Review: Epic (Blu-Ray/DVD)

Deze week mocht ik genieten van de nieuwste familiefilm van Blue Sky, de makers van het ontzettend leuke Ice Age. Na vier delen wilden zij duidelijk ook eens iets anders. Het resultaat is een animatiefilm vol humor, maar ook met een enorm fantasy gehalte. Ik zal vast niet de eerste zijn die wat overeenkomsten met Avatar ziet.

Zoals je van een film in deze klasse mag verwachten, is de hele film in het Nederlands nagesynchroniseerd. Toch kijk ik hem liever in het Engels waar ik mag wegdromen bij de zwoele stem van Beyoncé Knowles (Queen Tara) terwijl ik wordt wakker gehouden door de stem van Colin Farrell (Ronin). Oja, en natuurlijk keek ik hem in 3D!

Epic vertelt het verhaal van Mary Katherine (M.K. voor vrienden). We zien hoe deze meid terugkeert in het huis van haar vader. Een vader die onderzoek doet naar een vreemd volkje van kleine wezens in het bost. Je snapt het al, als gezonde tiener gelooft ze daar natuurlijk geen bal van en het duurt dan ook niet lang voor ze de benen neemt. Wanneer ze in het bos bij toeval Queen Tara tegen het lijf loopt, wordt M.K. met magie gekrompen en komt ze in een voor haar onbekende wereld terecht.

Epic

In deze wereld is een grote strijd gaande. Queen Tara kan namelijk het bos laten bloeien, maar er zijn ook bosbewoners die liever in een rottend bos leven. Deze hebben het gemunt op de koningin en een plan gemaakt om haar te laten verdwijnen. Voor ze het weet speelt M.K. een belangrijke rol in het geheel.

De wereld van Epic is prachtig vormgegeven. Zeker in 3D. Het team van Blue Sky laat duidelijk zien dat het haar vak verstaat. De emotie is zelfs van de gezichten van de hoofdrolspelers af te lezen en dat is doorgaans toch wat lastiger te animeren dan wanneer je dieren in de hoofdrol hebt staan.

Hoewel het verhaal over de strijd behoorlijk serieus is, en de grote karakters echt geen lolbroeken zijn, zijn het de slakken Mub en Grub die voor de nodige grappen en grollen zorgen. Hiermee breken ze het misschien veel te serieuze verhaal op en weten ze ook op mijn gezicht regelmatig een brede lach te toveren. Helaas is dat alleen te weinig…

Epic 3D

Extra’s

We ontvingen twee uitvoeringen op Blu Ray. Zowel de standaard Blu-Ray uitvoering als de Blu-Ray 3D uitvoering zijn voorzien van een versie op DVD. Ideaal voor in de auto of op de camping. De Blu-Ray 3D uitvoering bevat natuurlijk ook een 3D disc.

Met de bosverkenner kunnen kinderen op de Blu-Ray editie op verkenning. Ze gaan op pad om insecten te vinden. Ook wordt het nut van het verrotten van dode dingen in het bos uitgelegd en wat camouflage bij insecten doet. Kinderen zullen dus zeker veel opsteken van de extra’s bij deze film. Natuurlijk vinden we ook een bioscooptrailer op de disc en mag het niet aan making of materiaal ontbreken. Epic is in beide Blu-Ray uitvoeringen dan ook lekker compleet.

Conclusie

Epic is alles behalve ‘Epic’. De film doet aan als een kindvriendelijke versie van Avatar en moet het van de slakken Mub en Grub hebben om wat humor in het verhaal te brengen. Het verhaal is mooi, de animatie is mooi, maar de toon is tegelijk ook veel te serieus. Het zijn de vele leerzame extra’s die Epic helpt om een redelijke score te bereiken.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Goed, maar bekend verhaal
  • Mooie stemmen
  • Goed gebruik van 3D
  • Mooie vormgeving
  • Leerzame extra's

THE BAD

  • Mist een flinke dosis humor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events