Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Epson Expression Premium XP-700 printer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goedkoop printen
  • Goede foto-afdrukken mogelijk
  • Twee papierladen
  • Handige sleuf om de CD mal op te bergen
  • Snel te installeren

THE BAD

  • Scansoftware laat echt te wensen over

2012 is het jaar dat Epson een nieuwe lijn inktjetprinters introduceerde. Nu doen ze dat wel vaker, maar ditmaal was er iets bijzonders aan de hand. De nieuwe Claria inktpatronen moeten het printen met deze printers goedkoper maken dan bij gebruik van een laserprinter.

Design

Wat mij echter opvalt, is het uiterst compacte design van deze alles-in-één printer van Epson. Niet dat ik geen kleinere printers ken, maar deze printer herbergt naast een scanner, ook nog eens een dubbele papierlade en een handig opbergvak voor de CD-mal.

Epson Expression Premium XP-700 Gesloten

Installatie

Ik ging bij de installatie een beetje buiten het boekje om. Dat wil zeggen, ik heb de printer op het stroom aangesloten en heb hem daarna via het menu op het draadloze netwerk aangesloten. Dat aansluiten verloopt gewoon via de WPS knop van mijn router. Handig!

Op mijn Windows 7 laptop moest ik wel eerst een hele lading software installeren voor ik van de printer gebruik kon maken. De Windows 8 desktop die ik ook in het netwerk heb hangen, kwam zelfstandig met de vraag of hij de software mocht downloaden en installeren. Dat is handig! Daarna voorzag de Windows 8 desktop de Expression Premium XP-700 meteen even van een firmwareupdate.

Printen op papier

Zoals ik al vertelde, beschikt de Expression Premium XP-700 over twee papierlades. Terwijl ik de onderste lade vul met gewoon A4 papier, heb ik in de bovenste lade ruimte voor een stapeltje fotopapier.

Epson Expression Premium XP-700 Papierladen

Terwijl ik in Word gewoon direct naar standaard A4 print, heb ik nu dus de luxe om in programma’s als Photoshop aan te geven dat ik liever naar de lade met fotopapier print. Handig!

Hoewel we hier geen labtests doen voor wat betreft de kosten van een printje, kan ik wel ingaan op de kwaliteit van de prints die de Expression Premium XP-700 levert. Voor een printer die moet concurreren is de kwaliteit van de print ronduit fantastisch. Van de andere kant, voor een inktjetprinter is de kwaliteit gewoon heel goed.

Printen op CD

Het is met de Expression Premium XP-700 ook mogelijk om te printen op CD’s. Hiervoor heeft Epson een handige mal bij de printer geleverd. Deze hoef je niet los van de printer te bewaren, maar schuif je gewoon in de onderkant van de printen om hem op te bergen. Handig!

Epson Expression Premium XP-700 CD Mal

Scannen

De Expression Premium XP-700 bevat geen ADF (automatic document feeder), maar alleen een scanplaat. Scannen gaat dus document voor document. Wil je het sneller, dan moet je de Expression Premium XP-800 in huis halen.

De kwaliteit van de scans laat weinig te wensen over, maar dat is anders voor de scansoftware. Wanneer je net als mij handleidingen graag in de doos laat liggen, ben je even aan het puzzelen om de scansoftware onder de duim te krijgen. Je moet hiervoor de digitale handleiding lezen omdat de geprinte handleiding het alleen maar over scannen vanaf de printer heeft.

Epson Expression Premium XP-700 SD-Kaart

Dat kan namelijk ook en is niet zo’n hele gekke gedachte. Je legt je document op de scanplaat en selecteert de computer waar deze naartoe mag. De printer regelt de rest en start de software op jouw computer. Wat ook handig is, is de mogelijkheid om te scannen naar een SD of CF kaart die je in de printer kunt steken.

Mobiel gebruik

Qua mobiel gebruik heeft deze printer ongeveer alles in huis dat je mag verwachten van een moderne printer. Natuurlijk is het mogelijk om vanuit iPrint te printen, maar ook Apple’s eigen AirPrint wordt ondersteund. Kan je geen directe verbinding leggen met je mobiele apparaat, dan is het ook nog mogelijk om gebruik te maken van Google Cloudprint of om gewoon het document per e-mail naar de printer te sturen. Je kunt dus alle kanten op.

Conclusie

Als ik kijk naar het scannen van documenten, valt het gebruiksgemak van de Expression Premium XP-700 van Epson wat tegen. De software kan echt nog wel wat gebruiksvriendelijker. Kijk ik naar de verdere mogelijkheden van de printer, dan is dit duidelijk een allemansvriendje. Een printer die eigenlijk door ieder apparaat kan worden gebruikt en daarnaast ook nog eens de mogelijkheid biedt om zowel goedkoop als op hoge kwaliteit te printen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.