Test: Dremel 4200

Dremel heeft de EZ-Change gedachte verder doorgevoerd in haar multitools. Hoewel we bij de Dremel 8200 al kennis maakten met de EZ-Change snelspankop, is de nieuwe Dremel 4200 voorzien van een EZ-Change spantang zodat accessoires nog sneller te verwisselen zijn. Daarnaast lijkt het accessoirepakket op zich al een goede reden om voor deze uitvoering te kiezen.

Unboxing

Het hele Dremel 4200 pakket bevat 75 accessoires om mee te slijpen, te polijsten, te schuren etc. Daarnaast bevat het vier verschillende tools die je meer mogelijkheden geven om de multitool creatief in te zetten. Wil je weten wat er precies allemaal in zit? Dremel heeft een mooi lijstje gemaakt, dus dat sla ik even over ;-).

Dremel 4200 Unboxing

Handig is dat het geheel in een koffertje zit en dat de koffer ruimte biedt aan extra accessoires en tools.

Dremel 4200 Packshot

De handleiding

In vorige reviews hebben we de handleiding een beetje buiten schot gehouden, maar ditmaal neem ik hem toch op de korrel. Tekstueel bevat de handleiding veel informatie, en er zijn ook veel plaatjes. Doordat de handleiding voor Dremels in het algemeen is geschreven (met een update voor de nieuwe spankop), is het soms wel even zoeken. Vooral als je de naamgeving van de tools goed kent. Dit kan echt wel wat duidelijker.

De snelspankop

Ik zei het al even, de Dremel 4200 is de eerste Dremel met de nieuwe EZ-Change snelspankop. Een vernieuwing waarvan ik me afvraag waarom ze er nu pas mee komen, want de aanwezigheid van deze kop is werkelijk een verademing. Geen gezeur meer met het sleuteltje dat je op de verkeerde plek teruglegt of helemaal kwijt bent. Gewoon even aan de blauwe hendeltjes trekken en je accessoire kan verwisseld worden. Hieronder heb ik een foto van één van de eerste Dremels en deze 4200 van de nieuwe generatie.

Dremel 4200 Evolutie

Voor iedereen die denkt dat je nu ook accessoires met een andere diameter (lees: ander merk) kunt plaatsen, helaas. Zoals vaker bij Dremel gaat het ook hier om precisie. De accessoire moet goed vastzitten om veilig te werken, dus kun je standaard enkel Dremel accessoires plaatsen.

Dremel 4200 EX-Change Snelspankop

Nu heeft Dremel wel een oplossing voor het plaatsen van accessoires met een andere diameter. Het hulsje binnen de snelspankop kan worden vervangen. Dit is, in tegenstelling tot het wisselen van de accessoires, echt een rotklus. Hou je het bij Dremel accessoires, is er niets aan de hand.

Dremel 4200 Accessoires

Comfort Guard hulpstuk (550)

De eerste accessoire die we erbij pakken is de veiligheidskap. Hoewel het altijd verstandig is om een veiligheidsbril te gebruiken, zorgt de kap er voor dat het merendeel van de rondspattende fragmenten (bijvoorbeeld bij het slijpen) niet richting je gezicht gaan.

Dremel Comfort Guard hulpstuk (550)

Wanneer je de kap op de machine hebt gedraaid, is het transparante deel bij te draaien om zo optimale bescherming te bieden ten opzichte van jouw werkhouding.

Bewerkingsplatform (576)

Het bewerkingsplatform (576) van Dremel laat je schuren en slijpen in hoeken van 45 en 90 graden. Je kunt, in het geval dat je gaat schuren, ook de schuurdiepte instellen. Dit zijn het aantal millimeters van het schuurbandje die uitsteken en dus effectief schuren. Wel staat het schuuraccessoire hierdoor verder van de kop waardoor deze iets minder stabiel draait. De uitslag tijdens het draaien is wel erg beperkt. Ik schat maximaal een millimeter.

Dremel Bewerkingsplatform (576) Afstelling

Het platform helpt goed bij het maken van mooie hoeken, maar tegelijk missen we iets. Een diepteaanslag. Zeker wanneer je een mooi hoekje gaat schuren, is het lastig om deze mooi gelijk te houden.

Dremel Bewerkingsplatform (576)

Multifunctioneel freesopzetstuk (565)

Het multifunctionele freesopzetstuk hebben we op twee manieren getest. Ten eerste als hulpstuk voor de boor. Stel dat je een serie gaatjes van een bepaalde diepte wilt maken. Dan kun je met de diepte-instelling van dit hulpstuk prima wegkomen.

Dremel Multifunctioneel freesopzetstuk (565) Boren

Daarna is het bijgeleverde multifunctionele freesmes 561 aan de beurt. Bij het frezen zien we dat het opzetstuk haar werk prima doet. Er is voldoende stevigheid en toch goed zicht op hoe de frees beweegt.

Dremel Multifunctioneel freesopzetstuk (565) Frezen Triplex

Het multifunctionele freesmes 561 zelf is een ander verhaal. Het mesje freest mooi, maar alleen in zachte materialen als triplex en perspex. Met materialen als eikenhout gaat hij geen kant op. Hij wordt heet en verbrand. Daar heb je dus een ander freesmes voor nodig.

Dremel Multifunctioneel freesopzetstuk (565) Frezen Perspex

Lijn- en cirkelfrees (678)

De lijn- en cirkelfrees (678) is de reden dat Dremel een 3mm boortje in het pakket heeft opgenomen. Het centerpunt van dit hulpstuk moet namelijk in een gaatje van 3mm geplaatst worden om haar werking te doen.

Dremel Lijn- en cirkelfrees (678) Maatschaal

Om dit hulpstuk goed af te stellen, moet je ook echt even goed kijken. Er staan namelijk vier verschillende schaalverdelingen op. Twee met halve inches (bovenkant) en twee met centimeters (onderkant). Het blokje met de centerpunt is op twee manieren in deze rail te zetten om zo optimaal gebruik te maken van de lengte van de rail. Opletten, dan komt het wel goed.

Dremel Lijn- en cirkelfrees (678) begin

Ook voor deze klus maken we gebruik van het meegeleverde multifunctionele freesmes 561 om cirkels uit te snijden. We kozen voor een omtrek van 8 centimeter. Het centerpunt en de frees zaten dus 4 centimeter van elkaar. Het materiaal is 4mm triplex. Hoe korter de afstand, hoe minder afwijking, dus een mooie eerste sessie.

Lijn- en cirkelfrees (678) Klaar

Toch gaat het bij deze sessie al mis. Naarmate je dichter bij het einde van je cirkel komt, verliest het centerpunt haar werking en ga je toch wat slingeren. Hier krijgen we het eindresultaat gewoon niet zoals we het willen. Dit is een probleem voor ieder type cirkelsnijder dat materiaal wegneemt (dus zaagt). Je moet dus nabewerken met een rasp of een vijl en dan is het misschien sneller en mooier om even een decoupeerzaag te pakken.

Conclusie

De Dremel 4200 set is zeer veelzijdig. Het apparaat blijkt betrouwbaar. De nieuwe snelspantang is ook ideaal, zolang je het busje aan de binnenkant niet hoeft te wisselen. Blijf je bij de Dremel accessoires, kom je niet snel voor dat probleem te staan. De hupstukken in deze set zijn een mooie toevoeging al waren we iets minder blij met de cirkelsnijder, al zijn we daar wel heel kritisch over het eindresultaat. Frees je cirkels voor inbouwspotjes en dergelijke, dan maakt het immers niet uit dat het resultaat niet perfect is. De imperfecties vallen dan toch buiten het zicht.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk zijn die accessoires snel te verwisselen
  • Zeer goed accessoirepakket
  • Koffer met ruimte voor meer accessoires
  • Handige set van extra tools

THE BAD

  • De onervaren klusser zal graag een betere handleiding zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events