Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dremel 8200

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lange accuduur
  • Sterke motor
  • Veilige afslaan van de kop
  • Uitgebreid accessoirepakket
  • Handige bewaartas

THE BAD

  • Ligt door de accu iets zwaarder in de hand
  • Handvat is net iets te kort

Dremel staat als merk synoniem voor de handige multi-tool die ze al jaren produceren. Toch was onze eerste review, vorig jaar, van handige DSm20 zaag. Tijd dus om eens naar de multi-tool te kijken en dan pakken we natuurlijk meteen de nieuwe 8200 op. Die is namelijk draadloos ;-).

Unboxing

De Dremel 8200 wordt zowel in koffer (8200-2/45) als in tas (8200-2-35) verkocht. Wij ontvingen die laatste variant. Hoewel de Dremel 8200 multi-tool in beide pakketten hetzelfde ding is, kan de uitrusting dus afwijken.

Wanneer we de tas uitpakken, vinden we naast de 8200 ook de lithium-ion accu, de acculader, een handig handvat dat we op de 8200 kunnen schroeven, een handleiding, een DVD met tips en een doosje vol met allerlei accessoires.

Het doosje met accessoires bevat alles dat je nodig hebt om te schuren, te polijsten en te slijpen. Daarnaast zit er een EZ SpeedClick bitje bij. Hiermee kun je gebruik maken van de nieuwe EZ SpeedClick accessoires van Dremel. Je kunt dus meteen na het uitpakken met de Dremel 8200 aan de slag.

Design

De Dremel 8200 kan (in deze verpakking) op twee manieren gebruikt worden. Zoals hij is, kun je hem als een soort van dik potlood hanteren. Voor grote klussen is dat prima. Wil je echter fijn werk doen, zoals het polijsten van sieraden, dan is het handig om het handvat op de Dremel 8200 te schroeven. Het handvat geeft in mijn geval grip tot aan de ringvinger. De pink heeft niets vast te houden. Ik heb gemiddelde handen, dus van mij had het handvat iets langer mogen zijn.

Het voorste deel van de Dremel is voorzien van een soft grip. Dat komt neer op een rubber omhulsel ;-). Ook hier merk je de jaren ervaring die Dremel heeft opgebouwd. De rubber laag zorgt ervoor dat je veel minder last hebt van trillingen. Met andere woorden, je kunt langer doorwerken.

Vrijheid

Ik heb eerder een Dremel gehad. Eentje met een snoer. Hoe handig die Dremel ook was, het snoer zorgde altijd voor een hoor irritatie. Voor ik de Dremel in de hand nam, moest ik toch altijd weer zorgen dat het snoer niet in de weg lag/hing. Met de Dremel 8200 heb ik hier geen last meer van. De Dremel 8200 is wat zwaarder door de accu (600 gram), maar dat neem ik voorlief.

De keuze van Dremel voor een 10.8V lithium-ion accu is een goede keuze geweest. Het voordeel van dit type accu is dat de stroom die hij levert, niet langzaam afneemt naar 0. In plaats daarvan werkt de Dremel 8200 op volle snelheid tot de accu echt leeg is. De snellader zorgt er daarna voor dat je na een uurtje alweer verder kunt. Batterijsterkte wordt met drie LED’s aangegeven. Van mij hadden dit vijf LED’s mogen zijn voor een duidelijker overzicht.

Motor en Veiligheid

De motor van de Dremel 8200 is sterk en snel. De Dremel haalt tot 30.000 omwentelingen per minuut. De kans dat de motor in jouw auto dat haalt is klein ;-). Met een schuif achterop de Dremel bepaal je hoe snel deze draait. Van 5.000- naar 30.000 toeren. Dat is handig, want voor bepaalde klussen (schuren/polijsten) is een lage snelheid wenselijk terwijl je bij het slijpen een zo hoog mogelijke snelheid wilt behalen.

Naast snel, is de motor ook veilig. De Dremel 8200 bevat namelijk een rem. Zodra jij de knop niet meer indrukt, zal de motor zo snel mogelijk tot stilstand komen. Hiermee voorkom je ongelukken tijdens het werken met de Dremel.

EZ SpeedClick Systeem

EZ SpeedClick is een nieuw systeem binnen Dremel dat het mogelijk maakt om snel accessoires te wisselen. Bij het oude systeem moest je dan een schroefje losmaken, een nieuw slijpplaatje (o.i.d.) plaatsen en de boek weer vastschroeven.

Bij EZ SpeedClick trek je de onderkant van het staafje omlaag, draai je de accessoire een kwart en kun je hem verwisselen. Dat werkt niet alleen snel, maar ook veilig. De verbinding is namelijk een stuk steviger. Een prima ontwikkeling dus.

Slijpen en Schuren

Ik ben de afgelopen tijd flink aan het klussen geweest met de multi-tool. Het polijsten en boren komen later dit weekend aan bod, wanneer ik het over de betreffende accessoires voor het polijsten en boren zal hebben. Hier beperk ik het dus even tot het slijpen en het schuren met de Dremel 8200.

Schuren gebeurt met kleine kartonnen kokertjes met daarop een laagje schuurpapier (dit heet een schuurband). Je krijgt twee varianten in het pakket van de 8200. Het betreft drie schuurbandjes met een korrelgrootte van 120nm en 60nm.

De schuurbandjes zijn in staat om heel snel, heel veel materiaal weg te nemen. Ik zet de Dremel 8200 dan ook op 5.000 toeren bij het schuren om de Dremel 8200 zodat de Dremel 8200 goed hanteerbaar blijft. Het laatste dat je wilt is teveel materiaal wegschuren. Hoe zachter het materiaal, hoe groter dit risico is. Wat er ook gebeurd, het resultaat is in ieder geval mooi glad.

Uitkijken dat je niet te hard gaat!

Wil je vlakschuren, is het ook mogelijk om bijgeleverde schuurblaadjes te gebruiken. Deze hebben een korrelgrootte van 180nm of 240nm. Deze zet je met een ouderwets schroefje vast. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hier niet echt weg van ben. Ik ben van Mening dat Dremel hier betere accessoires voor heeft bedacht.

Kijk ik naar de slijpschijven, dan ben ik zeer tevreden met de prestaties van de Dremel. De schijven lijken van hetzelfde materiaal als de slijpschijven van de DSM20 die ik eerder heb mogen testen. Het grote verschil is dat het EZ SpeedClick systeem ervoor zorgt dat ze goed vast zitten. De kans dat ze gaan slippen is dus nihil. Hoewel de schijven klein zijn, gebruik je ze natuurlijk voor de kleinere (modelbouw/casemodding) slijpklussen en dan gaan ze best lang mee.

Morgen lees je alles over wat ik hier aan het doen ben!

Conclusie

Ik kan me voorstellen dat, wanneer je niet bezig bent met modelbouw, je bij de Dremel 8200 niet altijd meteen een doel kunt bedenken. Toch bewijst de Dremel 8200 snel haar waarde bij de kleine klussen rond het huis. Denk aan het ontroesten van tuinhekjes, het schoonborstellen van het barbecuerooster en het polijsten van kleine sieraden  Hoe vaker je met een Dremel werkt, hoe meer klussen je het ding voor in gaat zetten. Met andere woorden, het blijft een gereedschap dat in ieder huishouden aanwezig zou moeten zijn.

Maar hoe presteert de Dremel 8200 zelf? Prima. Natuurlijk maakt de accu hem iets zwaarder en groter dan de zusjes die op netstroom werken. De vrijheid die je hier echter voor terugkrijgt, brengt veel plezier in het werken met dit stukje gereedschap. Daarnaast is het accessoirepakket zeer compleet. Op boren na, kun je er vrijwel alles mee doen, waardoor je niet meteen naar de bouwmarkt hoeft om de juiste bitjes voor jouw klus aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.