Test: Kobo Aura (e-Reader)

Als ik aan de e-readers van Kobo denk, dan denk ik aan de puffy achterkant. Alsof je een oud, Engels bankstel in de hand hebt. Het voelt prettig, maar oogt toch wel heel klassiek. Met de nieuwe Aura slaat Kobo een compleet andere richting in. De achterkant ziet eruit of de Aura uit een sci-fi film komt terwijl het display onder een laag gematteerd glas ligt. Eindelijk een e-reader voor moderne mannen dus!

Het nieuwe ontwerp met de glasplaat doet het design van de Aura goed. De e-Reader ziet er veel meer uit als een tablet en voelt prettig aan tijdens het gebruik. Het display zelf heeft een dikke rand zodat je ruimte hebt om hem stevig in de hand te houden zonder dat je per ongeluk pagina’s omslaat. Een prima overweging.

Kobo-Aura-Knoppen

Met een gewicht van 240 gram is de Kobo Aura wat zwaarder dan je van een e-reader zou verwachten. In de praktijk werkt dit wel mee aan een prettig gevoel in de hand. Prima dus. Ook de rubber-finish achterkant voelt erg prettig aan tijdens het lezen. We kunnen dan ook stellen dat de Aura van Kobo een enorme stap voorwaarts is qua design.

Het display van de Aura is voorzien van Regal Waveforms. Een nieuwe techniek die het aantal laadmomenten van het eInk display sterk reduceert. De Aura slaat bijna 100 pagina’s op in het geheugen waardoor het apparaat enorm snel kan bladeren.

Kobo-Aura-Aansluitingen

De Aura van Kobo is, zoals de naam misschien al doet vermoeden, voorzien van LED verlichting in de e-reader zelf. Dit maakt het lezen in een donkere ruimte erg prettig. Niet alleen omdat je geen lampje hebt om mee te rotzooien, maar ook omdat de verlichting mooi gelijkmatig is.

De testperiodes van Kobo zijn altijd erg kort en dat maakt het lastig om me echt te verdiepen in de vele mogelijkheden van de Kobo software en het ‘reading life’ dat Kobo zo enorm promoot. De mogelijkheden van de Kobo software zijn de laatste jaren enorm gegroeid. Daarbij promoot Kobo vooral de eigen boekenwinkel. Hoewel Kobo natuurlijk alle recente boeken verkoopt, bevat de winkel ook een enorm assortiment gratis boeken.

Kobo-Aura-Achterkant

Toch wil ik één onderdeel wel even uitlichten en dat is de integratie met Pocket. Deze stelt je in staat om via de ingebouwde WiFi websites te downloaden en onderweg beschikbaar te stellen. Daarbij sloopt Pocket alle navigatie en overbodige beelden weg. Omdat je artikelen wel van te voren klaar moet zetten, is het wel de vraag of je dit in de praktijk gaat gebruiken.

Conclusie

Qua design en schermtechniek is de Aura een enorme stap voorwaarts voor Kobo. De Aura ligt heerlijk in de hand en ziet er gewoon lekker modern uit. Dit in combinatie met het goede display dat ook nog eens lekker vlot reageert maken de Aura een prima eReader.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Ligt heerlijk in de hand
  • Mooi display
  • Goed leesbaar
  • Goede verlichting
  • Veel gratis boeken beschikbaar

THE BAD

  • Pocket app werkt omslachtig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events