Picture of Sven Meijer
Sven Meijer

Review: B&O H6, luister met draagbaar vakmanschap

Sven Meijer beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Synergie tussen design en geluid. Waar voor je geld.

THE BAD

Bang & Olufsen staat bekend om de krachtige mix tussen superieur geluid en design dat je wilt dragen. Wil je een comfortabel, goed uitziende en ook nog eens een sociale koptelefoon? Beluister dan eens de B&O H6.

B&O Play H6 editions

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn twee prachtige kleuren-edities van de H6 verkrijgbaar, Natural leather en Agave leather. Het maakt niet uit welke van de twee je kiest als koptelefoon of accessoire, ze zijn beide geweldig mooi om om je nek te dragen. En voor het geluid hoef je het zeker niet te laten, want met zijn uitgebalanceerde mid-range sound en krachtige bass heb je de garantie dat bijna elke muziekstijl, elke noot en elke frequentie fijn te beluisteren is.

Bang&Olufsen H6

Unpacking

De verpakking heeft nog wel eens een scheve verhouding met hoe het product daadwerkelijk presteert en niet geheel onbelangrijk, hoe het product aanvoelt. Het is natuurlijk ook een stuk hardware wat je lang zult gaan dragen. Met de streng uitgekozen materiaalsoorten die in en om de koptelefoon zult vinden hoef je hier niet bang voor te zijn.

Bang&Olufsen H6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No-nonsense, zo mag je de unpacking omschrijven. Geen trucjes, gewoon de sleeve er afhalen en je treft de H6 aan verzonken in uitgesneden zacht zwart foam. Onder de laag met koptelefoon tref je andere accessoires aan zoals de handleiding, enkele andere garantie en safety boekjes, uiteraard een 3.5 jack kabel met geïntegreerde volumepanel, een transport hoesje en een losse 3.5 vliegtuig converter. Deze laatste zorgt ervoor dat je in het vliegtuig gebruik kan maken van je koptelefoon omdat deze enkel stereo converteert naar dual mono 3.5 geluid. Slim over nagedacht!

Materiaal 8/10

Op de toegewijde H6 website vind je uitgebreide informatie over de H6 waar de maker trots over verteld. Om een voorbeeld te geven: 

The head band needs to be durable and age with grace. Therefore, we have chosen cow leather, that gains patina and personality when worn.

Ze staan echt achter hun product door per onderdeel aan te durven geven van welk materiaal de H6 is gemaakt. Zo is de nekband gemaakt van koeienleer en de earpads van lamsleer om de headphones zacht op de oorschelpen te laten rusten.

Bang&Olufsen H6
Met de ondertitel naadloos design kom ik er ditmaal niet aangezien de H6 twee mooie strakke naden langs de randen heeft lopen.

Daarnaast zijn de metalen delen zoals het geborstelde metaal op de earpads en de brug van de koptelefoon gemaakt van licht aluminium. Hierdoor blijft het dragen van de toch mooi robuuste koptelefoon prettig over een langere tijd.

Geluid 9/10

Dan komen we aan bij de geluidservaring, waar het uiteindelijk toch het meeste om gaat voor velen. Ik wil hierbij meteen een conclusie trekken, het geluid is fenomenaal. Bloedzuiver in hoge en lage tonen, fijne zangstukken worden 1 op 1 doorgegeven en de bass reproductie gaat erg diep.

BEO H6 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij onze frequentie test haalde de koptelefoon de reikwijdte van 10 Hz naar 200 Hz en 22 kHz naar 8 kHz met gemak. Door de test waarbij de laagste bass-frequentie aan de kaak wordt gesteld heb je echt het gevoel dat je oren van links naar recht worden getrild. Heerlijk, want ik heb nogal wat stevige nummers op mijn favoriete playlist staan.

Maar ook vooral belangrijk, hoe haalt de H6 diepe bass naar boven in bijvoorbeeld Rock/Elcktro muziek zoals Random Access Memories van Daft Punk? (ruwe soundfiles uiteraard). Heerlijk kan ik je zeggen. En waarom? Omdat dit album vocals/gitaar/synthesizer/elecktro en drum bevat waardoor al vanaf nummer 1 alle fronten worden getest. De H6 presteert je in een extra dimensie te laten zweven door de diepe klankenkast en kristalheldere hoge tonen. Love it!

Overigens is de H6 alleen via de snoer te gebruiken naar mobiel of computer. Draadloos audio door zenden staat er namelijk om bekend geluidsverlies op te leveren afhankelijk van afstand en overige factoren. Hiermee garandeert B&O een geluidskwaliteit waar je goed voor betaald.

Design 8/10

Op zicht stapt het design nog wel redelijk in de maat, het heeft een ronde afwerking op beide earpads en donut-vormige kussentjes voor om de oren. Het zit ‘m meer in de afwerking van het aluminium, zoals geborsteld stalen plaatjes op de oorstukken en afgeronde sluitstukken tussen de boog van de koptelefoon met de oorpads. Esthetisch verantwoord mogen we deze dus zeker noemen en als kers op de taart krijg je dat ook het strak gestileerde logo van B&O aan weerszijden. Ook kunnen we spreken van functioneel design omdat de hoek waarin je de 3.5 jack in moet stoppen precies 45 graden is en daardoor bepalend wordt voor de vorm van de koptelefoon. 

BEO H6 5

Draagcomfort en gebruiksgemak 8/10

Enkele heerlijk zachte kussentjes op je hoofd en lamsleer die tegen je flanken aan knuffelt, dat wil toch iedereen? Ik wel, daarom schrijf ik deze recensie terwijl ik de H6 gebruik en geniet ik van elke seconde die ik luister zonder last te krijgen van de unit die ik mijn hoofd draag. En wil je ervoor zorgen dat het leer zacht en ongeplooit blijft? Dan zorg je ervoor dat je het meegeleverde zakje altijd tijdens het transporten om de B&O H6 heen hebt zitten.  

Aan het meegeleverde zakje is ook, net als de koptelefoon, genoeg aandacht besteed en heeft een mooie afwerking aan het touwtje gekregen.
Aan het meegeleverde zakje is ook, net als de koptelefoon, genoeg aandacht besteed en heeft een mooie afwerking aan het touwtje gekregen.

 

 

Bang&Olufsen H6
Door de vier kussentjes in je nek en op je hoofd vormt het dragen van de H6 geen enkel obstakel.

Och, laten we niet een sociaal hoogstandje van de koptelefoon vergeten. Je kan namelijk ook met de H6 je muziek doorspelen met een extra 3.5 kabeltje (niet extra inbegrepen) en een ander geluidsdevice zoals een koptelefoon of bijvoorbeeld Bluetooth speaker. Geniaal! Dus uitnodigen die vrienden van je, ga lekker studeren of gamen, whatever, zolang je maar lekker van dezelfde audio kan genieten!

Bang&Olufsen H6
Links zie het design van de H6 in vol ornaat met een kabel waar de + en – volumecontrole (rechts) aan vast zit.

 

Conclusie 9/10:

Ja, je leest het al door de regels heen, maar ik ben verkocht en misschien als jij deze review hebt gelezen is de H6 ook wel uitverkocht. Wie weet. Maar wees nu eerlijk, dit ziet er toch lekker uit? Voor het kristalheldere geluid en diepe bass hoef je het niet te laten, misschien alleen wel voor de prijs. Je mag namelijk €399,- neerleggen voor dit stukje meesterwerk en dat kan nog wel eens een overweging waard zijn. De Bang&Olufsen H6 kan je aanschaffen via via de B&O online winkel.

Veel luisterplezier!

Bang&Olufsen H6 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.