Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Mawashi Freedom (Speaker)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Afstandsbediening
  • Handvat
  • Veel input opties
  • Goed FM ontvangst
  • Ingebouwde accu

THE BAD

  • Mini-USB om te laden
  • Teveel bass

De afgelopen weken mocht ik spelen met de Mawashi Freedom. Onder de mobiele speakers is de Freedom een bijzondere verschijning. Zeker binnen haar prijssegment. Als één van de weinigen wordt er echt hout gebruikt voor deze speaker en… hij zit bomvol slimme functies.

Unboxing

We ontvingen de Mawashi Freedom zonder verpakking. De standaarduitrusting bestaat echter uit een afstandsbediening en een mini-USB kabel.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is op creditcard formaat. Vergelijkbaar aan de afstandsbedieningen die we onder anderen bij Gear 4 aantreffen en zelfs bij de eerste mediaplayers van Minix. Goedkoop, simpel en effectief.

Mawashi-Freedom-Afstandsbediening

FM ontvangst

Één van de dingen die ik veel bij gecombineerde speakers mis zie gaan is het FM ontvangst. Bij de Mawashi Fiesta Cube die we eerder reviewden was dit waardeloos. Bij de Freedom (die een uitschuifbare antenne heeft), is het ontvangst perfect. Hier verdient Mawashi echt een compliment, want zelfs duurdere systemen gaan hier nogal eens de mist in.

Mawashi-Freedom-Top

Hoewel de Freedom een zoekfunctie heeft, is het mogelijk om FM zenders via de afstandsbediening in te voeren. Dit werkt erg fijn.

Bluetooth streaming

Ook een bluetooth verbinding is snel gelegd met de Freedom. De Freedom blijft zoeken tot een smartphone, tablet of computer zich meld. Een code is niet nodig. Ondersteuning voor NFC zou mooi zijn, maar is geen echt gemis.

Mawashi-Freedom-Bediening

AUX In

Gebruik ik de AUX In aansluiting, dan hoor ik weinig verschil met de bluetooth verbinding.

Mawashi-Freedom-IR

Geluid

En dan het belangrijkste. Hoe klinkt de Freedom? Mawashi heeft duidelijk de jonge luisteraar in beeld. Naast de algemene volumeknop is er een speciale knop om de bass in te stellen. Zet ik deze op maximaal, dan begint de hele kast te resoneren. De speakers willen dus iets meer dan de kast aan kan.

Mawashi-Freedom-Bass-Tube

In de praktijk wil ik echter een neutraal geluid en dat is lastig met de Freedom. Standaard zitten er al zoveel lage tonen in, dat het geluid met minimale bass toch wat dof klinkt. Met een equalizer is dit wel wat op te poetsen, maar dan moet jouw geluidsbron daar wel over beschikken. Een iets andere speakerconfiguratie had dit op kunnen lossen.

Mawashi-Freedom-Logo

Qua volume is er iets bijzonders aan de hand. Er blijkt een dubbele volumeregeling aanwezig. Een wieltje zorgt voor analoge bediening van het volume terwijl je via de afstandsbediening ook nog in 31 trappen digitaal het volume aan kunt passen. Zet je beiden volledig open, klinkt het geluid verschrikkelijk, maar dat is bij meerdere speakers.

Conclusie

Alles in deze review moet je zien in relatie tot de verkoopprijs van de Freedom speaker. Met een verkoopprijs is €50 weinig geld voor heel veel functies. De speaker heeft duidelijk wat ruwe randjes als het om geluidskwaliteit gaat, maar het is de vraag of je voor dit geld, in dit formaat beter gaat vinden.

Beschikbaarheid

De Freedom ligt nu in de winkels en heeft met €49,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.