Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Tefal Gourmet Déco 8 Inox & Design met 4.5 sterren.

The Good
  • Goede anti-aanbaklaag
  • Opbergruimte voor het snoer
  • Snel op temperatuur
  • Goed schoon te maken
The Bad
  • Mooi design, maar niet uitzonderlijk


De kerst komt er weer aan en dat is voor sommigen een mooi moment om dat oude gourmetstel op zolder eens te vervangen voor een model dat nog niet tot op het bot is versleten. Vorig jaar bekeken we rond deze tijd de 10-persoons Tefal Gourmet 10 Inox & Design. Dit jaar is het de beurt aan de 8-persoons Gourmet Déco 8 Inox & Design van Tefal.

Unboxing

De uitrusting van de Gourmet Déco 8 Inox & Design is relatief simpel. Je krijgt het stel, de bakplaat en 8 pannetjes. De pannetjes moet je wel nog even zelf in elkaar zetten. De handvatten zitten namelijk los in de doos. De doos heeft wel voldoende ruimte om de pannetjes in op te bergen wanneer je ze in elkaar hebt zitten. Dat was met het gourmetstel van vorig jaar toch net even anders. Het enige dat aan de set mist zijn houten spateltjes.

Tefal Gourmet Deco 8 Inox & Design Pannetjes

Design

De Gourmet Déco 8 Inox & Design is voorzien van een RVS band die om het stel heen loopt en geeft hem een luxe, maar moderne afwerking. Prima voor aan de kersttafel. De band wordt enkel onderbroken voor de aan-uit schakelaar die voor de duidelijkheid voorzien is van een lampje.

Tefal Gourmet Deco 8 Inox & Design met pannetjes

De bakplaat is net als de pannetjes voorzien van een Tefal anti-aanbaklaag. Deze leeg is lekker dik en doet zijn werk erg goed. Tijdens de twee sessies die we er op dit moment mee hebben gedaan hebben we voor zowel de plaat als de pannetjes nauwelijks vetten hoeven te gebruiken.

De bakplaat is voorzien van de bekende thermo-spot van Tefal waardoor je ziet wanneer de bakplaat de ideale temperatuur heeft om erop te bakken.

Tefal Gourmet Deco 8 Inox & Design Thermo Spot

Een ander detail aan de bakplaat is de ronde opening. Hoewel ik gewend ben om pannenkoekjes en dergelijke in een pannetje te maken, kun je hier ook de cirkel voor gebruiken. Het nadeel is wel dat dit de ruimte van de andere deelnemers beperkt. Ik heb dan ook niet het gevoel dat dit een belangrijke feature is.

Wat handig is, is dat Tefal in de bodemplaat ruimte heeft bewaard om je snoer in op te rollen. Zo kun je de lengte van het snoer ook aanpassen op de lengte die je nodig hebt. Een slim detail aan de Déco 8 Inox & Design.

Tefal Gourmet Deco 8 Inox & Design Kabel Management

De Déco 8 Inox & Design is een rond gourmetstel. Wat veel mensen niet weten, is dat het handig is om een gourmetstel uit te zoeken die bij je tafel past. Een rond stel (of ovaal in ons geval) is ontworpen voor ronde tafels. Zet je hem (net als ons) op een rechthoekige tafel, dan hebben de mensen in het midden van de tafel minder ruimte en moeten de mensen aan het hoofd van de tafel verder strekken om bij hun voedsel te komen.

Gebruik

Wat opvalt tijdens het gebruik, is de kwaliteit van de anti-aanbaklaag van Tefal. Hoewel ik in onze twee testsessies amper tot geen vet heb gebruikt, is er nauwelijks iets aangebrand. De meeste vleessoorten bevatten van zichzelf immers voldoende vetten. Alleen wanneer je sponsachtige ingrediënten als champignons gaat gebruiken, moet je wel vet toevoegen. Deze ervaring had ik zowel met de bakplaat als met de pannetjes.

Tefal Gourmet Deco 8 Inox & Design zonder pannetjes

Het verminderen van het vet dat je nodig hebt, heeft nog een groot voordeel. Er komt ook minder rotzooi in de lucht waardoor je de Déco 8 Inox & Design minder lang ruikt en minder snel last krijgt van bijvoorbeeld vetaanslag op je lampen, plafonds en muren. Ideaal.

Het laatste voordeel bij het gebruik zit hem in het vermogen van de Déco 8 Inox & Design. Met 1050 Watt is het gourmetstel in no-time op de juiste temperatuur om te gourmetten. Een leuk stukje gebruiksgemak.

Schoonmaken

Zitten de buiken vol, is het tijd om het stel schoon te maken. Hoewel Tefal een handwasje adviseert om de anti-aanbaklaag goed te houden, kun je de bakplaat en pannetjes ook prima door de vaatwasser halen. Natuurlijk slijt het geheel dan wel wat sneller. Het is dus maar net waar je jouw prioriteit stelt.

Tefal Gourmet Deco 8 Inox & Design zonder bakplaat

Wanneer de bakplaat van het stel verwijderd is, hou je een frame van voornamelijk RVS over. Dit is met een doekje prima schoon te houden. Met een paar minuten schoonmaakwerk is de Déco 8 Inox & Design dan ook weer klaar voor gebruik. Fijn!

Conclusie

Dat Tefal al jaren ervaring heeft met het maken van gourmetstellen, zien we terug in de Déco 8 Inox & Design. Natuurlijk valt er niet heel veel te innoveren, dus Tefal zoekt de perfectie op in de details. Een goede anti-aanbaklaag op de pannetjes en de bakplaat, een RVS onderstel, een stroomschakelaar en de ruimte om het snoer onder het apparaat op te rollen. Prima werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.