Review: Tefal Gourmet 10 Inox & Design

Eerste kerstdag stond ook bij ons de traditionele Gourmet op het menu (en met oud en nieuw doen we het vast nog eens dunnetjes over). Een mooi moment om de Gourmet 10 Inox & Design van Tefal eens onder de loep te nemen.

Unboxing

In de doos van de Gourmet 10 Inox & Design vinden we het apparaat met de bakplaat. Daarnaast vinden we de handleiding, het netsnoer en tien pannetjes met losse handvaten. Deze moeten we zelf in elkaar zetten.

De keuze om deze zelf in elkaar te zetten is slim om de verpakking lekker compact te kunnen houden. Dit soort producten vertoeft echter veel tijd op zolder en dan is het wel fijn wanneer je alles nog in de doos kwijt kunt. Dat is nu even prutsen ;-).

Hoewel het met een beetje slim inpakken wel lukt om alles terug in de doos te krijgen, mis ik wel houten/plastic spatels. Deze worden in de handleiding aanbevolen, maar ontbreken aan het pakket. Wanneer je hem dus vlak voor de maaltijd opent, is het te laat om nog even naar de winkel te gaan om spateltjes te halen.

Handleiding

De handleiding van de Gourmet 10 Inox & Design is nogal dun. Het enige dat ik altijd uit een handleiding voor dit soort toestellen wil weten, is een schoonmaakadvies. Helaas concentreert de handleiding zich op informatie voor de steengril variant. Ik gokte er dus maar op dat ik de grilplaat en pannetjes in de afwasmachine kon plaatsen.

Design

Qua design is de Gourmet 10 Inox & Design een opmerkelijke prestatie. Het is de eerste keer dat ik een 10-persoons gourmetstel op tafel heb staan dat zo weinig ruimte inneemt. De vraag is natuurlijk wel of je er met 10 personen aan wilt zitten omdat je op het gegeven moment niet meer bij de pannetjes kan. Mijn advies? Maximaal 8 personen aan tafel, dan blijft het praktisch.

Tefal heeft ervoor gekozen om de grilplaat bovenop de Gourmet 10 Inox & Design te voorzien van een handige Thermo-Spot. Ideaal, omdat je zo goed kunt zien wanneer de Gourmet klaar is voor gebruik. Dan is deze namelijk egaal rood.

De chroom-achtige bogen zijn typisch voor het design dat Tefal voor de Gourmet 10 Inox & Design heeft gekozen. Ik geef toe dat ze heel mooi zijn, maar zijn ze ook praktisch? Daar kom ik zo op terug.

In het midden, op de lange kant van de Gourmet 10 Inox & Design, zit aan de ene kant de schakelaar en aan de andere kant het netsnoer. Hoewel de schakelaar overal mag zitten, zit het netsnoer toch wel erg vervelen. Doorgaans probeer je net netsnoer over de kop van de tafel weg te laten lopen. Nu moet deze langs een aantal borden lopen. Dit kan gewoon een persoonlijk probleem zijn natuurlijk ;-).

De Pannetjes

De handvatten van de pannetjes zijn voorzien van een plastic verhoging die voorkomt dat je het handvat vastpakt op de plek waar het heet kan worden. Erg slim van Tefal. Daarnaast is de structuur aan de onderkant zo dat je met twee vingers toch veel grip op het pennetje houdt.

Wat wel tegenvalt is de gewichtsverdeling. Het pannetje is nauwelijks zwaarder dan het handvat. Leeg willen ze dus een beetje wankel aanvoelen. Ze zijn ook dunner dan pannetjes die ik van oude Tefal Gourmetsystemen ken. Tijdens het gourmetten zelf heb je hier verder geen last van.

Grillen

De grilplaat van Tefal is voorzien van de voor Tefal zo typische antiaanbaklaag. Hoewel je in de praktijk toch wat vet nodig zal hebben, werkt dit erg goed. Omdat je (als je met minder dan 10 personen aan het gourmetten bent) een pannetje over hebt, kun je daar mooi de resten van de grilplaat in schuiven.

Toch loop ik hier ook tegen een nadeel van de grilplaat aan. Nouja, van die mooie bogen die erlangs lopen. Wanneer de persoon in het midden het vlees van de grilplaat op zijn bord wilt schuiven, zit deze boog ertussen. Die wordt dus heel snel, heel smerig en de voedselresten koeken snel aan.

Schoonmaken

Zoals ik al aangaf is de informatie over het schoonmaken nogal summier. Mijn praktijktest laat echter zien dat de grillplaat en de pannetjes prima mee kunnen draaien in de afwasmachine. De rest van de machine is prima schoon te maken met een doekje met een beetje Glasex erop. Alleen met de aangekoekte resten op de bogen had ik wat meer moeite. Een droge doek leverde het beste resultaat op. De bogen zijn namelijk goed genoeg gepolijst voor het aangekoekte materiaal om los te kunnen komen. Het heeft alleen een beetje wrijving nodig. Wellicht dat ik de volgende keer de bogen ook maar invet voor gebruik ;-).

Conclusie

De Gourmet 10 Inox & Design is één van de mooiere gourmetstellen die ik heb gezien. Het is alleen jammer dat de mooie bogen aan de zijkant in de praktijk een beetje in de weg zitten en erg snel vies worden. Ook de informatie over het schoonmaken van de Gourmet 10 Inox & Design is veel te summier.

Hoewel ik het niet aan kan raden om daadwerkelijk met tien man om de tafel te gaan zitten, ben ik verder enorm tevreden. Hij is lekker snel op temperatuur en blijkt gemakkelijk schoon te maken. Laten we wel wezen, die twee dingen zijn toch het belangrijkst aan een systeem als dit.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Maximaal 10 pannetjes
  • Goede antiaanbaklaag
  • Thermo-Spot op de grilplaat
  • Vlot schoon te maken
  • Lang netsnoer

THE BAD

  • Pannetjes gaan na assemblage lastiger in de doos
  • De mooie bogen zitten een beetje in de weg en worden heel snel, heel vies
  • Handleiding is wat summier voor dit model

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events