GadgetGear.nl

Review: Lenovo Yoga 11s


Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Lenovo Yoga 11s met 4 sterren.

The Good
 • verrassend ontwerp
 • goede afwerking
 • perfecte tactiele eigenschappen
 • gemaakt voor Windows8
 • tablet - laptop combi
 • touch scherm
 • handige voeding aansluiting
 • accu duur
 • algemene prestaties
 • direct uit stand-by
 • SugarSync test

The Bad
 • toetsenbord dun
 • geen verlicht toetsenbord
 • irritante virus aankoop software

Apple heeft met de MacBook Air nog steeds een benchmark waar veel Windows laptops en Ultrabooks een voorbeeld aan kunnen nemen. Dunner, sneller, beter scherm, het is allemaal geprobeerd. Prijs blijft dan ook nog eens een uitdaging. Lenovo gooit het met de Yoga lijn over een andere boeg. Een slim ontwerp maakt het mogelijk om van de laptop een tablet en presentatie scherm te maken. Fraai bedacht, maar kan zo’n aanpak bijvoorbeeld een verstokte MacBook Air gebruiker overhalen te switchen?

Ideapad Yoga 11'_Clementine Orange_Hero_07_interfaceVouwtops
Een MacBook Air is mijn gereedschap wat overal mee naar toe gaat. De Nokia Windows Phone opende, na twintig jaar Mac gebruik, de deur naar acceptatie van de tegeltjes interface van Windows. In de zee aan Windows producten valt de Lenovo Yoga direct op. Er zijn inmiddels meer producten die met een vouw, klik of flipflop systeem de laptop omtovert in een tablet of presentatie scherm. Zo toonde Sony op de IFA ook enkele fraaie nieuwe modellen. Lenovo was met de Yoga 11s de eerste die een review unit kon uitlenen en zo kwam een Windows laptop in trouwe Mac handen.

Windows8
Er is veel kritiek op Windows8, maar voor wie er fris tegen aan kijkt is het lekker werken met dit systeem. Het enige dat stoort is de af fabriek geïnstalleerde virus bescherming die continu blijft aandringen tot aanschaf. Ook blijft het vreemd dat YouTube om Flash updates blijft vragen terwijl dat in Explorer ingebakken zou moeten zijn. Het gebruik van Windows8 voelt met het touch scherm van de Yoga 11s erg natuurlijk aan. De vele bewegingen moet iedere gebruiker met een beetje interesse zo onder de knie krijgen. Applicaties die niet in de tegeltjes interface willen draaien, heb ik direct links laten liggen. De Yoga 11s is immers gemaakt voor een ultieme Windows8 beleving.

Ideapad Yoga 13'_silver gray_Hero_01_interfaceDesign
De Yoga 11s is een met aandacht voor detail ontworpen en gebouwd product. Direct bij het vastpakken voelt de Yoga lekker aan. De rubber coating geeft een prettig tactiel oppervlak. Het lakwerk is voorzien van een fraaie alu look en het logo is netjes aangebracht. De aan/uit schakelaar is een klein knopje wat oplicht is stand-by stand. Dat is de stand waar de Yoga dan bijna de hele gebruiksmaand in heeft gestaan. De batterij is zo goed dat je sporadisch het apparaat aan de lader moet leggen. De laadstekker is zo ontworpen dat hij altijd direct past. Boven en onderkant stekker zijn gelijk. Geen gefriemel met stekkers dus. Twee USB aansluitingen (1 USB2 en 1 USB3, een HDMI aansluiting en SD kaart sleuf zijn voldoende voor hedendaags gebruik. Bij het openen voelt het scharnier systeem kwalitatief top aan. De juiste weerstand en geen enkel gepiep of gekraak wat twijfel over kwaliteit kan zaaien. Windows8 floept direct aan. Dat is jaren een unieke eigenschap van de Mac geweest.

lenovo-laptop-ideapad-yoga-11s-keyboardHet toetsenbord is helaas niet verlicht en is het enige wat een beetje goedkoop aanvoelt. Het is ontworpen om dun te zijn. ThinkPad gebruikers zullen de muisknoppen en rode stick missen. Het toetsenbord typt prima maar blinkt niet uit. Heerlijk is het rubberachtige oppervlak rondom het toetsenbord. Het structuurtje wat er in verwerkt zit voelt prettig aan. Veel functie toetsen en de extra windows knop onderaan het scherm, maken de snelle bediening mogelijk. Het aanraakscherm werkt prettig. Enkel tegels verplaatsen in de interface gaat beter met het muisvlak. Wanneer je het scherm omklapt, krijg je een dikke Windows tablet. De oriëntatie past zich telkens vliegensvlug en juist aan. Typen in tablet stand gaat probleemloos op het scherm. Geen enkele keer reageerde de Yoga vreemd wanneer in tablet stand per ongeluk een toets op het toetsenbord aangeraakt wordt. Op de bank wat surfen, online zaken bekijken of wat zaken uitwerken gaat lekker. In de V stand is de Yoga een presentatie scherm wat je zo op tafel zet. De rubber coating en het deugdelijke scharnier voorkomt dat het ooit zal doorklappen of wegschuiven. Dat geeft een veilig gevoel. Even een filmpje kijken met de Yoga opengeklapt op tafel is echt prettiger dat in de laptop stand. Kortom het ontwerp en de afwerking zijn voorbeeldig. Enkel het toetsenbord had iets beter gemogen en verlichting was prettiger geweest.

Ideapad Yoga S11'_Clementine pink_Hero_06_interfacePrestaties
Als Mac gebruiker ben ik altijd meer in het feitelijke gebruik geïnteresseerd geweest dan in de specificaties op papier. De Yoga 11s heeft een Core i5 processor en mag door Intel het label Ultrabook dragen. Een 720 HD webcam zorgt dat Skype gesprekken haarscherp kunnen plaatsvinden. Met films, muziek en allerlei taken tegelijkertijd ging de Yoga 11s geen enkele keer blazen om af te koelen. De performance zal voor de meeste gebruikers ronduit ruim voldoende zijn. De 128 GB Samsung SSD schijf start lekker snel op is prima voor de meeste toepassingen. Voor multimedia gebruik was echter een grotere schijf prettig geweest. Lenovo heeft de Yoga uitgerust met beweging en spraak besturing. Hoe dit te activeren en te gebruiken is, zal voor veel gebruikers een raadsel blijven. Lenovo mag best investeren in een training module of uitleg waardoor dit ook gebruikt gaat worden. Pas bij het retour zenden van het product kwamen er achter dat dit kon. Echt gemist hebben we het niet. Op de Lenovo Yoga 11s zitten wat eigen apps voor bijvoorbeeld Vimeo en SugarSync. Dat laatste is vooral erg handig om bestanden via de cloud altijd beschikbaar te hebben.

Conclusie
Zelden heb ik met zoveel lood in de schoenen een product retour gezonden na een test periode. De Lenovo Yoga 11s is een puike Windows8 Ultrabook met extreem handige flip functie voor tablet gebruik en presentatie modus. Alles aan het apparaat straalt degelijkheid uit en vaak kwamen er verzoeken of men de Yoga eens mocht vast houden. Eenmaal in de hand beaamt een ieder de kwaliteits uitsraling, vouw gemak en het prettige oppervlak. De Yoga 11s is een absolute aanrader voor wie de prijs geen probleem vindt en met het toetsenbord kan leven.

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeeman Albert

Albert is gecertificeerd marketeer en innovatie verslaafd. Zo'n beetje elk product met een stekker of batterij moet wel door zijn handen. Klopt het design, wat is het verhaal er achter en wie heeft er wat aan?
Albert reviewed producten sinds 1996. Sinds 2002 struint Albert internationale beurzen af op zoek naar nieuwe producten en trends in consumenten electronica.

Als marketing en innovatie specialist helpt Albert bedrijven te innoveren en te vernieuwen. Meer info over Albert als marketing specialist en trendwatcher op www.id-tank.com.