-950 voeden.

Hebben we alle papiersoorten gehad, zijn we er nog niet. Er zit een slimme CD/DVD houder in de onderkant van de printer verwerkt. Deze trek je eruit om direct op je blanco CD’s te printen. Slim bedacht!

Printsnelheid

Epson vertelt ons dat de printer ruim 8 vel aan tekst per minuut moet kunnen produceren. Iets minder wanneer we kleur toevoegen. Nu voeren we hier geen labtests uit, maar ik kan zeggen dat het in mijn beleving wel aardig klopt. Langzaam wordt het pas bij dubbelzijdig afdrukken. De XP-950 neemt de tijd voor de inkt om te drogen om vlekken te voorkomen. Toch is dit ook niet heel dramatisch.

Laat ik een A3 foto uit de printer rollen, dan meet ik de langzaamste print. Natuurlijk komt dit door het papierformaat, maar ook doordat ik de hoogste kwaliteit van de printer eis. De XP950 heeft er dan ongeveer 3 minuten voor nodig om een mooie, strakke print af te leveren.

Gebruiksvriendelijkheid

Qua gebruiksvriendelijkheid kan ik wel een paar kleine nadelen bij de XP-950 benoemen. Installeer je de printer via WiFi, kan dat frustrerend zijn wanneer je het wachtwoord handmatig in moet geven. Je krijgt een soort van T9 toetsenbord waarbij je voor een kleine letter C in totaal zes keer op de 1 knop moet drukken. Als je pech hebt, ben je dus even bezig.

Ook voor foutmeldingen wordt het display amper gebruikt. Je krijgt de volledige informatie bij problemen alleen wanneer je de printer een foutrapport laat printen. Dit voelt als papierverspilling. Hier heeft Epson dus nog wat werk liggen.

Printkwaliteit

De kwaliteit van de prints uit de XP-950 zijn boven verwachtingen. Wanneer ik vanuit Photoshop afdrukken maak, geeft de printer mij de volledige controle. Laat ik de printer zelf de kleuren managen, dan ben ik daar ook zeer tevreden over. Dit is Epson wel toevertrouwd.

Conclusie

Ook met de XP-950 weet Epson weer een prima fotoprinter neer te zetten. Het feit dat er zes inktpatronen in gaat zal een aantal mensen afschrikken, maar het gaat om de fotokwaliteit en deze inktpatronen zijn separaat vervangbaar. De kosten liggen daardoor niet enorm veel hoger dan bij een systeem met minder patronen terwijl de kwaliteit zeker zichtbaar is in de uiteindelijke afdrukken van de printer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.