Test: Mio Spirit 679 LM Truck

We hebben al heel wat Mio’s getest en de laatste modellen lijken allemaal in dezelfde behuizing te zitten. Toch heeft de Spirit 679 LM Truck iets bijzonders. Niet zozeer voor trucks, maar zelfs al voor mensen die gezellig met de caravan op pad gaan.

Unboxing

In de doos van de Spirit 679 LM Truck vinden we naast het navigatiesysteem ook een 12v autolader, een zuignap, documentatie en een CD Rom.

IMG_8173

Design

De Spirit 679 LM Truck is voorzien van een groot drukgevoelig touchscreen. Het scherm meet in totaal 5 inch en is daarmee plezierig om te bedienen. Op de rand van het display zitten twee knoppen. De bovenste brengt je naar het hoofdmenu. De onderste laat je een marker zetten om posities snel aan jouw lijst met favorieten toe te voegen.

IMG_8175

Aan de achterkant zit een gleuf voor de autohouder en aan de onderkant een 3,5mm aansluiting voor een camera (of TV ontvangertje).

Navigeren ala TomTom

TomTom is het grootste merk voor navigatiesystemen. Ook met dit systeem is Mio zo slim om met de Amsterdammers samen te werken. De Spirit 679 LM Truck bevat namelijk de kaarten van TomTom en ook nog eens de TomTom IQ Routes. Je kunt daarbij routes selecteren op kostprijs, snelheid etc. In Nederland verschillen die trouwens niet heel erg, maar wel als je de grens over gaat. de Spirit 679 LM Truck wordt verkocht met gratis lifetime kaartupdates voor Europa.

Tijdens het rijden

De uitspraak van de straatnamen blijft enorm goed bij de Mio navigatiesystemen en ook de overzichten zijn erg duidelijk. Vooral bij splitsingen geeft de Spirit 679 LM Truck duidelijk aan welke rijbanen je moet gebruiken.

IMG_8176

Het Spirit 679 LM Truck systeem let ook op jouw weggedrag. Het zal zich aanleren hoe jij rijdt en daar op inschatten hoelang je over een route doet. In het begin zal je, als pittige rijder, merken dat je vaak enkele minuten eerder aankomt. Later zal de Mio deze speling niet meer geven. Ik merk dat ik, als er geen vreemde gebeurtenissen op de weg zijn, veelal op de minuut nauwkeurig aankom.

Over gebeurtenissen gesproken, de Mio heeft ontvangst voor TMC. Dat is nog niet zo nauwkeurig als de Live Services van TomTom, maar vraagt geen actieve dataverbinding. In Nederland zijn de meldingen voor de snelwegen over het algemeen vlot genoeg.

Onderhouden

Je navigatiesysteem bijwerken verloopt via de software van Mio. Helaas levert Mio nog steeds geen Mini-USB kabel mee met haar systemen. Nu de hele mobiele/tabletindustrie over is op micro-USB is dat toch echt een minpunt aan het worden. Helaas.

De software zelf blijft ook een minpunt voor Mio. In 2013 mag de interface echt wel op de schop. Ook het systeem van kaartupdates blijft wat onoverzichtelijk. Gelukkig staan de dames van de helpdesk je graag en vriendelijk te woord, maar toch. Hier ligt onderhand echt wel wat werk. Qua mogelijkheden kom je met de software overigens niets tekort.

Handsfree bellen

Het systeem van Mio bevat een volledige carkit functie inclusief het aannemen van gesprekken via stemcommando’s. De speaker is goed en de microfoon bevat enige ruisonderdrukking. Je moet er wel aan denken om een gesprek op te nemen via het systeem. Als je bijvoorbeeld op je smartwatch het gesprek accepteert, zal de Mio tijdens het praten blijven roepen dat het jouw commando’s niet snapt. Een kleine bug waar gelukkig lang niet iedereen last van zal hebben.

Truck, camper of caravan

Hoewel Mio de Spirit 679 LM Truck vooral aanprijst als navigatiesysteem voor de trucker, is hij natuurlijk ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld een camper. Je kunt onder anderen de minimale hoogte die je nodig hebt doorgeven. Zo voorkom je dat je in Frankrijk voor een net iets te laag tunneltje vast komt te staan.

Mio-Spirit-679-LM-Truckmodus

Auto terugvinden

De Spirit 679 LM Truck heeft een eigen accu waar je ongeveer anderhalf uur op kunt navigeren. Omdat je in de auto toch voornamelijk stroom gebruikt via de 12V aansluiting, heeft Mio een handige functie toegevoegd. Je kunt namelijk aangeven dat het systeem de parkeerplaats in het geheugen moet zetten. De Spirit 679 LM Truck helpt je dan ook om de auto snel terug te vinden. Ideaal voor na een dagje Efteling. Overigens is de Spirit 679 LM Truck ook als wandelnavigatie in te stellen. Handig voor in de stad omdat het je dataverkeer op je smartphone scheelt.

AV Modus

Een andere leuke toevoeging is de AV ingang onderin de Spirit 679 LM Truck. Via een 3,5mm plug kun je hier een camera op aansluiten. Bijvoorbeeld om de situatie achter jouw caravan in de gaten te houden wanneer je gaat parkeren.

IMG_8174

Conclusie

Mio blijft veel voor weinig bieden met de Spirit 679 LM Truck. Dit merk je in de snelheid van het systeem. Mio maakt nog steeds gebruik van een langzame processor. Kijk je naar de hoeveelheid functies, de lange accuduur en de gratis kaartupdates, is ook dit gewoon een heel aantrekkelijk systeem om in huis te halen.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Gratis kaartupdates
  • Kaarten van TomTom
  • IQ Routes van TomTom
  • AV functie
  • Handsfree bellen is mogelijk
  • Duidelijk display

THE BAD

  • Geen Mini-USB kabel meegeleverd
  • PC software kan duidelijker

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.