Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Test: Peaq PPA20BT (Speaker)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooie, zware speaker
  • Vol geluid zolang je hem niet te hard zet
  • Duidelijke statusverlichting

THE BAD

  • Vreemde USB kabel
  • Geen echte anti-slip in de voet

Peaq, één van de huismerken van de Media Markt/Saturn, komt komend jaar met de PPA20BT bluetooth speaker. Een kleine speaker die nog geen twee tientjes gaat kosten. Wat je daarvoor koopt, mocht ik de afgelopen periode testen.

Unboxing

In de verpakking van de PPA20BT vinden we naast de speaker ook een stapel boekjes, een tasje en een bijzonder USB kabeltje. Aan de ene kant zit een micro-USB kabel terwijl de andere kant een volwaardige USB poort en een 3,5mm jack aansluiting heeft.

IMG_8667

Bijzondere kabel

De kabel die je bij de speaker krijgt is bijzonder en heb je niet alleen nodig om de speaker te laden, maar ook om hem met apparaten zonder bluetooth te gebruiken. Bijvoorbeeld als je hem op een oude laptop aan zou willen sluiten.

Hoewel de kabel wel voor een reguliere micro-USB te vervangen is voor het opladen, sta je voor een uitdaging om deze te vervangen wanneer je de analoge 3,5mm verbinding wenst te gebruiken. De speaker heeft wel een reguliere 3,5mm aansluiting, maar die is voor een hoofdtelefoon. Wees dus zuinig op het kabeltje. Zeker wanneer je de hoofdtelefoonaansluiting wilt gebruiken om diverse speakers aan elkaar te koppelen.

IMG_8669

Design

De driver van de PPA20BT zit in een metalen omhulsel. Dit geeft de speaker een enorm stevig gevoel en laat hem ook lekker zwaar aanvoelen. Doordat de speaker niet gelakt is, krijg je een pure metaalkleur. Het nadeel is wel dat je uit moet kijken voor krasjes. Daar krijg je dat handige tasje voor 😉

Aan de voorkant zijn ook diverse bedieningsknoppen te vinden. De M-knop schakelt tussen bluetooth en bedraad afspelen. Tijdens bleutooth gebruik is de verlichting van de speaker blauw. Bedraad kleurt de verlichting rood.

IMG_8665

Aan de onderkant heeft Peaq een soort van anti-slipring aangebracht. Op de meeste oppervlakken werkt dit helaas niet echt. Hij doet wel goed zijn werk om resonantie te voorkomen.

Geluid

Gewicht is doorgaans een goede indicatie voor de kwaliteit van de speaker. Als ik hem vergelijk met het standaard geluid van mijn tablet, smartphone of laptop is de PPA20BT zeker een geluidsverbeteraar. Daarnaast kan hij een aardig stuk harder.

Het algemene klankbeeld is voor een speaker met maar één driver behoorlijk vol. Tenzij je op hem op vol vermogen gaat gebruiken. Dan ga je toch echt inleveren op de bass.

Vergelijk ik de PPA20BT met andere speakers in deze prijsklasse, dan zie ik dat Peaq ambitieus is. Sterker nog, ik betwijfel of je voor €19,99 echt iets beters gaat vinden. Voor deze geluidskwaliteit zou ik zelf een tientje meer over hebben gehad.

De PPA20BT bevat ook een microfoon zodat je de speaker kunt gebruiken om te bellen. De speaker bevat weinig ruisonderdrukking, maar verder werkt het prima.

Conclusie

Het is heel jammer dat Peaq voor deze speaker een ‘raar’ USB kabeltje heeft gemaakt. Ik zag liever één USB kabeltje en één audiokabeltje zodat je de mogelijkheid hebt deze gemakkelijk kun vervangen. Verder kan ik met de prijs die Peaq vraagt in gedachten gewoon geen slechte punten benoemen.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.