Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Kingston HyperX Predator USB 3.0 512GB met 5 sterren.

The Good
  • Enorm snel
  • Houdt de snelheid lang vast
  • Veel opslagruimte
  • Mooi design
  • Veel accessoires
The Bad
  • Oké, hij is wat groot...


Ze hebben ze nog groter. Ik heb het over de Predator USB 3.0 sticks van Kingston die ze nu met een maximale capaciteit van 1TB verkopen. Toch is deze van 512GB al bijzonder groot op zichzelf. En dat mag je ook nog eens heel letterlijk nemen.

Toen ik de Predator USB 3.0 1TB voor het eerst in handen kreeg, was dit tijdens de Gamescom in Keulen. Het enorme formaat maakte meteen indruk en was voor mijn gevoel niet nodig. Toch wist Kingston mij het tegendeel te bewijzen. De chips zijn namelijk op elkaar gestapeld. Anders zou je een mega stick krijgen als die 120GB stick van LaCie die we al heel, heel, heel lang geleden hebben getest.

Kingston-Predator-USB-3.0-512GB-Vergelijk

Waar heb je sticks met dit formaat voor nodig? Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar vooral als vervanger van grote SSD’s. Één van de grootste afnemers van de 1TB varianten is namelijk de TV industrie. Deze sticks zijn namelijk snel waardoor de enorme UHD/3D filmbestanden die worden geschoten snel te verplaatsen zijn. In plaats van dat een crew op een langzame hotelverbinding hun shots naar de server in de studio overpompen, kun je deze sticks met FedEX in een dag aan de andere kant van de wereld hebben en dat… dat is interessant.

Unboxing

Oké, even terug naar het begin. De Predator USB 3.0 512GB wordt namelijk geleverd in een mooi tinnen doosje met daarin schuim om de stick en al haar accessoires stootvrij op te bergen. Al haar accessoires? Inderdaad, want zo’n bijzondere stick levert Kingston niet kaal uit.

Kingston-Predator-USB-3.0-512GB-Unboxing-1

Naast de stick, bevat het doosje een USB 3.0 verlengkabel en een nette sleutelhanger. Echt veel meer kun je natuurlijk niet bedenken, maar het ziet er allemaal gewoon heel netjes uit.

Kingston-Predator-USB-3.0-512GB-Unboxing-2

(On)handig?

De bijgeleverde USB 3.0 kabel is overigens meer noodzaak dan luxe. Net als de dunnere aluminium sticks van Kingston, zit de USB aansluiting in het midden van de stick. Dat werkt normaal prima, maar vooral ultrabooks zullen moeite hebben met de stick omdat deze dikker is dan de gemiddelde ultrabook zelf. Je ontkomt dus bijna niet aan het gebruik van het extra kabeltje.

Kingston-Predator-USB-3.0-512GB-Plug

Zou Kingston je een dienst bewijzen door de plug lager of juist hoger op de stick te zetten? Waarschijnlijk niet. Er zijn nog altijd laptops en desktops waar de aansluitingen op de kop zijn gemonteerd of waar je te maken krijgt met verdikkingen om de USB aansluiting heen. Als je toch niet iedereen kunt plezieren, kun je beter voor een oplossing gaan die mooi oogt ;-).

Performance

Kingston belooft dat de Predator een leessnelheid van 240MB/s moet behalen en een schrijfsnelheid van 160MB/s. Mooie beloften, maar wat meten onze collega’s van Gomemory.net voor ons?

Onze collega’s hebben niets dan lof voor Kingston. In plaats van de beloofde leessnelheid van 240MB/s krijgen we 285,6MB/s. Dat is 45MB/s meer! Ook de 160MB/s schrijfsnelheid wordt overschreden. De stick zet een nette 180MB/s neer. Ook bij langdurig gebruik.

Conclusie

Hij is groot, relatief zwaar en retesnel. Oké, hij is duur met een gemiddelde kostprijs van €1,05 cent per GB, maar ook dat is relatief. Wat betaal je immers voor een 32GB stick met dezelfde snelheid? En hoe lastig is het qua uitval om deze stick te produceren? Kingston moet hier echt de beste onderdelen die het heeft voor gebruiken. Eerlijk is eerlijk, het is een prachtig stukje techniek geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.